Statele membre UE au căzut de acord asupra unui compromis cu Parlamentul European şi Comisia Europeană pentru reglementarea gazoductului Nord Stream 2, construit în prezent între Rusia şi Germania, au declarat miercuri pentru DPA surse din cadrul delegaţiei germane, citate de Agerpres.

Potrivit surselor, operatorul gazoductului se poate aştepta la reglementări suplimentare dar proiectul derulat de un consorţiu condus de grupul rus de stat Gazprom nu este în pericol. 

Săptămâna trecută, Rusia a atras atenţia asupra unor noi obstacole în construcţia gazoductului Nord Stream 2, după ce Germania şi Franţa au ajuns la un compromis cu celelalte state membre UE cu privire la revizuirea reglementărilor în domeniul transportului gazelor naturale, revizuire care vizează în special proiectul gazoductului Nord Stream 2. 

Potrivit compromisului, directiva europeană cu privire la gazele naturale va fi revizuită pentru a permite Comisiei Europene să exercită o supervizare mai mare asupra conductelor de gaze naturale, inclusiv asupra proiectului Nord Stream 2. Aceasta înseamnă că Uniunea Europeană va putea să impună regulile care guvernează piaţa sa internă a gazelor naturale şi conductelor care provin din ţările non-UE. De asemenea, statele membre vor fi obligate să ceară permisiunea UE atunci când negociază modificarea acordurilor de gaze naturale cu ţările non-UE, în eventualitatea în care regulile UE ar fi afectate. 

Grupul rus Gazprom livrează gaze naturale Germaniei printr-o serie de conducte amplasate în Marea Baltică, denumite Nord Stream. În 2015, Gazprom şi un grup de companii europene, respectiv E.ON, Wintershall, Shell, OMV şi Engie, au semnat un acord pentru realizarea proiectului Nord Stream 2, ce presupune construcţia a încă două conducte pe lângă cele două deja existente. 

Cu o lungime de 1.200 de kilometri, Nord Stream 2 va permite dublarea capacităţii de transport a Nord Stream 1, până la 110 miliarde de metri cubi pe an, astfel că o cantitate mai mare de gaze naturale ruseşti va ajunge direct în Germania via Marea Baltică, fără a mai trece prin Ucraina. 

Conducta Nord Stream 2 este preconizată să devină operaţională la finele lui 2019. Costul total al proiectului este estimat la 9,5 miliarde euro. 

3 COMMENTS

  1. Domnule Radu Tudor de ce nu il mai aveti invitat pe Victor Ponta ? Ar putea lamuri multe lucruri din situatia actuala.

  2. Adica “de suparare” pe Germania pentru afacerile ei separate cu rusii sa aiba aia de la Comisia Europeana tot controlul si pe alte zone si in alte state ale UE.Pai Germania este si va fi si cu treaba lor separata cu rusii si stapana peste caricatura aia de “Comisie” si isi vor vedea de treburi fara probleme,dar asa, in plus,se vede ca nemtzoteii,prin smecheria programata in care au adus UE-ul, vor sa controleze acum si exploatarile din Romania si din alte state asa dupa cum le cade nu mai lor bine (ca si in multe alte cazuri pe care si le-au tras pe turta lor pana acum ).Adica iar s-au intalnit hotii cu prostii.Pai pana cand?

  3. Domnule Tudor, cum i s-a opus? O fi sunat telefonul si tanti a noastra cand i-a zis Merkel “Guten Tag” a zis ceva de genul: “Hehe”! (poate in gand sau direct la telefon “te-n gat pe tine!”

    Nici nu stiu cum sa calific stirea asta, puerila sau de-a dreptul tampita. Cine poate cred o astfel de aiureala? Nu credeti ca va decribilizati ENORM publicand astfel de chestii?

Leave a Reply