Fostul procuror şef al DNA, actualmente judecător CCR, a decis să rupă tăcerea în mega-scandalul iscat de desecretizarea protocoalelor dintre SRI şi Parchetul General. Daniel Morar a mărturisit, într-un interviu acordat jurnalistei Sorina Matei, că atâta vreme cât a fost şef la DNA, protocolul semnat în 2009 nu a fost agreat, dar nici aplicat sau respectat.

“Au existat tatonări în sensul încheierii unui protocol între DNA și SRI, am susținut însă în discuțiile avute că nu sunt necesare întocmirea și semnarea unui astfel de protocol de colaborare, întrucât regulile privind instrumentarea unui dosar penal sunt cuprinse în întregime în Codul de procedură penală, iar drepturile și îndatoririle procurorului, precum și locul acestuia în cadrul sistemului judiciar se regăsesc în Legea nr.303/2004 și în Legea nr.304/2004. De asemenea, atribuțiile serviciilor de informații legate de cercetarea infracțiunilor care cad în competența DNA sunt limitate, potrivit legii, strict la sesizarea procurorilor competenți atunci când din activitatea proprie serviciului rezultă date și indicii cu privire la pregătirea sau comiterea unor asemenea infracțiuni.”, a povestit Daniel Morar.

Morar a menţionat însă faptul că deşi a primit documentul clasificat,i-a transmis Laurei Codruţa Kovesi că nu va aplica şi nu va respecta protocolul.

“La începutul anului 2009, am primit, în calitate de procuror șef al DNA, spre conformare, sub forma unui document clasificat, protocolul de colaborare încheiat între PÎCCJ și SRI. Este vorba de documentul care a fost declasificat și care a apărut în spațiul public săptămâna trecută. La acel moment, după studierea acestuia, am avut o discuție telefonică cu doamna procuror general, Laura Codruța Kovesi, ocazie cu care i-am spus că eu nu agreez un asemenea protocol în condițiile în care prin acesta se adaugă la Codul de procedură penală, iar unele dispoziții sunt chiar contrare legii. Mi-a spus că aceasta este decizia luată și că protocolul trebuie respectat. I-am răspuns că nici procurorii DNA și nici eu nu vom respecta și nu vom aplica acest protocol. Acesta este motivul pentru care nu am prelucrat protocolul procurorilor din cadrul DNA, nu l-am adus la cunoștința lor, dispunând doar arhivarea acestuia la Compartimentul de documente clasificate din cadrul instituției.”, a completat Morar.

Întrebat însă despre unele formulare standard care ar fi invocat acest protocol şi în cadrul cărora s-ar fi stabilit „echipele operative comune de lucru”, Morar a răspuns tranşant.

“Atât timp cât am condus DNA nu au existat echipe comune de lucru cu SRI în activitatea de cercetare penală, acest lucru nefiind posibil, întrucât ofițerii din cadrul SRI nu aveau, potrivit legii, atribuții de cercetare penală. Prin urmare, nu au existat nici ”formulare standard sub formă de tabele”, pe care, în temeiul protocolului, procurorii să fie obligați să le semneze.”, a conchis Daniel Morar, citat de stiripesurse.ro

 

12 COMMENTS

 1. Daca n-as fi un car de nervi cu basistii astia raspopiti dupa cum se suceste matrozul cred ca as face o criza de ras. El nici usturoi n-a mancat nici gura nu-i miroase. Au facut toti front comun impotriva unor institutii ca sa le faca pe plac stapanilor. Pana mai ieri eru dusmani acum au un scop comun, demiterea LCK. Tare mi-e teama ca va veni ziua cand vor regreta ceea ce fac azi. In Romania a mers intotdeauna din rau in mai rau. Cine si-ar fi inchipuit ca vom trai vremuri mai grele si vom fi mai dezbinati ca pe timpul lui Basescu sau Iliescu(primul mandat) ? Nimeni nu credea asta.

  • Mark my words! Asta e mai tare decat predictia lui Brucan: pana nu va fi scos PSD-ul inafara legii si desfiintat sau nu va avea sfarsitul PRM/PDL/PNTCD, tara asta nu se va face bine!

 2. In concluzie, nu se pot cere despagubiri pentru presupuse daune, in dosare instrumentate de DNA.:)

 3. Morar, peste Codrula cu multe clase. Sustine că nu era nevoie de semnarea unui protocol, puteau colabora pe șest, până la adânci bătrâneți, fără să măzgălească o hârtie care lasă urme!

 4. de ce dl Daniel Morar nu a informat opinia publică cu privire la existența protocolului PG-SRI?
  de ce dl Daniel Morar nu l-a informat pe dl Președinte Traian Băsescu despre existența acestui protocol PG-SRI?

  • Sa se mire securisti ce put a carmen ca tine, fmm de securista puturoasa, ca imputita n am voie sa ti spun ca ma baneaza dl tudor. Mars!

   • In traducere, fmm înseamnă futu-ti morții mătii. D-le RT, dacă pe d-voastră v-ar înjura un idiot de fiecare data când spuneți ceva ce nu-i convine cum ar fi? Chiar trebuie sa-i suportăm limbajul individului ăstuia?

  • stimate domn, dacă eticheta de securist se câștigă după nr. de întrebări atunci vă spun că sunt încântată cu noul statut de securist.
   dacă facem apel la lege, bun simț dar șu la logică dl Morar nu putea ignora un protocol PG-SRI care nu a fost declarat ca fiind neconstituțional, ilegal de CSM, CCR.
   până în prezent nici o instituție nu a declarat protocolul PG-SRI ca fiind ilegal și/sau neconstituțional.
   propun să așteptăm decizia magistraților de la CSM și CCR.
   fără doar și poate opiniile publice exprimate de magistrați sunt de bun simț, dar sunt simple opinii … dar CSM, ICCJ și/sau CCR pot să ofere o rezoluție juridică care să confirme/infirme legalitatea protocolului PG-SRI.

 5. De ce acest bugetar de lux nu a deschis gura la momentul initial si abia acum,cand familia Cozma a dat cartile pe fata de nu mai pot ascunde adevarul? Dar cu “i-am dat sfintei n.mil euro” urla bercea din duba,cum ramane?! Tigana nu minte mai ales ca nu a primit finalul negociat?! Si fu.. si cu mormanul luat,incat ii rade in fata pagubitului infractor! Sa vedem daca se vor lua masuri! Asa au procedat occidentalii,au sustinut si pana la urma,i-au anihilat pe cei sustinuti de ei! Asta e soarta sfanta a celor care isi bat joc de natie si patrie,punandu-se la dispozitia medaliilor si insignelor vrajite pentru alte interese instrainate si din strainatati!

Leave a Reply