Teoriile conspiratiilor fac ravagii printre cei cu o capacitate intelectuala redusa, iar aceste curente de sorginte estica propaga o cultura anti-stiinfica, o zvonistica decerebrata, la pachet cu o atitudine anti-occidentala vehementa. Tot ce a descoperit medicina in ultima suta de ani e contestat si chiar blamat, exista fiinte vii care locuiesc undeva intr-un cartier urban dar stiu ei sigur ca e un canal intre Bucegi si piramidele din Egipt, exista tulburati care sustin ca limba romana a aparut inainte limbii latine. E plin spatiul public de pseudo-cultura, de o masiva dezinformare, de stupizenii cu pretentii academice. Hotarat lucru, manipularea si prostia merg mana in mana. 


Manualul de Limba şi Literatura Română de la clasa a IV-a conţine informaţii fără nicio bază ştiinţifică. Potrivit manualului, “în Munţii Bucegi, în preajma stâncilor Babele şi Sfinxul există o porţiune de un kilometru pătrat în care organismul nu oboseşte şi se înviorează brusc”. În acelaşi text se mai spune că “este probabil cea mai interesantă descoperire făcută vreodată în România”, fără a preciza însă nicio sursă. De asemenea, elevii mai pot citi că în credinţa populară aici “se manifestă un fenomen magnetic rar întâlnit, care are efecte benefice uluitoare asupra organismului uman”.

Manualul este folosit la clasa a patra de unii dintre profesori, fapt care i-a revoltat pe părinţi. Unul dintre părinţi a semnalat acest lucru pe Facebook. 

Printre autorii manualului sunt şi inspectori şcolari: prof. dr. Mirela Mihăescu – inspector școlar şi Ştefan Pacearcă – inspector şcolar pentru învăţământ primar. De asemenea, scrie Hotnews, manualul mai este semnat de Aniţa Dulman – psiholog; Crenguţa Alexe – corpul de metodişti al IȘJ Dâmbovița – învăţământ primar şi Otilia Brebenel – cercetător științific al Institutului de Ştiinţe ale Educaţiei. 

Potrivit Ministerului Educaţiei, manualul a fost aprobat în 2014 pe vremea ministrului Remus Pricopie de către o comisie de specialitate. 

Capitolul care conţine fragmentul despre Ministerele Munţilor Bucegi a fost conceput de Aniţa Dulman, psiholog şi fostă învăţătoare. 

“Problema este că în legătură cu Bucegii circulă această informaţie, iar eu am pus acest fragment pentru că poţi să le dezvolţi scepticismul faţă de ceva despre care doar se spune. Fragmentul ăsta nu spune despre ce să credem, ci despre ce să nu credem. Îi ajută pe copii să înţeleagă că o credinţă populară nu e adevărată”, a spus Aniţa Dulman. 

Psihologul a mai spus că se întâlneşte des cu elevi care merg în Bucegi alături de părinţii lor, iar aceşti elevi văd diversele panouri pe care scrie despre legende le din Bucegi. 

“Am pus acest fragment pentru că circulă în cultura populară această legendă despre Bucegi. Eu sunt o mare admiratoare a Bucegilor şi fac în fiecare vară traseul Piatra Arsă Babele, iar pe acest traseu sunt sute de copii aduşi de părinţii lor şi ei văd panourile pe care scrie că “se spune că…”, a mai spus Aniţa Dulman. 

PS : Pentru ca fac parte din generatia ce a facut scoala primara in anii 70, nu incetez sa ma minunez de continutul acestor manuale private. 5 autori scriu 60 de pagini pline de inexactitati, conspiratii sau greseli puerile. Totul, intr-o afacere de peste 90 de milioane de euro. O spun fara nici o retinere : manualele din anii ‘ 70 erau infinit mai sanatoase decat cele de azi. Si asta e o concluzie trista, pentru ca in loc sa evoluam, am involuat !

9 COMMENTS

 1. excelenta tema …v-am urmarit si aseara la emisiune…doar cateva observatii…dacopatia are sorginte locala, securista, intretinuta de celebra publicatie ,,formula as,, si autorul bubulilor, pavel corut …restul e in istoria facebook…in alta ordine de idei, ma intreb cata carte cunoaste doamna care a fost invatatoare si prin magia masurilor luate in epoca basescu, a trecut pe postul de psiholog, dupa ce a absolvit o obscura facultate …poate dumneavoastra ca ziarist ati putea sa puneti niste intrebari cu privire la invatamantul romanesc catre cei de sus…cat despre manuale, de cand s-au introdus manualele alternative, de 20 de ani, au fost manuale slabe care au castigat licitatii…sa le vedeti pe cele de istorie cum sunt, mai ales cele de clasa a XII-a…

 2. Am fost formati de niste profesori integri,asumati si aveam manuale destept alcatuite,informatia era data treptat,fara aprecieri si pareri ale unor necunoscuti!Manualul didactic dupa care invatam era bine facut si se vede prin atatea generatii care au invatat,cultura generala acumulata fiind baza educatiei si fundamentul existentei noastre ulterioare,daca voiam mai mult mergeam mai departe!Acum fiecare parinte,functie de exigenta si implicarea lui si a puterii de intelegere,trebuie sa dea copilului explicatiile necesare!Vine si te intreaba,energia magnetica din Bucegi,ce e?Ce-i spui?O supozitie,forme paranormale?N-ar intelege!De ce sa indesi in manual date si pareri fara o baza,fara niciun motiv de incadrare a acestora intr-un manual pentru un copil caruia intelegerea este limitata,trebuie dezvoltata treptat,daca se plictiseste l-ai pierdut!De asta trebuie sa-l inveti sa invete,cum au facut si ai mei si daca manualele pe care i le dai prezinta suspiciuni pentru tine,ce-i dai?Sa ajungi sa-ti protejezi copilul de manuale de invatatura e un moment de involutie si un moment de drum infundat!

  • N-am vrut sa pronunt banii,in procesul de educatie n-ar trebui sa conteze,dar ne confruntam cu o piata feroce ce cauta sa impuna modusul si in care ne balacarim!Unii,se dau destepti,scot manuale,altii pe ale lor si afacerea se duce la 90 mil.euro,prospera fara resentimente,cruda si profitoare!Efectul neimportant si fara lacrimi de consecinte,nu conteaza,banda rulanta la foc contnuu sub explicatii amorfe,seci,cu o turuiala nefondata!Si eu ma uit la manuale vechi,facute impecabil si ma intreb cum este educatia abandonata!

 3. Nu e rau sa existe manuale alternative, insa adevarurile din aceste carti/manuale nu trebuie sa fie alternative. Asa cum ati amintit si-n emisiunea Dvs. vechile manuale “comuniste” ne-au oferit mult mai multe cunostinte si sa nu uitam pe vremea noastra n-a existat internet-ul care sa ofere informatii/cunostinte printr-o simpla apasare de buton. Cred ca tot cartile, studiul cu ajutorul acestora ramane cel aprofundat, adevarat, ia mult mai mult timp ca apasatul unei taste.

 4. Dar cum să iți bați joc telespectatori invitându-l pe Niculae Bădălău să vorbească despre economie ?
  Același Bădălău căruia îi cântau maneliști „să vină Diaspora, că noi ne pișăm pe ea”
  Auzindu-l nu a făcut decât sa îmi amintească de 2009 când într-o conferință de presă Radu Berceanu își dădea ochii peste cap și cu greu își stăpânea râsul în spatele uni ministru ce anunța niște minciuni enorme fără pic de jenă.
  Ce dreptate avea Crin când vă numea propagandă PSD-istă, va fi minunat când veți păți din parte lui Dragnea exact ce va făcut și Ponta, vorbiți de abuzuri când Dragnea & Co stau la masă cu acuzatori și negociază puterea, continuați lupta pionii de sacrificiu, aveți impresia că jucați șah dar continuați să dați cu zarul, voi și ei sunteți în jocuri complet diferite doar ca voi nu știți asta.

 5. si numeric si procentual, prostiile si minciunile din manuale sunt cu mult mai putine si chiar mai putin nocive decit cele oferite 24/7/365 de “presa”

  Spre exemplu: unde au fost propagate dintru inceput povestile din pseudomanualele astea de care faceti vorbire? In presa… ani si ani si ani la rind…. traiasca libertatea presei!
  Ce se gaseste masiv in fiecare simbata si duminica la Antena 3? Vraci, numerologi, astrologi, paranormali, mistere, conspiratii, legende, horoscoape, povesti si povestiri… traiasca libertatea presei!

  Asa ca nu va mai plingeti. Eventual, luati o oglinda, uitati-va prin preajma.

Leave a Reply