Marii producători de ţigarete, inclusiv British American Tobacco, au început să vândă dispozitive de încălzire (-“heat sticks”-nr.) care utilizează substanţe infuzate cu nicotină precum ceaiul de rooibos, pentru a contracara viitorul embargou ce urmează a fi introdus de UE privind produsele din tutun încălzit aromatizate, transmite Reuters.
Chiar dacă dispozitivele de încălzire reprezintă o nouă modalitate de a inhala tutunul, experţii în sănătate avertizează că siguranţa lor nu este clară.
Aşa-numitele dispozitive “heat-not-burn” care conţin tutun sunt produse de mai mulţi ani, în încercarea de a evita chimicalele toxice care sunt eliberate în procesul de ardere. Aceste dispozitive au ajutat la contracararea scăderii cererii pentru ţigările tradiţionale, pe fondul creşterii conştientizării riscurilor la adresa sănătăţii şi taxarea ridicată de pe unele pieţe.
Grupul British American Tobacco (BAT) a decis să meargă un pas mai departe, lansând o versiune a stick-urilor care conţin ceai de rooibos infuzat cu nicotină în loc de tutun pe nouă pieţe europene, inclusiv Germania şi Grecia. Compania are de gând să lanseze acest produs pe piaţa mondială.
Decizia pune la dispoziţia “fumătorilor şi utilizatorilor adulţi de nicotină cea mai largă gamă de produse cu risc redus”, a precizat BAT într-un comunicat de presă.
Cu toate acestea, cercetători avertizează că există riscuri necunoscute asociate cu inhalarea ceaiului. “Orice care arde sau este vaporizat şi este inhalat în plămâni, probabil va provoca unele efecte“, spune Erikas Simonavicius, profesor la King’s College din Londra. Acesta a adăugat că producătorii de ţigarete nu au publicat încă cercetări care să arate implicaţiile pentru sănătate al stick-ruilor cu rooibos.
Stick-urile fără tutun nu sunt vizate de actualele reguli ale UE, susţine BAT. Asta înseamnă că firma poate vinde stick-uri cu rooibos şi cu arome precum mentă şi fructe tropicale chiar şi după ce interdicţia privind produsele din tutun încălzit aromatizate va fi implementată în blocul comunitar la finele acestei luni.
Companiile din sectorul tutunului realizează în continuare cea mai mare parte a veniturilor lor din vânzarea de ţigarete. De exemplu, BAT vinde mărci de ţigări precum Dunhill, Lucky Strike şi Camel în peste 170 de ţări din întreaga lume, cu taxe mari şi reglementări stricte în multe din aceste ţări, scrie Agerpres.