La nivel global, sunt diagnosticate tot mai multe cazuri de cancer, iar acest grup de afecțiuni rămâne între principalele cauze de mortalitate, alături de bolile cardiovasculare. Din fericire, multe tipuri de cancer pot fi vindecate dacă sunt descoperite în stadii incipiente, iar printre acestea se numără cancerul de sân, cancerul de col uterin, cel pulmonar, cancerul colorectal și cancerul de prostată, adică afecțiunile oncologice cel mai frecvent întâlnite în România.
Chiar dacă nu orice formă de cancer poate fi prevenită, există o serie de recomandări care contribuie la scăderea riscului de îmbolnăvire. Stilul de viață joacă un rol important în acest sens, iar dieta echilibrată și exercițiile fizice sunt esențiale. Astfel, meniul zilnic trebuie să includă multe fructe și legume, iar alimentele grase, procesate, trebuie înlocuite cu unele mai ușor de digerat și cu mai puține calorii. De asemenea, zaharurile rafinate trebuie evitate, pe cât posibil.
Consumul de alcool în exces este un alt factor de risc pentru apariția diferitelor tipuri de cancer (hepatic, de sân, de colon sau de rinichi), de aceea trebuie să existe moderație. Renunțarea la fumat și limitarea expunerii la fumul de țigară (fumatul pasiv) reduc, de asemenea, riscul de îmbolnăvire. Fumatul este principalul factor de risc în apariția cancerului pulmonar, dar și a celui bucal, de laringe, pancreas sau renal.
Un stil de viață sănătos presupune și menținerea sub control a greutății și o activitate fizică regulată – cel puțin 30 de minute de mișcare zilnic. Totodată, controalele medicale periodice trebuie să devină o rutină pentru fiecare persoană în parte, la fel și efectuarea testelor de screening, cum sunt cele pentru cancerul de sân, de col uterin sau de colon.
La Centrul Oncologic SANADOR, pacienții au acces la o gamă completă de consultații, analize și investigații imagistice pentru diagnosticul cancerului. Serviciile medicale sunt oferite atât în regim ambulatoriu, cât și în regim de spitalizare de zi și continuă. Echipamentele medicale disponibile la SANADOR sunt dotate cu tehnologii de ultimă generație, putând oferi astfel diagnostice rapide și precise, pentru stabilirea cele mai potrivite strategii terapeutice, dar și pentru monitorizare pe termen lung. P
Cazurile mai complexe sunt analizate de comisia oncologică multidisciplinară (Tumor Board), formată din medici cu diferite specialități (chirurgie oncologică, oncologie medicală, radioterapie etc.), care decid împreună care este cel mai potrivit tratament. La Centrul Oncologic SANADOR, pacienții beneficiază de tratamente moderne, complete, pentru cancer – de la intervenții chirurgicale ample sau minim invazive, realizate cu sistem robotic – până la chimioterapie, imunoterapie, radioterapie, stereotaxie, brahiterapie și tratament cu iod radioactiv. Ulterior, ei vor fi monitorizați pe termen lung de o echipă medicală cu multă experiență și cu stagii de pregătire în centre de referință internaționale.