Vacanța de vară înseamnă inevitabil și expunere prelungită la soare, însă un bronz frumos nu este neapărat și sănătos. Chiar dacă aplicăm creme de protecție solară, bronzul presupune arderea unor celule de la suprafața pielii. În plus, deseori stăm mai mult decât trebuie la soare, situație în care apar arsuri. La întoarcerea din vacanță, pielea necesită atenție și îngrijire, chiar dacă nu mai petrecem mult timp afară.

Vara, pielea este deseori uscată, de aceea hidratarea joacă un rol important în readucerea ei la normal după vacanță. Folosirea unor creme hidratante este o rutină care ajută atât la refacerea țesutului afectat de razele solare, cât și la aspectul ei. Pielea bine hidratată pare mai tânără decât cea uscată. Hidratarea optimă necesită însă și un consum suficient de lichide. Pe lângă apă, fructele și legumele sunt cele mai indicate în acest sens. Alimentația sănătoasă este importantă și pentru piele. În vacanță tindem să exagerăm cu mâncarea și alcoolul, așadar reîntoarcerea la o dietă sănătoasă este necesară.

Vacanțele, deși relaxante, pot fi obositoare. Zborurile, distracția și alți factori ne fac să dormim mai puțin. Pentru ca pielea să se refacă, este nevoie de odihnă suficientă. În cazul femeilor, se recomandă și evitarea produselor cosmetice agresive cu pielea. P

De asemenea, protecția solară trebuie să rămână o preocupare și după întoarcerea din vacanță, inclusiv când este înnorat. Chiar dacă cerul este acoperit, razele ultraviolete pătrund prin nori și afectează pielea. Cremele și loțiunile cu factor de protecție adecvat pielii fiecărei persoane trebuie aplicate pe zonele expuse la fiecare ieșire în exterior.

Razele ultraviolete pot provoca apariția unor leziuni, pete sau nevi la nivelul pielii sau modificări ale unor elemente deja existente. De aceea, o consultație la dermatologie este mereu o idee bună după vacanță. O examinare vizuală și o dermatoscopie computerizată ajută atât la descoperirea unor eventuale anomalii sau semne de boală, cât și la monitorizarea unor afecțiuni deja existente. Prin dermatoscopie se pot evidenția leziuni invizibile ochiului uman, medicul putând alcătui o hartă a pielii pacientului, utilă și la următoarele consultații. În plus, descoperit la timp, melanomul, cel mai grav tip de cancer de piele, poate fi vindecat complet. Așadar, consultațiile regulate sunt deosebit de importante.

La SANADOR, pacienții beneficiază de consultații dermatologice profesioniste, efectuate de medici empatici și bine instruiți, cu multiple stagii de pregătire în țară și în străinătate. Cu ocazia unui astfel de consult, recomandat periodic, însă în mod special înainte și după vacanța de vară, specialistul poate analiza alunițele, poate identifica evoluția unor boli dermatologice și poate cuantifica posibilele efecte negative ale expunerii îndelungate la soare pe perioada vacanței, stabilind pentru fiecare pacient un regim individualizat de îngrijire a pielii. De asemenea, pentru diagnosticul și prevenția cancerului de piele, pacienții au acces la o procedură modernă de scanare a pielii – dermatoscopia, efectuată cu dermatoscopul Foto Finder, disponibilă în Clinica SANADOR Victoria.

 

Leave a Reply