Mark Galeotti, o somitate în materie de sovietologie și kremlinologie scrie pe blogul său https://inmoscowsshadows.wordpress.com/2016/01/04/the-unexpected-death-of-russias-military-intelligence-gru-chief-igor-sergun/ despre moartea neașteptată a generalului-colonel Igor Dimitrievici Sergun, directorul GRU (Glavnoie Razvedâlvatelnoie Upravlenie – Direcția Generală pentru Spionaj). Cum era de așteptat, nu sunt detalii despre cauzele decesului, dar după orice standarde, chiar și în lumea spionajului, moartea unui șef al unei instituții de acest fel la doar 58 de ani, este neobișnuită.

Nu știm nimic despre relația lui Vladimir Vladimirovici (Putin) cu generalul Sergun, dar putem presupune că îl plăcea și avea încredere în el. Legendele Kremlinului spun că lui VV îi place să se adreseze șefilor agențiilor de contra spionaj și spionaj cu “tavarișci cekist”. La moartea acestui tovarăș, VV spune că a fost un om “de mare curaj, commandant cu experiență și competență, un patriot adevărat”. Defunctul era, cum se bănuiește “onest, integru, om cu un caracter puternic”. Deloc mai prejos cu regretele, ministrul apărării Șoigu deplânge dispariția unui “fiu al patriei”.

Cine a fost Igor Dimitrievici Sergun? Produs de vârf al sistemului. La maturitate, atașat militar la Tirana, este un pion important în ceea ce Rusia consideră prima sa victorie în fața Occidentului după Războiul Rece. Este vorba despre mișcarea surpriză prin care trupele ruse din SFOR Bosnia ajung, pe 12 iunie 1999, pe aeroportul Slatina de lângă Priștina (Kosovo) înaintea trupelor NATO, care purtaseră războiul. Din acest moment, cariera lui Sergun este inseparabilă de revigorarea GRU, operațiune la care a participat efectiv până în 2011, când a devenit director al serviciului. În ultimii ani, trupele Spețnaz coordonate de GRU au fost vectorul principal al anexării Crimeei și al războiului din Donbas. Doar general locotentent atunci, Sergun a fost inclus pe prima listă de sancțiuni, la capitolul restricții de liberă circulație, impusă de UE Rusiei la o lună de la anexarea Crimeei.

Conform lui Galeotti, un posibil succesor ar fi general-locotenent Aleksei Ghenadievici Diumin, actual adjunct, fost șef al Serviciului de Securitate Prezidențial, ocazional partener de hockey al lui VV Putin. AGD a fost avansat în grad de VV pe 15 decembrie 2015, de Ziua Constituției.

Dacă acesta va fi succesorul, ar fi pentru prima oară când GRU este condus de un militar din afara cercului ofițerilor de informații militare.

 

10 COMMENTS

  1. Buna seara domnule Radu Tudor, permiteti-mi va rog sa va felicit pentru aplecarea asupra subiectului. Evenimentul in sine este intradevar unul important pentru politica internal a FR cu implicatii si asupra politicii externe (de securitate) a acesteia. Din punct de vedere pur tehnic gazetaresc, v-as ruga sa faceti urmatoarele doua (2) corectii in text:
    1. GRU in romaneste inseamna Directia generala de cercetare. De acord, la razboi/in conflict, elementele/activitatile adversarului/inamicului care se ocupa cu/din domeniul informatiior se numesc spioni/spionaj. Asta se poate explica in text, nu in denumirea institutiei.
    2. In 1999, in Bosnia, de unde au venit parasutistii rusi, misiunea NATO era denumita SFOR. Forta NATO din Kosovo este KFOR.
    A, si o completare la… “Tavarisci cekist”. Da in armata FR, chiar si in cea a Ucrainei, militarii folosesc apelativul “tovarase” in mod formal. Explicatia? Ei zic “traditia”. Echivalentul lui “sir/ma’am” sau “domnule/doamna” nu… se e…zista.
    Cu aceeasi consideratie, Cip

  2. Intotdeauna la asemenea mari puteri in varful “serviciului extern” nu putea sa fie un fitecine.
    Neavand foarte multe detalii despre “tovarasu’ ” nu ma pot pronunta, numai ca asa cum aminteam nu putea fi un fitecine. Cu certitudine in lumea lor, a spionilor, era o personalitate.
    Probabil ca intr-o actiune sau alta si-a dat rau de tot cu dreptul in stangul iar, seara la culcare s-a trezit sub perna cu un “corp strain”. De ce n-am crede ca din cauza numeroaselor responsabilitati organismul a cedat ?
    S-a uitat cineva atent la stema pe care dl. Tudor a postat-o ? Interesanta.

  3. Sunt aproape sigur că unul de la GRU se cam simte un pic jignit de apelativul “cekist”, rezervat ălora de la NKVD/KGB/FSB, nu credeţi? Altă mâncare de peşte, alt etos, alte jucării. Este aici şi ceva de gelozie profesională, şi ceva din sila militarilor de carieră controlaţi de KGB/FSB, silă care de multe ori se răsfrânge şi la nivel tactic. În Cecenia de exemplu, unde, pe lângă multele incidente de friendly fire, armata regulată îi cam lasă pe fesebişti să se descurce singuri, atunci când cad în câte o ambuscadă….

  4. Cine stie, poate respectivul o fi baut un pahar cu apa “de la robinet” si nu i-a priit…Doar se stie cum e “apa de la retea”… 🙂 Se mai intampla si “la case mari” ; ca daca s-ar fi intalnit cu “Radu” (nu e vorba de dumneavoastra) ar fi fost prea….”la vedere”….
    Pe alte meleaguri pline pana la refuz cu libertate si democratie se intampla accidente de circulatie, atacuri de cord sau “accidente vasculare” …Unii mai “cad” din balcon din cauza unei “deceptii in dragoste”…De…..”cate bordeie, atatea obiceiuri”…!!

  5. Găsii u8n material cu băsescu:http://www.antena3.ro/politica/coloana-basescu-pericol-vieti-332998.html
    Să fim serioşi, în ţară aşa se circulă şi în oraşe nu se ţine cont de culoarea verde a semafoarelor. Mai mult, barosanii fabricaţi parchează pe spaţiu verde care în perioada iernii e pămînt îngrădit de piatră şi chiar trec cu maşinile peste pietre ca să parcheze! Cel puţin un articol online pe săptămînă găsim să nu mai spun de ceea ce se vede live cu ochiul liber!
    Au drepturi peste lege şi posibil pe mînă cu cei care ar trebui să-i pedepsească!

  6. Bravo!Scurt si cuprinzator.In sfarsit un articol d-lui Radu Tudor cel pe care-l stiam inainte sa devina spargator de seminte in casa motanului

Leave a Reply