O veste cutremuratoare : marea actrita Stela Popescu a murit !

Cauza : stop cardio-respirator pe fondul unui diabet avansat.

Stela Popescu s-a născut in 1935 într-o familie de învățători modești, iar prima amintire pe care o are bine întipărită în memorie este invadarea Basarabiei de către armata rusă. Atunci, în 1940, tatăl ei considerat intelectual, deci dușman de clasă, este deportat în Siberia, iar mama se refugiază, împreună cu fiica în România, la Brașov. În 1953, susține examenul de admitere la facultate și este repartizată la Facultatea de Limbă Rusă „Maxim Gorki“, la care renunță după un an și jumătate când intră în echipa Teatrului Ministerului de Interne. În 1956 este admisă la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică, iar în paralel continuă să susțină spectacole de teatru. La sfârșitul facultății, este repartizată la Teatrul din Brașov, acolo unde ajunge să susțină 400 de spectacole pe an. Din 1963 până in 1969 joacă la Teatrul de Revistă “Constantin Tănase”. În 1969, Stela părăsește Revista și se angajează la Teatrul de Comedie, ceea ce nu o impiedică să continue colaborarea cu Radiodifuziunea Română (pe atunci Radioteleviziunea) din 1963 până în prezent. În paralel, susține și o colaborare cu Revista Românească, sub condeiul lui Mihai Maximilian, cu care avea să se căsătorească în 1969, la puțin timp după divorțul de Dan Puican. Totodată, joacă în celebra serie de spectacole “Boema” de la Grădina Boema, spectacole care se înscriu în peisajul anti-putere pentru vremea aceea, cu succes de public foarte mare. Timp de 24 de ani cât a jucat la Teatrul de Comedie, vara, când se încheia stagiunea teatrală, juca la Revistă la Grădina Boema. La Teatrul de Comedie joacă din 1969 până în 1993, când revine la Teatrul de Revistă “Constantin Tănase”, unde lucrează și în prezent. Pe scena Teatrului de Revistă “Constantin Tănase” și pe cea a Teatrului de Comedie, Stela Popescu strălucește în piese precum “Omul care a văzut moartea”, “Mama Boema”, “Boema, slăbiciunea mea” etc. A jucat 18 ani în “Preșul”, 12 ani în “Pețitoarea” și 10 ani în “Plicul”. A avut șansa de a lucra cu mari regizori, precum: Sanda Manu, Ion CojarLucian GiurchescuValeriu Moisescu.

Între anii 1971 și 1979 face cuplul, pe scenă și la televiziune, cu Ștefan Bănică. Cât despre longevivul cuplu umoristic Stela – Alexandru Arșinel, care a început în 1979, acesta a fost garanția umorului de calitate și în prezent, dar și în trecut, când textele scenetelor erau semnate Mihai Maximilian.

În 1958, debutează în cinematografie în pelicula “Alo? Ați greșit numărul”. A jucat în peste 25 de filme precum Nea Mărin miliardar (1979), “Pe malul stîng al Dunării albastre” (1983), “În fiecare zi mi-e dor de tine” (1988), etc.

Stela Popescu a făcut o carieră și în televiziune. A jucat în televiziune de la înființare până în prezent, în piese de teatru și emisiuni de divertisment, reușind să transmită ceva din spiritul satiric și contestatar al Revistei prin textele unor scriitori de valoare: Mihai MaximilianGrigore PopOctav Sava sau Dan Mihăescu. TVR a scos pe piață DVD-urile “O stea printre stele” (2006) și “Stela și Arșinel” (2005) care reunesc o parte dintre aparițile televizate ale Stelei Popescu.

Începând jumătatea anilor ’90, Stela Popescu a fost moderatoarea unor emisiuni TV pentru femei pe posturile TVRRealitatea și Național TV

7 COMMENTS

  1. Oare de ce simt ca toate le-a adunat in cei 27 ani de bataie de joc si tensiuni imbubate de ura si insingurare,o reforma de succes in Romania,reforma la care au contribuit absolut toti perindatii in politica si in cele mai inalte functii!?
    Observati ca toti oamenii cu suflet frumos se “cara”!? Raman hainii si cei uraciosi in suflet! Sa vedeti ce se vor perinda coroanele sau fizic babuinii si babuinele din politica! Mi-e scrba sa ii vad dupa ce si-au batut joc de natiunea asta chinuind-o!
    Dumnezeu sa-i tina tarana usoara!

  2. O raza de soare s-a stins. Dna Stela Popescu, nu a fost doar o actrita, un artist de exceptie, ci a stralucit mereu precum cea mai frumoasa raza de soare. Stralucirea ei a coborat peste noi ca o mantie de aur.
    Au fost cativa actori giganti ai nostri pentru care nu mi-am putut opri lacrimile. Unul dintre acesti mari actori a fost actrita Stela Popescu. M-a afectat mult aceasta veste trista.
    Dumnezeu sa-o odihneasca in pace!
    Multumesc pentru bucuria, zambetul si caldura sufleteasca pe care ne-ati daruit-o odata cu fiecare aparitie scenica.Toti romanii au iubit-o.Rar un om se poate bucura de iubirea unei tari intregi. Iar asta spune totul cine a fost MAREA STELA POPESCU.
    Nu doresc sa vad doar o statuie a ei, ci numele unui teatru si al unei strazi.
    Este un gest minim de respect pe care il putem arata noi romanii.
    Ne uitam la Hollywood si actorii mari de acolo, STELA POPESCU este egala oricaruia de acolo. Ea nu juca, ea stralucea!

  3. Scuze, sunt prea emotionata……
    Erata: Multumesc pentru bucuria, zambetul si caldura sufleteasca pe care ni le-ati daruit ……..

Leave a Reply