Cum pot scăpa bărbații de urinările frecvente și dificile?

 

Urinarea frecventă și dificilă, tulburările de erecție și senzația de vezică incomplet golită chiar și după folosirea toaletei sunt semnale de alarmă care pot indica o prostată mărită. Adenomul de prostată apare mai des la bărbații de peste 50 de ani și poate fi tratat prin proceduri minim invazive, unele chiar nechirurgicale, ușor de suportat și cu risc redus de complicații, dacă pacientul se prezintă din timp la urolog, pentru diagnostic și tratament.

În urma consultației, medicul recomandă o serie de analize și investigații care permit stabilirea cu certitudine a diagnosticului. Acestea includ analize de urină și de sânge, dintre care foarte importante sunt dozarea PSA (antigenul specific prostatic) și ecografia. Medicul urolog poate solicita și investigații avansate, precum examenul RMN multiparametric de prostată sau puncția prostatică, pentru a exclude diagnosticul de cancer de prostată.

Dacă afecțiunea este descoperită la timp, tratamentul poate fi conservator, prin medicație, sau intervențional prin proceduri nechirurgicale, fără incizii. Printre aceste metode moderne de tratament pentru prostată se numără embolizarea și ablația.

Embolizarea adenomului este o intervenție realizată prin cateterism, care permite injectarea unor particule speciale în arterele care alimentează cu sânge prostată. Aceste particule blochează circulația sângelui la nivelul prostatei, care își reduce dimensiunile, astfel încât simptomatologia este ameliorată, iar complicațiile prevenite. P

Ablația este o procedură efectuată prin abord transuretral, care distruge o parte din țesutul prostatic, astfel încât glanda își reduce dimensiunea și nu mai pune presiune pe vezica urinară. În prezent există mai multe tehnici de ablație – cu laser, cu jet de apă sau cu vapori de apă. Una dintre cele mai avansate proceduri de acest fel este ablația cu vapori de apă Rezum, care transformă în vapori energia termică. Rezultatele funcționale obținute astfel sunt foarte bune.

Dacă prostata este foarte mărită, medicul poate recomanda o intervenție chirurgicală. În funcție de indicație, tratamentul chirurgical poate fi realizat clasic, prin operație deschisă, sau minim invaziv, prin chirurgie robotică sau prin rezecție endoscopică. Medicul este cel care stabilește, de comun acord cu pacientul, care este cea mai potrivită metodă, în funcție de specificul fiecărui caz în parte.

La SANADOR, pacienții cu semne și simptome care indică o afecțiune a prostatei beneficiază de consultații urologice complete și de toate investigațiile necesare pentru diagnostic. În funcție de indicația stabilită, la Spitalul Clinic SANADOR medici cu multă experiență realizează cu succes diferite proceduri de tratament nechirurgical și chirurgical, cu rezultate funcționale excelente și îmbunătățirea calității vieții pacientului.

La Spitalul Clinic SANADOR funcționează permanent Compartimentul de Primiri Urgențe, singurul din sistemul medical privat din România, și 26 de linii de gardă, inclusiv o linie de gardă de urologie, astfel încât pacienții cu simptomatologie severă provocată de prostata mărită sau de alte afecțiuni urologice au acces la consultații de specialitate la orice oră din zi și din noapte.

Leave a Reply