Un avion de antrenament si atac usor IAR 99 Soim apartinand Bazei Aeriene 95 Bacau s-a prabusit in jurul orei 13,45.

Pilotul si co-pilotul s-au catapultat.

Primarul din Letea Veche, Petru Dochiei, a declarat, pentru MEDIAFAX, că epava ar fi căzut în lacul de acumulare Galbeni – Letea Veche.

Ministrul apararii si seful Statului Major al Fortelor Aeriene s-au deplasat de urgenta la fata locului.

https://www.dcnews.ro/iar-99-prabu-it-in-bacau-radu-tudor-interven-ie-fulger_602367.html

Piloţii catapultaţi din aeronava IAR 99 Şoim care s-a prăbuşit, luni, în judeţul Bacău se află în stare stabilă şi a fost numită o comisie de investigaţie tehnică pentru cercetarea împrejurărilor producerii acestui incident aviatic, potrivit unui comunicat al Ministerului Apărării Naţionale (MApN).

“Comandorul Marcel Breşug, şeful de stat major al Bazei 95 Aeriană ‘Erou căpitan aviator Alexandru Şerbănescu’, şi căpitan-comandorul Iulian Pena, instructor-şef zbor în cadrul aceleiaşi unităţi militare, s-au catapultat astăzi, 16 iulie, în jurul orei 13,30, la 5 kilometri vest de localitatea Nicolae Bălcescu din judeţul Bacău, deasupra Lacului Galbeni. Piloţii au fost recuperaţi de echipele de căutare-salvare ale bazei aeriene şi se află în stare stabilă. Un elicopter SMURD execută deja, la această oră, un zbor pentru evacuarea primului dintre piloţii recuperaţi către Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central ‘Dr. Carol Davila’, din Bucureşti, urmând ca cel de-al doilea să fie transportat la acelaşi spital cu un avion de tip C-27J Spartan, din cadrul Forţelor Aeriene Române, configurat pentru evacuare medicală”, relevă sursa citată.

Conform acesteia, din ordinul ministrului Apărării Naţionale, a fost numită o comisie de investigaţie tehnică pentru cercetarea împrejurărilor producerii acestui incident aviatic şi a fost sesizat Parchetul Militar. Totodată, potrivit procedurilor-standard, au fost sistate zborurile cu acest tip de aeronavă până la finalizarea anchetei de specialitate, precizează MApN.

Potrivit sursei citate, comandorul Breşug, în vârstă de 41 ani, are la activ peste 1.000 de ore de zbor pe IAR 99 Şoim, iar căpitan-comandorul Pena, în vârstă de 40 de ani, are o experienţă de zbor de aproape 450 de ore pe o astfel de aeronavă.

Aeronava militară decolase în jurul orei 13,20 din baza aeriană pentru a executa un zbor de verificare tehnică. După aproximativ 10 minute de zbor, piloţii s-au catapultat, aeronava prăbuşindu-se în zona menţionată, în afara ariilor locuite, se mai arată în comunicat.


update 19,35

Mihai Fifor pe Facebook :

Vești bune cu privire la comandorul Marcel Breşug şi la căpitanul-comandor Iulian Pena, piloții care s-au catapultat astăzi din aeronava IAR 99 Şoim. Ei au ajuns deja la Spitalul Militar Central din București, unde au fost evacuați pe calea aerului.

Am fost, astăzi, la locul prăbușirii, unde am discutat cu echipele de salvatori, care au intervenit în cel mai scurt timp posibil pentru recuperarea piloților și am asistat la plecarea lor către Capitală.

Veștile de la spitalul nostru din București ne fac să privim cu speranță și optimism viitorul apropiat. Cei doi ofițeri sunt stabilizați, au trecut printr-o primă evaluare medicală complexă și urmează procedurile și tratamentele decise de echipele pluridisciplinare care îi au în îngrijire.

Ei, cei doi piloți, unii dintre cei mai valoroși pe care îi avem în rândul Forțelor Aeriene, sunt și vor rămâne principala noastră preocupare și prioritate în perioada următoare, în ceea ce privește incidentul aviatic petrecut astăzi. Suntem în permanentă legătură cu familiile lor, care au și vor avea tot sprijinul nostru, și pe care le asigurăm că cei dragi lor sunt pe cele mai bune mâini.

Evident că am luat toate măsurile pentru aplicarea riguroasă a procedurilor cerute de lege, astfel încât organele de anchetă și comisia de investigație să poată stabili cu exactitate ce s-a întâmplat și să ofere necesarele răspunsuri.

Leave a Reply