Creste datoria, zero km de autostrada, zero spitale noi, fonduri europene din ce in ce mai prost atrase. In afara de masura primitiva a maririi de pensii si salarii (care au si scazut, pe ici, pe colo), economia romaneasca este prost condusa, prost administrata si e generatoare de ingrijorari pe termen mediu si lung.

Datoria publică a României a crescut anul trecut cu 1,235 miliarde euro, la 33,53 miliarde euro, potrivit datelor publicate vineri de Banca Naţională a României (BNR).

La finalul anului 2016, datoria publică a României a fost de 32,3 miliarde euro, în creştere cu 629 milioane euro faţă de finalul lui 2015, arată datele BNR.

În perioada ianuarie – decembrie 2017, datoria externă totală a crescut cu 1,044 miliarde euro, până la 93,954 miliarde euro.

Din aceasta, datoria externă pe termen lung a însumat 68,754 miliarde euro la 31 decembrie 2017 (73,2% din totalul datoriei externe), în scădere cu 1,3% faţă de 31 decembrie 2016.

Totodată, datoria externă pe termen scurt a înregistrat la 31 decembrie 2017 nivelul de 25,2 miliarde euro (26,8% din totalul datoriei externe), în creştere cu 8,3% faţă de 31 decembrie 2016.

Gradul de acoperire a datoriei externe pe termen scurt, calculată la valoarea reziduală, cu rezervele valutare la BNR la 31 decembrie 2017 a fost de 86,4%, comparativ cu 90,5% la 31 decembrie 2016, scrie news.ro

16 COMMENTS

  1. Toti din guvern care nu sunt profesionisti si nu au credibilitate,trebuiesc il cuiti,sa dispara rapid ca sa se schimbe ceva in bine,nu doar sa incaseze indemnizatii si bonusuri grase,plus pensii nesimtite! Din cate observ eu,nu se vrea imbunatatirea nivelului de trai prntru toti cetatenii romani din tara,nu se vrea schimbarea in bine a inaginii tarii,parca sunt niste neciopliti,nevoiti ste nesimtiti,niste hoituri in functii,plantati doar pentru a nu face,plantati doar pentru imbogatire proprie! Va amintiti de bechtel care a incasat en-gros fara a face un metru de sosea si nu numai ei,actualmente,e madam politiciana,supervizor pentru a nu face nimic dar incaseaza gras! Se vede si simte planul si proiectia Romaniei…distrugere pas cu pas,robotul fiind ingrijorat ca nu se urgenteaza…pas cu pas! Pe mine ne nu ma mira nimic! O sa ajungem,cati vor mai rezista,in 2023-2024 si abia a atunci va veti da seama de epoca prostiei si distrugerii acceptate de toate guvernele,epoca in care rasare soarele de la apus pentru a actiona ca hotii pe intuneric,sau,cand au ochii intredeschisi cetatenii!

  2. In schimb, avem cinci servicii secrete “regulate”, poliție, Jandarmerie și doua parchete “speciale”(DNA și DIICOT) toate cu rezultate negative in materie de ordine publica și “domnia legii”(statul de drept)—zic ca exista echilibru între cheltuieli și venituri! Lăsând sarcasmele laoparte, toată lumea “civilizata” trăiește pe credit, statele ca și indivizii, și s-a văzut nenorocirea provocată de ambitia răposatului Ceaușescu de a plăti toată datoria externa in timp record, am devenit o autarhie plantata in mijlocul unei lumi bazată pe schimb permanent de resurse și mijloace de a le fructifica.Esentialul ar fi sa nu aruncam banii pe trântorii care ne monitorizează viața civilă și, dacă ne împrumutam, sa nu o facem de la “rechini”, cu dobânzi infernale, ci de la case serioase, pe termene fezabile. Asta dacă, între timp, vreun parchet “special” nu arestează toți economiștii și contabilii instruiți din administrație si, mai ales, dacă, între timp, Johannis și Dragnea nu-și mai schimba guverne “lor” ca pe cămăși după sfatul unuia sau altuia din serviciile înțesate cu trântori de care am amintit.

  3. In legatura cu ghita,fiecare cu calculul lui. Il vad un om destul de puternic si norocos indiferent ce ar face(nu crime sau orori),zidul protector il are la purtator. Pentru el nu are imortanta,nu reprezinta decat ca numar, partenerul de afaceri,la fel cu madam Lkk,ea a fost si ramane e zero barat in fata lui,s-a folosit de fraera cum a dorit si e prea tarziu ca ea sa-si razbune trecutul,nu are nicio sansa de castig…ea. anul asta,ghita trebuie sa fie calm,sa-si mentina echilibru in absolut totul,nu se pune problema arestarii sau bulau la el(asta vad eu),dar poate schimba(trage fraiele) cum vrea el,se bazeaza pe acte,incat,toti parca inebunesc de ciuda. Deci,sfat:mult calm,mult echilibru, fara alcool si fara anturaj,banii/afacerile merg perfect si o sa vedem cu totii cu acest individ ii pune “,in cur” pe toti,are o mare graba in a rezolva in forta totul pe nemestecate si in cascada. Anul asta acest individ poate soca prin actiunile lui de succes rasunator! Cad popicele precum picaturile de ploaie :))))) !

  4. Adica a crescut averea politicienilor. Pe datoria noastra, publica, normal.
    Noi de exemplu, ca popor, ne indatoram ca sa ne permitem un ministru de finante care sa dea ordinante gen 600, sa vina alt ministru apoi, tot de finante si sa zica (azi), o ineptie pt care intr-un stat normal de maine nu-si mai gasea niciun serviciu: “taxam oe estimare, nu pe realizare”:))
    Pai daca Guvernul Romaniei taxeaza pe ce spui, nu oe ce faci, ce e asa de mirare ca si alta putere in stat, cea judecatoreasca, taxeaza pe ce vb la telefon sau pe ce inventezi, nu pe ce faci?!
    Suntem o masa de idioti, me included.
    Nu ne mai facem bine, asta-i clar, oricine ar veni.
    E normal sa te inprumuti ca sa tii un ministru de justitie la Tokio pt un seminar la care normal ar trebui sa fii primar ca sa participi, nu ministru de justitie.
    Astea costa, normal!
    Credeti ca datul jos a trei guverne, legea salarizarii bugetarilor nu costa? Normal ca toti umbla la bugetari, ca daca pe astia nu-i gadila, paralizeaza statul si au probleme. Pt restu, da-i in declaratia mea 600 de sarantoci, nu?:)
    Pai din ce sa luam spitale si autostrazi, ca vin rachetele Patriot in 2019 se ne gasesc dracului, sanatosi tun si cu asfalt fara gropi si pleaca acasa!! Ce sa facem cu ele sanatosi tun?! Zau asa…:)

  5. Daca n-ar face imprumuturi tot electoratul lor ar avea mari si neplacute surprize…Atunci si-au zis,ne imprumutam pana la finalul mandatului,sa plateasca aia care-or sa vvina.Noi o sa ramanem cu aura celor care am crescut salariile si pensiile (ce conteaza ca le-am platit din imprumuturi) nu ca Basescu care le-a taiat.Asta e toata gandirea lor economica,la atat sunt limitati,sa ramana in memoria colectiva ca fiind aia care au crescut veniturile populatiei si care-au luat de la bogati sa dea la saraci.

  6. Domnule Radu Tudor ma surprinde incapacitatea dvs. de a intelege rolul finantarii ( interne sau internationale in) procesul realizarii programului bugetar . Ii dati inainte cu imprumuturile externe parca am fi pe timpul lui Ceausuescu in care trebuia infometat poporul pentru a plati datoria externa. Nu exista dezvoltare fara apelarea la finantele terte. Nici o tara din lume nu isi realizeaza programul bugetar platind dintr-un sac de bani pe care il tine in trezorerie. Toate programele bugetare nationale se bazeaza pe imprumuturi – fie locale fie internationale – care se contracteaza de catre guvern in limita capitolului bugetar “cheltuieli” (in masura in care acest lucru se impune pentru a nu periclita un program de dezvolatre sau plata unor obligatii exigibile), credite care se ramburseaza din incasarile la buget, in timpul convenit cu creditorii. Ideea este sa nu ne imprumutam mai mult decat putem plati si mai mult decat incasam la buget, respectiv sa nu cheltuim mai mult decat am programat si sa avem un deficit bugetar negativ. Cu cat programele de dezvoltare (economica sau sociale ) sunt mai ambitioase, cu atat cheltuieleile sunt mai mari, respectiv sumele atrase cresc corepunzator.
    Nu va inteleg preocuparea nejustificate nici in masura in carea Romania este departe de a se clasifica in primlele 20 de state datoare din lume, clasament in care Elvetia conduce, urmata de Marea Britanie iar USA este pe locul 20. Nu inteleg ce va mana sau ce va determina sa lansati in discutie aceasta tema alarmanta, care nu are nici un temei . Imi cer scuze dar astazi din nou am apasat butonul telecomenzii in momentul in care ati inceput emisiunea, urmand sfatul Doamnei Dana (fosta) Grecu : am schimbat canalul (desi sunt un telspectator fidel Antena 3).

  7. Maestre, las-o balta cu economia, te faci de ras la fiecare emisune in care te bagi in asa ceva. Exemplul de azi: 2% la armata si restul de 98% la PSD si ALDE??? Pe bune? Buget=PIB ???? Fyi: bugetul RO e max. 33% din PIB, cu tot cu deficit.

  8. ” Creste datoria, zero km de autostrada, zero spitale noi, fonduri europene din ce in ce mai prost atrase. In afara de masura primitiva a maririi de pensii si salarii (care au si scazut, pe ici, pe colo), economia romaneasca este prost condusa, prost administrata si e generatoare de ingrijorari pe termen mediu si lung.”
    Primitiv? DEX =caracter simplu, rudimentar, necivilizat, necioplit, grosolan, barbar, salbatic, arhaic…….etc.
    Imi doresc sa cred ca prin “masura primitiva” v-ati ref. la : caracter /masura SIMPLA. Nu la restul….
    Insa masura de marire a pensiilor /salariilor nu pare sa fie deloc simpla, asa cum am vazut ca au venit toti pe la TV si au explicat formule peste formule- amestecate, uneori parand chiar complicat pana spre haos…. in aceste mariri …..In plus anumite greseli asumate de ei privind aceste masuri. DECI NU PARE DELOC PRIMITIVA = SIMPLA. Nici ca masura, nici ca aplicatie a masurii.
    La ce mizerii de salarii si pensii au majoritatea (70-90%)…. 2009- 2018!!!!!!!! poate e o masura “simpla” sau nu, dar sigur NECESARA-VITALA!
    Pe de alta parte, majorarile continue si in fiecare an cu sume URIASE ptr. alesi, primari, SRI, DNA, justitie, SUNT MASURI NESIMTITE! Asta ca sa facem diferentierea intre necesar-vital si nesimtit!.
    Peste cativa ani- putini, cand eu voi iesi la pensie dupa 34 ani de munca, tinand cont ca in perioada de inainte de 1989 am avut un salariu chiar bun de 3800 lei, cat credeti Dle Radu T. ca va fi pensia mea? Va spun eu cat! de 5-6 ori mai mica decat valoarea adevarata -REALA!!!! meritata pentru anii mei de munca. Deci?????? o bataie de joc!.
    Respectiv o femeie serviciu care inainte de 89 avea un salariu max. 1000-1500 lei, va avea acum pensia aproape egala cu a mea. Ce frumosssss!……. Bine ca alesii si toti ceilalti au majorari URIASE-NESIMTITE!. Eram “ingrijorata” pana la lacrimi cum se descurca.
    In tara asta daca nu ai furat, daca nu ai facut parte din gastile lor, ci doar ai muncit cinstit si ai contribuit corect, MEREU la contributiile pentru pensie -esti un prost! un fraier si muritor de foame la pensie.
    Asadar “masura primitiva” nu e nici pe departe reparatia contra saraciei in care ne-au bagat toti, in mod cinic, nesimtit, voluntar si cu buna stiinta. NU AU NICI O SCUZA! Nici unii.

    “economia romaneasca este prost condusa, prost administrata si e generatoare de ingrijorari pe termen mediu si lung.” -da, a fost si este prost condusa- cauza? pentru ca asa s-a vrut=intentionat!, fiindca s-a furat TOT!, fiindca in functii inalte s-au impins unii pe altii cu neamuri cu tot si cu amante -niste lichele si neprofisionisti, niste avizi de putere si bani. De asta!.
    Deci masura primitiva =simpla nu a fost si nu este cauza!.Nici nu a fost vreodata o astfel de masura prioritatea nici unui Guvern. Deci nu se poate da vina pe asta ca ec. romanesca e prost condusa……Stiu sunt voci care incearca sa zica asta. Ghinion! Nu a fost niciodata prioritar majorarea pensii/salarii, din contra! a fost doar JAFUL TARII pentru beneficiul si interesul unora (interni si externi) -10%

  9. Ar fi cazul să-l mai invitați prin emisiune pe profesorul Ilie Șerbănescu să vă explice economie. Dânsul chiar se pricepe, spre deosebire de SRS care știe să contracteze un credit dar nu mai știe să-l ramburseze. Știu că nu convin politicii postului concluziile pe care acesta le trage dar măcar nu s-ar duce în derizoriu teme economice.
    Lemnul este cu metru cub, nu cu tonă. Peste 6 luni cifra de 420.000 este de fapt vreo 340.000.
    Ați sărit la jugulara lui Șvaițhofer degeaba. Trebuia să săriți la jugulara lui Vereștoi, dar acum este târziu! N-am văzut austriac cu „drujba” în mână care doboară butuci în pădure! Tot românii o fac. Îngrijorarea nu are temei. Lemnul este o resursă regenerabilă. Problema fondului forestier s-ar rezolva rapid dacă s-ar legifera șase cuvinte: „un copac tăiat, un copac plantat”.

  10. e ca si cum unu isi ia credit incontinuu dar de muncit nu munceste ca sa cistige sa dea banii inapoi, nici nu investeste banii din credit in vreo garsoniera ca sa ia chirie sa dea creditul inapoi… numa bea banii luati din credit si cind se termina banii mai ia un credit.

    Halucinant? Imposibil? Absurd? Nu, e politica guvernamentala… merge ce merge dupa care se intra in incapacitate de plata. Adica faliment.
    Singura tara in care treaba asta merge de vreo 80 de ani e SUA, dar mica diferenta intre Romania si SUA e ca dolarul e moneda de referinta, de rezerva mondiala. Si chiar si la ei schema asta Ponzi nu va mai functiona in 10-15 ani, maxim… la Romanica mai poate dura 2-4 ani pina la viitoarea catastrofa financiara, incomparabil mai puternica decit cele din 1993, 1998, 2009.

    Asta e cu politica socialista, “voteaza-ma ca eu iti dau mai mult”. Boul voteaza, ala ii da, ii mareste impozitele dupa care il baga si in faliment.

Leave a Reply