Se estimează că mai mult de 800 de milioane de oameni ar suferi de obezitate și de bolile asociate acesteia, în întreaga lume. Situația este îngrijorătoare și în România, unde nu mai puțin de 6 din 10 adulți sunt supraponderali sau obezi. Ziua mondială a obezității este marcată anual la 4 martie.

Prin consecințele sale grave asupra sănătății, obezitatea este o adevărată problemă de sănătate publică, care reduce semnificativ nu doar calitatea vieții, ci chiar speranța de viață. Între cele mai grave consecințe ale obezității se înscriu hipertensiunea arterială, diabetul zaharat, dislipidemia, infarctul miocardic, apneea în somn sau accidentele vasculare ischemice.

Tratamentul obezității trebuie să fie unul multidisciplinar, realizat printr-un program complex. Acesta include, de cele mai multe ori:

  • dietă recomandată de medici nutriționiști specializați în alimentația pacienților cu obezitate;
  • realizarea de activități fizice (sportive) cu un antrenor personal sau sub îndrumarea kinetoterapeutului;
  • psihoterapie pentru rezolvarea unor eventuale tulburări de alimentație;
  • intervenție chirurgicală, la pacienții cu obezitate morbidă.

Tratamentul chirurgical al obezității este recomandat pacienților cu obezitate morbidă, adică atunci când sunt prezente și afecțiuni grave cauzate de obezitate. Intervențiile chirurgicale metabolice sau de chirurgie bariatrică acționează prin limitarea cantității de alimente ce poate fi ingerată la o masă, prin reducerea cantității de nutrienți care poate fi absorbită și prin șuntarea unor porțiuni ale tubului digestiv, cu scoaterea lor din circuitul digestiv. P

La Spitalul Clinic SANADOR, tratamentul obezității este realizat de o echipă integrată de specialiști. Pacientul beneficiază de un program de consiliere și de o evaluare atentă a stării de sănătate, pentru alegerea celor mai bune soluții chirurgicale, care să asigure scăderea ponderală dorită și menținerea postoperatorie a unei greutăți optime pe termen lung.

 

Leave a Reply