Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a confirmat irevocabil în data de 29 martie 2018 încălcarea Legii Concurenței de către compania Orange, care a abuzat de poziția sa dominantă în relația cu firma Netmaster Communications, dar a redus amenda pe care va trebui să o platească de la 147,9 milioane lei (34,8 milioane euro) la 110,9 milioane lei (23,83 milioane euro), a anunțat luni Consiliul Concurenței. În anul 2011, Consiliul Concurenţei a sancţionat companiile Orange şi Vodafone pentru că au refuzat să acorde firmei Netmaster accesul la reţelele lor de telefonie. 

Cele două companii dețin monopol în propriile rețele, iar conform normelor europene în domeniul concurenţei, un refuz al unei companii dominante poate reprezenta un abuz, în absenţa unei justificări obiective, scrie hotnews.ro

Orange şi Vodafone aveau obligaţia de a respecta atât reglementările autorităţii din domeniu (ANCOM), dar și prevederile din domeniul concurenţei, respectiv, nu aveau voie să își folosească în mod abuziv poziţia dominantă.

 • “Companiile care deţin poziție dominantă pot adopta orice strategii necesare pentru a-şi apăra interesele comerciale, însă trebuie să aibă un comportament nediscriminatoriu în relațiile cu companiile mici – clienți, furnizori, concurenți”, a declarat Bogdan Chirițoiu, Președintele Consiliului Concurenței.

Cele două companii, Orange și Vodafone, au atacat în instanţă decizia Consiliului Concurenţei. Curtea de Apel București a avut soluții diferite în cele două cazuri și, ca urmare, Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a trimis din nou la prima instanță, pentru a fi rejudecate. Astfel, în 2017, Curtea de Apel București a rejudecat dosarele confirmând încălcarea Legii Concurenței de către cele două companii. În cazul Orange, decizia a fost confirmată de ÎCCJ. Dosarul Vodafone urmează să se judece de ÎCCJ în acest an.

Domeniul telecomunicațiilor este unul prioritar pentru Autoritatea de Concurență, care a derulat mai multe investigații și analize, şi a făcut recomandări pentru îmbunătățirea cadrului legislativ.

De exemplu, Autoritatea de Concurență a derulat o investigaţie și pe piața cartelelor preplătite de telefonie mobilă referitoare la fixarea preţului de revânzare, împărţirea pieţei şi instituirea unor obligaţii de neconcurenţă între companii. Operatorii de telecomunicații și distribuitorii direcţi ai acestora și-au asumat o serie de angajamente pentru eliminarea clauzelor anticoncurențiale din contractele încheiate pe întreg lanţul de distribuţie, ceea ce a condus la creșterea concurenței pe această piață.

În urma investigației privind o posibilă discriminare a tarifelor de terminare a apelurilor, operatorii de telefonie și-au asumat și au implementat angajamente care au restabilit concurența pe pieţele serviciilor de telefonie mobilă: ofertele de telecomunicații includ un număr de minute suficient de mare încât să acopere nevoile de comunicare ale utilizatorilor, din ce în ce mai mulţi utilizatori se transferă între operatori, a crescut  numărul de abonați (post-paid) și a scăzut semnificativ numărul de utilizatori pe bază de cartele preplătite (pre-paid) etc.

În același timp, Consiliul Concurenței s-a implicat și a făcut recomandări asfel încât Licitaţia pentru acordarea spectrului de frecvențe pentru furnizarea de servicii de telecomunicaţii din anul 2012 să conducă la un număr de operatori care să asigure caracterul concurenţial al pieţei.

6 COMMENTS

 1. Discutabil. În principiu, străinii acționează ca un cartel și își împart frățește piața. Problemuțe sunt când apare un amețit, la spartul târgului, și vrea și el o feliuță din tort.

 2. Ba nene,totul e politic,se discuta si negociaza politic,apoi se impart beneficiile la sustinatori. De asta nu se respecta contractele din romanica, contracte identice cu ale tarilor din UE! Degeaba se ascund politicienii si spun ca nu au nicio legatura cu patronatele si privatii! Trebuie sa fi prea naiv sau prost sa crezi vorbele vorbite din ambele parti!

 3. Pe astia macar ii amendeaza cineva.
  Dar astia de la gaze, ENGIE sunt stat in stat? Cum isi permit astia scumpiri peste scumpiri la gaze? ultima cu 10 % acum. Pe hotii astia cine ii controleaza? Dracu! Nimeni! Politicenii -toti, inclusiv ratatii din opozitie tac malc, ii doare in cot de noi toti ca ajungem la sapa de lemn cu scumpirile in lant.
  Au venit repede unii pe la TV sa anunte ca se scumpesc alimentele, de fapt tot! fiindca se scumpesc gazele. Punct. Si cu asta basta. Romanii sa plateasca! Desigur, romanii sunt mereu fraierii de serviciu. PANA CAND?????? Hellooooooooo! Gata! Destul cu HOTIA pe buzunarul nostru.
  ASTA E TARA FARA STAPAN? Unde dracu am ajuns?
  De criminalii astia economici cine mama naibii se ocupa? NOI, poporul nu contam deloc pentru ei, ei astia de s-au cocotat in functii ca maimutele in palmier.
  Atata timp cat nu ii intereseaza de noi si politicienii stau ca momaile PASIVI sa scumpeasca oricine ce doreste dupa cum li se nazare, sa plece dracului de pe scena politica! -niste impotenti politici care se insurubeaza in functii pe salarii de nababi, se aia……. in capul nostru -atat!.
  Cine dracu’ se mai duce la vot vreodata….. e dus cu pluta!
  Si asa stiau toti romanii cu un dram de creier, de SRI, ambasade etc….care faceau jocurile peste orice rezultat al votului.
  Acum abia se “dezvaluie” -breaking news! wow! stiam de mult unii, fiindca avem creier si mai si gandim!
  Sa ne scuteasca cu piesa asta proasta – circul alegerilor.
  Sa se duca numai ambasadele, SRI si toti prietenii astora la urne. Si sa mimeze alegerile “libere”
  Vezi Doamne! sa le dam votul acestor papagali, pe care nu ii intereseaza TRAIUL nostru sau care doar stau in genunchi in fata multi-nationalelor- in primul rand in fata ENGIE si ENEL, DE CE DRACU’ sa jucam in piesa asta proasta?
  Doar o mare bataie de joc la adresa romanilor.
  NU am avut si NU avem clasa politica PENTRU POPOR! clar? Se intelege asta? nu e greu de priceput.

  • Fără să-ți dai seama în prima propoziție ai spus un mare adevăr. Da, companiile străine cum sunt OMV, E.ON, ČEZ, Engie sunt companii cu acționariat majoritar statul. Dar nu statul român ci statul austriac, german, ceh și francez. Aici este și buba. Nu ne jumulesc niște multinaționale cu acționariat majoritar privat ci niște state „partenere” din UE, fapt ce ne conferă statutul neoficial de colonie.
   Propaganda cu statul care este cel mai prost gestionar și trebuie deposedat de active a fost extrem de eficientă în România. La polul opus este Franța, unde nu există companie mare, franceză sau mixtă, în care statul francez să nu fie acționar. Am făcut și o listă care susține acest aspect:
   – Compania de cale ferată franceză SNCF este o investiție de 100% a statului;
   – Compania de infrastructură din cadrul căilor ferate franceze, RFF, este și ea cu capital 100% de stat;
   – Compania pentru producerea echipamentelor în sectorul militar de apărare, Nexter, este și ea 100% de stat;
   – Compania poștei naționale La Poste, este 100% de stat.
   – Compania care adminstrează reactoarele nucleare, Areva, este și ea cu un capital de stat în proporție de 86,7%;
   – Compania de producere a energiei electrice EDF, este capitalizată de stat în proporție de 84,5%;
   – Aeroporturile franceze cu toate serviciile oferite, dețin o investiție a statului de 50,6%;
   – Compania de gaz și electricitate (distribuție) Engie din Franța, are un capital de stat de 33,6% și statul este și aici investitor majoritar;
   – Cea mai mare companie aerospațială, Thales, este cu un capital majoritar de stat de 26,6%;
   – Compania aerospațială Safran, are un capital majoritar de stat de 22,4%;
   – Compania de producere a energiei electrice Alstom, este o investiție de puțin peste 20% a statului francez, fiind și aici majoritar printre acționari;
   – Compania aeriană KLM Air France, are în componența ei 15% investiție a statului francez, care este și de data asta acționar majoritar;
   – Producătorul auto Renault, este susținut de stat prin 15% din total acțiuni, iar Peugeot Citroen avea o paticipare a statului francez de 14,1% înainte să absoarbă și grupul Opel;
   – Statul francez are 13,4% din compania de telecomunicații Orange, unde este acționar majoritar;
   – Compania producătoare de aparate de zbor Airbus este în proporție de puțin peste 11% a statului francez; … și aș putea continua …
   Cât de proști sau corupți pot fi liderii politici români, pentru a accepta ideea de privatizare
   generală și totală?

   • Pai e clar ca ne jumulesc niste state partenere din UE, asa ne-au transformat in colonia de kkt care suntem. Ne primea UE cu bratele deschise wow! ce gluma “buna”! nu mai puteau ei de dragoste de noi si de dorul nostru!.
    Nu! interese si numai interese. BANI! resurse, piata LOR de desfacere….
    Nu, cat de prosti sau corupti pot fi liderii politici romani ptr. a accepta ideea de privatizare generala -totala!
    Cat de inteligenti = SMECHERI, corupti, mizerabili, asta sunt! In plus lasi si pupatori de ……clante. Nu le pasa deloc, nici in cot. Ce dadeau de la ei, privatizau bunul lor? Nu! Ci chiar avutia nationala, saracindu-ne pe noi, devenind sclavi in colonia numita Romania!
    Mi-e scarba de toti! Sper ca urmasii lor pana la ultimul sa plateasca! -totul in viata se plateste. Roata se invarte.

Leave a Reply