De un an si jumatate studiez in fiecare zi fenomenul Trump. L-am urmarit cu mare atentie in conferinta de presa de la Cartierul General al NATO, unde am avut ocazia sa-i pun o intrebare despre Vladimir Putin si NATO. 
Omul a fost vedeta la summit. In cel mai negativ sens cu putinta. A starnit panica prin declaratiile sale, a determinat intreruperea programului oficial de summit, si-a confirmat apoi anulat toate bilateralele. Daca ar fi fost doar acestea, nu eram ingrijorat. 

Ceea ce exprima Trump si modul in care o face ma ingrijoreaza in schimb foarte tare. Este primul presedinte american ce ataca din interior un sistem de aliante, acorduri si tratate care au adus pace si prosperitate dupa al 2 lea razboi mondial. NATO este o initiativa americana, ce are la baza Tratatul de la Washington din 1949. UE, in anii sai de inceput cand se numea CEE, s-a bazat puternic pe Planul Marshall, pe sprijinul aliatilor atlantici, pe prezenta militara americana ce a asigurat zeci de ani securitatea continentului in fata agresiunii sovietice.

Pentru prima oara in istoria SUA, saptamana trecuta Senatul SUA a adoptat o declaratie de sprijin total pentru Alianta Nord Atlantica, pentru Tratatul de la Washington, pentru valorile impartasite de aceasta alianta politico-militara de 70 de ani. Pana si senatorii americani au simtit nevoia sa spuna lumii ca Trump e un pericol, ca de acest angajament istoric transatlantic nu te poti dezice ca de una din numeroasele blonde pe care le-ai avut in viata.

Cu experienta sa politica limitata, cu apetenta pentru show si controverse, cu lipsa totala a diplomatiei atat de necesara in pozitia de lider al SUA, Trump utilizeaza, in toate intalnirile politice, singurul mecanism pe care-l cunoaste  : negocieri de tip tranzactie imobiliara. Ce-mi dai tu trebuie sa fie la jumate de pret, ce-ti dau eu cer dublu. Acest spirit mercantil si extrem de limitat s-a dovedit chiar si pentru afacerile lui Trump o explicatie a lungului sir de falimente si scandaluri financiare in care a fost implicat in cariera sa.

Daca Trump va conduce in continuare SUA si va ghida relatia cu aliatii istorice pe bazele descrise mai sus, ne-am ars ! Va fi nevoie de interventia radicala a Congresului SUA, cu cele mai radicale masuri. Ar mai fi multe de spus, dar ma intind prea mult. Comisia Mueller va cantari extrem de mult prin rezultatele ei.

Retorica lui Trump impotriva unor aliati ai NATO sau cand defineste Uniunea Europeana drept un “adversar” este extrem de daunatoare. Ea foloseste deplin malversatiunilor si manipularilor ample lansate de Moscova dupa invadarea ilegala a Ucrainei si anexarea ilegala a Crimeei.

Destabilizarea unitatii occidentale de 70 de ani a fost obiectivul stabilit de Vladimit Putin atat serviciilor secrete cat si Armatei. 


Cand vezi un om ca Trump – presedinte al celui mai important aliat NATO, liderul celui mai puternic stat democratic din lume – ca da o uriasa mana de ajutor adversarilor prin ceea ce spune si ceea ce face, ca destabilizeaza relatiile din interiorul NATO si acuza UE, ca-i apreciaza deschis, public, pe dictatorii Putin si Kim Jong Un dar este deranjat de Merkel si alti lideri aliati, n-ai cum sa nu te ingrijorezi.


Si sa te intrebi : cine l-a creat pe Trump de vreme ce el livreaza exact ce cauta adversarii spatiului occidental?! 

Dupa Helsinki vom avea niste indicii suplimentare.


Preşedintele american Donald Trump a apreciat că Rusia, Uniunea Europeană şi China sunt, din motive diferite, “inamicii” SUA, într-un interviu difuzat în ajunul primei sale întâlniri bilaterale cu omologul său rus Vladimir Putin la Helsinki, informează duminică AFP.

“Cred că avem mulţi inamici. Cred că Uniunea Europeană este un inamic, cu ceea ce ne face în domeniul comerţului. Bineînţeles că nu ne-am gândi la Uniunea Europeană, dar este un inamic. Rusia este un inamic în anumite aspecte. China este un inamic economic, evident că este un inamic. Dar asta nu vrea să însemne că sunt răi, asta nu vrea să însemne nimic. Asta vrea să însemne că sunt concurenţi”, a detaliat Trump, care a spus că UE “este foarte dificilă”.

Totodată, Trump a lansat un nou atac la adresa Germaniei, potrivit dpa. “Am o mare problemă cu Germania”, a spus el, făcând referire la proiectul de gazoduct Nord Stream 2, care va aproviziona Germania cu gaze naturale ruseşti. “Se presupune că tu lupţi pentru cineva şi acel cineva dă miliarde de dolari către cel de care tu îl păzeşti… Este multă furie la adresa faptului că Germania plăteşte Rusiei miliarde de dolari”, a declarat Trump, adăugând: “Cred că este un lucru foarte rău şi pentru Germania. Ce, ridică steagul alb?”

Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a răspuns duminică seară afirmaţiei preşedintelui american Donald Trump conform căreia el vede UE ca un ”inamic” în privinţa politicii comerciale, relatează dpa.

“A-ţi numi inamici cei mai buni prieteni nu face decât să îi bucure pe adevăraţii tăi inamici”, a scris Timmermans pe Twitter.

“Europenii şi americanii sunt legaţi prin istorie şi prin valorile lor comune. Europenii nu vor abandona niciodată America, deoarece America nu ne-a abandonat niciodată. Pentru asta sunt prietenii”, a adăugat el.

Preşedintele american Donald Trump a declarat că Rusia, Uniunea Europeană şi China sunt, din motive diferite, “inamicii” SUA, într-un interviu difuzat duminică, în ajunul primei sale întâlniri bilaterale cu omologul său rus Vladimir Putin la Helsinki.

“Cred că avem mulţi inamici. Cred că Uniunea Europeană este un inamic, cu ceea ce ne face în domeniul comerţului. Bineînţeles că nu ne-am gândi la Uniunea Europeană, dar este un inamic. Rusia este un inamic în anumite aspecte. China este un inamic economic, evident că este un inamic. Dar asta nu vrea să însemne că sunt răi, asta nu vrea să însemne nimic. Asta vrea să însemne că sunt concurenţi”, a detaliat Trump, care a spus că UE “este foarte dificilă”, scrie Agerpres.


TRUMP ISI DENIGREAZA PROPRIA TARA IN FATA RUSIEI

Preşedintele american Donald Trump a declarat că relaţiile Washingtonului cu Moscova nu au fost niciodată atât de tensionate, situaţia fiind cauzată de “anii de nechibzuinţă şi stupiditate” din partea SUA şi de “vânătoarea falsă de vrăjitoare” declanşată în legătură cu ingerinţele Rusiei.

“Relaţia noastră cu Rusia nu au fost NICIODATĂ (sic!) atât de proaste, din cauza anilor de nechibzuinţă şi stupiditate din partea SUA, iar acum, vânătorii false de vrăjitoare”, a scris Trump pe Twitter, cu doar câteva ore înainte de întrevederea sa cu preşedintele rus Vladimir Putin.

Actualul lider de la Casa Albă l-a acuzat pe predecesorul său, Barack Obama, că nu ar fi acţionat în legătură cu informaţiile privind ingerinţele ruse întrucât credea că democrata Hillary Clinton va câştiga alegerile prezidenţiale.

“Preşedintele Obama a crezut că Hillary cea Necinstita va câştiga scrutinul, aşa că atunci când a fost informat de FBI despre ingerinţele Rusiei, a spus că nu este posibil să se întâmple aşa ceva, că nu e mare lucru & nu a făcut NIMIC (sic!) în legătură cu asta. Când am câştigat eu, a devenit o mare chestie şi (a fost declanşată) vânătoarea falsă de vrăjitoare, condusă de Strzok!”, a mai afirmat Trump într-un alt mesaj postat pe Twitter.

Preşedintele SUA a făcut referire la Peter Strzok, un agent FBI implicat în ancheta privind ingerinţele Rusie, care în mai multe mesaje private şi-a exprimat opoziţia clară faţă de Trump.

Potrivit unui raport al serviciilor secrete americane, din ianuarie 2017, preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a ordonat campania de influenţare a rezultatului scrutinului prezidenţial din SUA în scopul facilitării victoriei lui Donald Trump şi în ambiţia de a submina sistemul liberal-democratic occidental.

”””””””””’

Escaladarea şi prelungirea conflictelor comerciale este probabil în creştere, ameninţând să deraieze redresarea economiei şi să reducă perspectivele de creştere pe termen mediu, a avertizat luni Fondul Monetar Internaţional (FMI), transmite Reuters.

Într-un update la raportul său bi-anual ‘World Economic Outlook’, FMI a apreciat că Statele Unite sunt în special vulnerabile la o încetinire a exporturilor, în urma măsurilor represive adoptate de partenerii săi comerciali, ca răspuns la impunerea tarifelor vamale.

Impunerea tarifelor vamale la nivelurile anunţate de SUA, China şi alte state nu va avea numai un efect direct asupra cererii, ci va intensifica incertitudinile şi va afecta investiţiile, se arată în raportul organizaţiei financiare internaţionale.

‘Dacă actualele ameninţări comerciale sunt puse în practică şi, ca rezultat, încrederea oamenilor de afaceri se deteriorează, până în 2020 ritmul de creştere al economiei mondiale va scădea cu aproximativ 0,5% faţă de actualele proiecţii’, avertizează Maury Obstfeld, economist şef al FMI.

Acesta a adăugat: ‘Statele Unite, asupra cărora se îndreaptă măsurilor represive ale partenerilor săi comerciali, ca răspuns la impunerea tarifelor vamale, sunt în mod special vulnerabile’.

FMI a menţinut estimarea de creşterea economiei mondiale la 3,9% în 2018 şi în 2019, datorită proiectatei întăriri a expansiunii în ţările emergente şi în curs de dezvoltare şi a avansului viguros în economiile dezvoltate.

În Europa emergentă (unde este inclusă şi România), economia va creşte cu 4,3% în 2018 (similar cu prognoza din aprilie) şi va încetini la 3,6% în 2019 (comparativ cu un avans de 3,7% previzionat anterior).

FMI nu a modificat previziunile pentru SUA (avans al PIB-ului de 2,9% în 2018 şi de 2,7% în 2019) şi China (expansiune de 6,6% anul acesta şi de 6,4% în 2019) dar a revizuit în scădere prognoza pentru zona euro, care ar urma să înregistreze o creştere de 2,2% în 2018 (de la 2,4% estimată anterior). Şi previziunile pentru Marea Britanie (avans al PIB-ului de 1,4% în 2018, faţă de 1,6% estimat anterior) şi Japonia (expansiune de 1% anul acesta comparativ cu 1,2% estimată anterior) au fost înrăutăţite.

În aprilie, Fondul Monetar Internaţional a revizuit în creştere, de la 4,4% la 5,1%, estimările privind evoluţia economiei româneşti în acest an. Conform documentului referitor la perspectivele economiei globale, Malta şi România vor înregistra în acest an cea mai mare creştere economică din Europa, de 5,7% şi, respectiv, 5,1%.

Pe de altă parte însă, în 2019, FMI se aşteaptă la o încetinire semnificativă, la 3,5%, a creşterii PIB-ului României.


https://www.dw.com/ro/comentariu-tr%C4%83deaz%C4%83-trump-occidentul/a-44689105


http://www.mediafax.ro/externe/vladimir-putin-la-intalnirea-cu-donald-trump-sistemul-antibalistic-global-al-sua-care-include-elemente-instalate-in-romania-creeaza-o-situatie-periculoasa-17357815


http://www.mediafax.ro/externe/berlinul-il-acuza-pe-donald-trump-ca-destramarea-uniunii-europene-germania-nu-se-mai-poate-baza-total-pe-sua-17357722

PS : Conferinta de presa Trump-Putin dupa intalnirea de la Helsinki confirma cu varf si indesat toate ingrijorarile mele :

https://www.youtube.com/watch?v=cwxqOoIyWm0

 

8 COMMENTS

 1. Nu stiu de ce multi analisti straini, nu doar romani, considera intalnirea Trump-Putin una decisiva pentru viitorul nostru. Chiar asa sa fie? Suntem din nou jucati la ruleta ruseasca?

 2. Daca esti in “Helsinchi” poti citi tot ce ecprima fetele “lacomilor”cat si interesele intre cele doua mari puteri. Ma uit pe toate canalele internationale si am posibilitatea de a citi ce ascund cei doi!

 3. ma distreaza la culme disperarea sau, dupa caz, consternarea celor care nu ca nu-l agreeaza pe Trump, da pare ca nu inteleg ce se intimpla; neintelegind ca Trump este doar exponentul unei alte scoli de gindire decit cea cu care au fost obisnuiti, neintelegind ca Trump este doar mesagerul care spune in clar, deja de 3 ani, ce si cum va fi lumea, oamenii astia rateaza sa inteleaga ca asistam la o schimbare in profunzime a lumii, asa cum s-au mai intimplat in 1933, la Yalta in 43, la Bretton Woods in 44, cu Nixon in 1971, cu Reagan in 1980, cu Baker in 85 si chiar si mai incoace, prin 1994.
  Decit sa ne lamentam ca haoleu nu mai aveam sub ce aripa sa stam, ce papuc sa pupam, ce idoli politici sa apaludam, mai bine am depasi faza simplitatii si simplificarii bipolare “bun-rau”, a antagonismului Est-Vest, mitul masinilor germane bune si in general al bunastarii venite de la UE pe deanbogea, etc si ne-am pregati pentru acest viitor dificil care insa aduce si o sansa Romaniei. Exista si UAE, si Coreea, si China, si Polonia sau Vietnam, si Rusia, si Londra si Tel Aviv – pe linga Paris Bruxelles si Berlin. Si mai exista multi altii pe care ii ignoram nefiind capabili sa operam cu mai mult de 1-2 parametri… e, Trump poate sa opereze cu multi multi parametri, mai ales ca pe linga el stau tipi precum Pompeo, John Bolton, Roger Stone, Stephen Miller… ca sa nu mai zicem de Netanyahu, Kissinger, Bannon si multi multi altii. Trump e virful virfului aisbergului. Un alt aisberg decit cel din 88 pina in 2016, asta-i noutatea.

  E chiar asa dificil? Toate miscarile astea, intilniri, discutii, declaratii, etc au multe scopuri, tinte multiple si diferite. Una dintre ele e evidenta: asediul Iranului. Nu militar, ci economic, politic. Militar doar in ultima instanta. Pentru a avea succes cu Iranul, trebuie rupta alianta acestora cu Correa de Nord si trebuie asigurata neinterventia chinezilor si a rusilor. E vechea politica de ingradire si de incercuire a americanilor, nimic noua din 1950 incoace.
  Ca urmare, omul face niste tranzactii… sau macar incearca sa faca… tranzactii prin care mai loveste si in alti mameluci, gen Merkel, Juncker si chiar Macron, care au impresia ca te pui si cu americanii si cu evreii si mai si cistigi lupta. Cita naivitate si cita ipocrizie din partea celor care nu vor atentate da vor sa ia banutzu de la Iran, vor afaceri in Ucraina da sa o ocupe americanii, nu ei, ca ei fac afaceri bune cu Putin care dealtfel e rau, ca a ocupat Crimeea, dupa ce madam Nuland facuse cu CIAul revolutia la Kiev! Si Schroeder e tot in consiliul de administratie la Gazprom, da rusii sunt rai 🙂 … si cite exemple ar mai fi… E, vremea acestor manevre a trecut, asta trebuie inteles. Printre multe altele care ar trebui intelese, cum ar fi ca Romania trebuie sa vada de unde bate vintul si nu trebuie sa faca pipi impotriva vintului. Romania trebuie sa foloseasca ocazia ca sa se intareasca economic, militar si sa aiba o politica externa proprie.

  (Sa dau un termen pentru chestia cu Iranul: noiembrie-decembrie)

 4. Domnu’ Tudor mai țineți minte teoria conspirației de pe vremea tovarășului Nicu privind SUA și Rusia/URSS?

  Cred că vă reamintiți dacă vă gândiți bine dar de dragul discuției, o spun eu pe scurt: pe vremea când eram în spatele Cortinei de Fier, exista o teorie a conspirației că SUA & URSS(Rusia) sunt două fețe ale aceleași monede.
  Că, oricât de mult se dușmănesc „pe față” cele două țări, întotdeauna vor exista acele mecanisme fine din spatele cortinei de catifea care vor pune stop unui conflict direct și indirect. Că, de fapt, cele două țări sunt ca frații, chiar dacă au „meciuri”, niciodată una n-o vrea pe cealaltă să se autodistrugă. Cred că ați auzit și dumneavoastră ceva similar.

  Ce e SUA fără Rusia, ce e Rusia fără SUA? Americanii au nevoie de un inamic extern omniprezent, care nu poate fi distrus niciodată dar întotdeauna pus pe șotii & trebuie contracarat mereu, iar rușii „anti-americani” gândesc numai în dolari americani și vor să-și trimită odraslele în școli străine, mai ales americane, să cumpere bunuri din America și vest, să se uite/audă divertisment americănesc șamd.

  Că Trump, că fără Trump, nu face altceva decât să reconfirme teoria asta conspirației.
  Cred că ați citit, dar când Putin i-a oferit prietenie lui Trump pe tema producției țițeiului și gazelor, să stabilească un preț mare (unii zic $80-$90), păi așa toată planetă este prinsă într-un „chokeslam” doar și fiindcă americanii și rușii vor să stabilească (reguleze) un prag de vânzare.

  În trecut, eu v-am mai spus că cea mai mare slăbiciune a României și romțnilor este xenofilia/xenomania. Acum înțelegeți de ce, dar pe vremea când vă spuneam de asta, exista Barrosso, Redding, băsescu, eheee alte vremuri – dar regula că xenofilia/xenomania este cea mai (dacă nu singura) slăbiciune a românilor și României. Din orice punct de vedere.

  Cu stimă.

Leave a Reply