Un articol publicat de evz.ro confirma o analize de zilele trecute, pe care am postat-o aici, pe blog. Sefului temutului serviciu militar de informatii al Rusiei – GRU – a murit dupa cateva actiuni extrem de controversate desfasurate ilegal in spatiul NATO. La doar 62 de ani, seful GRU a murit subit, luand cu el in mormant secretul unor misiuni comandate de la cel mai inalt nivel, de la Kremlin.

Image result for korobov death

Vladimir Putin l-a elogiat pe șeful GRU, gen.col. Igor Korobov (62 de ani), decedat în data de 22 noiembrie 2018, după o lungă suferință. Sau cel puțin așa ne spuneau comunicatele oficiale.

Numai că sunt câteva semne de suspiciune privind versiunea oficială.

GRU intrase într-o serie de scandaluri publice, cel mai probabil la ordinul președintelui Rusiei, fiind acuzat de tentative de asasinat, atacuri informatice, ultimul scandal, cel din Olanda stârnind furia lui Putin. Care era supărat pe șeful GRU pentru că fusese făcut de râs, detaliile și identitățile agenților fiind făcute publice.

GRU este este agenția de informații militare externe a statului major al Forțelor Armate ale Federației Ruse. GRU este cea mai mare agenție de informații externe a Rusiei. În 1997 a desfășurat de șase ori mai mulți agenți în țări străine decât SVR, succesorul KGB-ului . De asemenea, acesta avea sub comandă 25.000 de trupe Spetsnaz (1997).

Cine era conducătorul celui mai de temut serviciu de informații al Rusiei?

Igor Korobov a servit în Forțele Armate Ruse din 1973. În 1985, s-a alăturat serviciilor de informații militare, iar în 2016 a fost numit șef al GRU. Korobov a condus departamentul după moartea șefului anterior, Igor Sergun. Potrivit versiunii oficiale, Sergun a murit acasă în regiunea Moscovei în urma unui atac de cord la 3 ianuarie 2016; potrivit Stratfor, moartea sa a avut loc într-o altă zi, în Liban.

În 2018, GRU se afla în centrul unui număr de scandaluri, cea mai puternică dintre acestea fiind otrăvirea lui Serghei și Iulia Skripal în Marea Britanie. Autoritățile britanice au dat vina pe ofițeri GRU Alexander Petrov și Ruslan Boshirov pentru acest lucru.

Oficialii americani l-au adăugat Igor Korobov la lista lor de sancțiuni în decembrie 2016 pentru “eforturile sale de a submina democrația” organizând atacuri cibernetice ale unor hackeri în alegerile prezidențiale americane.

Dar cel mai important element de suspiciune privind dispariția șefului GRU este dat de faptul că în 9 octombrie 2018, cotidianul britanic The Sun, citând surse de la Moscova a povestit despre o întâlnire, la Ministerul rus al Apărării. În care “idioții” din spatele operațiunilor de spionaj dezvăluite public – au fost atacați de Vladimir Putin. În prezența șefului GRU, gen. Igor Korobov.

Furia președintelui Rusiei venea din cauza faptului că în ultimele săptămâni, adevăratele identități ale doi spionilor GRU ce încercaseră să-i asasineze pe Serghei și Iulia Skripal, în Salisbury, Wiltshire, în martie, fuseseră confirmate de poliția britanică.

Mai mult, o altă operațiune eșuase. Patru spionii GRU fuseseră expulzați din Olanda în luna aprilie după ce au fost prinși încercând să hackuiască un laborator care testa agentul nervos Novichok folosit în atacurile din Marea Britanie.

Spionii GRU sperau să întârzie cercetările care investigau atacul. Spionii ruși au fost prinși având un kit de hacking cibernetic în portbagajul mașinii.

Cei responsabili de greșelile catastrofale au fost denunțați pentru “incompetența lor profundă” și “neglijența infinită” în timpul întâlnirii de sâmbătă de la Moscova. Potrivit surselor citate, Vladimir Putin și-a bătut joc de ei: “De ce nu purtați pur și simplu pălării Budenovka”, referindu-se la uniforma militară comunistă adoptată după Revoluția Rusă.

Jurnalistul rus Serghei Kanev, cunoscut pentru contactele excelente cu servicii secrete rusești, fugit în exil de teamă că va fi arestat în Rusia, a declarat pentru Sun că sursele sale GRU susțineau că Igor Korobov a mers direct acasă după întâlnirea cu Putin: “O curățenie în agenția de spionaj militar este așteptată după operațiile dezastruoase, cu Korobov având gâtul sub topor.”

Kanev a mai spus: “Este destul de probabil că Korobov va fi concediat înainte de sfârșitul acestui an și că generalul Serghei Gizunov îi va prelua funcția.” “Gizunov este denumit” ochii și urechile “lui Vladimir Putin în spionajul militar.

După acest moment, gen. Igor Koborov nu a mai fost văzut. Nu a participat nici la ceremonia de aniversare a serviciului pe care-l conducea, la începutul lunii noiembrie. Însă Vladimir Putin a fost prezent și l-a elogiat. După două săptămâni s-a anunțat moartea șefului GRU, răpus în bătălia cu cancerul.

Ca să rezumăm:

În 2018, GRU (la ordinul Președintelui) se lansează în niște operațiuni de spionaj care pun Rusia într-o poziție dificilă pe plan internațional: pe lângă implicarea în alegerile din SUA (2016) se adaugă tentativa de asasinat din Marea Britanie, operațiunea de hack-uire a laboratorului din Olanda.

Spionii GRU sunt deconspirați, rând pe rând, gen. Igor Korobov este atacat de Vladimir Putin. Sunt zvonuri că acesta va fi schimbat. În câteva săptămâni gen. Igor Korobov moare, după o foarte scurtă suferință.

Fără comentarii…

Succesorul la șefia GRU, un alt personaj acuzat de Statele Unite pentru atacuri cibernetice

Potrivit unui articol din New York Times, succesorul generalului Korobov este viceamiralul Igor Kostiukov, cel care fusese numit interimar. Și acesta este un personaj controversat, fiind acuzat de două ori de SUA de implucare în atacuri cibernetice. Ca și fostul său șef, a ajutat la planificarea și coordonarea operațiunilor rusești din Siria. A fost decorat de Vladimir Putin ca erou al Rusiei în 2017.

În vârstă de 59 de ani, viceamiralul Kostiukov a fost ținta ironiilor presei rusești, care remarca că speranța de viață în GRU este extrem de mică, scrie evz.ro.

 

6 COMMENTS

 1. foarte interesant si de mare interes pentru poporul roman! Da, ma rog, fiecare cu interesele si preocuparile sale…

  ceea ce se pragateste saptamina viitoare in Maroc si la ceea ce se va angaja Romania nu e asa interesant, nu conteaza…
  – dreptul la migrare/imigrare sa devina un drept al omului (ca si cel la viata, etc);
  – opiniile care critica migratia /imigratia sa devina ilegale;
  – mass media care gazduiesc / permit opinii critice sa poata fi inchise.

  Vi se pare absurd? Ca in comunism? Nu, asta inseamna globalizarea … nu, asa se distruge natiunea, civilizatia si asa se distruge Romania; cu mina lui Melescanu, Iohannis, Tariceanu, Dragnea, etc – toate persoane “responsabile” si care desigur ca au primit mandat explicit din partea poporului sa faca asa ceva.

  Nu credeti? Pare imposibil? Vedeti aici, cam de la minutul 5:30:
  https://youtu.be/aOkuTH3twfc
  ca sa intelegeti de ce veti plati impozite, de ce vi se va da in cap pe starda, de ce vor fi si mai multe vilouri, jafuri, de ce vom vedea din ce in mai multe culori pe strada.

  Dormiti linistiti, EI lucreaza pentru (moartea) dumneavoastra!

 2. Astazi, ai avut ocazia sa vezi, cu dovezi, in ce hal de prostie este sasul! A facut 10 afirmatii de la lasat masca si pe Giga! Intrebarea, in cazul lui, este cum a reusit sa treaca de cl a 4-a? Ce-au dat parintii si cui, ca sa-l treaca prin scoli? Un asemenea individ este clar incapabil sa termine o facultate, cind el nu poate intelege lucruri simple si nu dispune de ceva care sa poata fi numit proces de gindire. N-am intilnit un om care sa toarne prostii cu fiecare deschidere de gura! Si discursul lui pt sustinerea proiectului dedicat dezvoltarii invatamintului a fost o caricatura!
  Individul este o pedeapsa pe care o meritam din plin!

 3. Domnule Tudor, cazi in jocul stupid al opozitiei de la noi. Care opozitie moare de grija PSD-istilor “persecutati” de Dragnea.
  Vai, dar ce face Dragnea in PSD e inacceptabil, PSD-ul ar trebui sa se democratizeze, sa-l azvirle le Dragnea la gunoi, ca sa putem sta de vorba cu ei. Asa ceva e inacceptabil! Mais qu’est-ce que c’est ca?
  Adica, te borsesc lacrimile, nu alta: opozitia iubeste PSD-istii, dar il uraste pe Dragnea 🙂 🙂 🙂
  Tot asa, vedem acum ca Radu Tudor ii iubeste pe gheneralii rusi din servicii si moare de grija lor dar il uraste pe Putin. La fel si cu agentul defector rus de la Londra, caci RT iubeste defectorii, in special daca sint rusi!. Radu Tudor, lacrimi de crocodil 🙂
  Aceeasi ipocrizie am vazut-o cind jegul uman numit Pacepa a defectat: dintr-odata TRADATORUL Pacepa a devenit o victima a sistemului comunist, un tinar valoros care a ajuns general colonel IN SECURITATE plantind panselute, iar nu catarindu-se pe cadavre.
  Atita vreme cit ne balacim in aceasta paradigma, degeaba mai spunem ca ala-i bun si alalalt e rau, pentru ca sint termeni deja goliti de continut!

Leave a Reply