Home Articole De 100 de ani, Rusia nu vrea sa redea Tezaurul Romaniei

De 100 de ani, Rusia nu vrea sa redea Tezaurul Romaniei

4598
5
Lucia Hossu Longin, un mare om televiziune, un roman adevarat.
Documentarul “Un veac fără tezaur”, regizat de Lucia Hossu Longin, despre istoria dramatică a tezaurului românesc depus la Moscova în timpul Primului Război Mondial, e prezentat azi în premieră la Institutul Cultural Român.
Scenariul este semnat de Dan Necşulea si Alexandra Orban, imaginea Dragoş Imireanu şi Mihai Oprea, montajul Sebastian Chelu, postprocesare sunet şi mixaj Cornel Ciuleanu, lectura Radu Bânzaru şi Alexandru Repan, producător Ada Vertan. O producţie Astra Entertainment, Amica, Dinamic Film şi Scharf Advertising, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei.
Filmul prezintă istoria dramatică a tezaurului românesc depus la Moscova în timpul Primului Război Mondial, în 1916 şi 1917. Miniştrii de Externe ai României de după anul 1990 depun mărturie cu privire la tot ceea ce au întreprins concret pentru recuperarea Tezaurului Băncii Naţionale a României.
Fara succes insa, Moscova nu vrea sa ne restituie tezaurul.
Tezaurul nu a fost înapoiat timp de o sută de ani.
Anul acesta se împlineşte un veac.
Un sondaj de opinie efectuat în noiembrie 2013 arată că 84,7% dintre români apreciau că recuperarea Tezaurului din Rusia este o problemă importantă şi foarte importantă.

5 COMMENTS

 1. Ghinion.Curat ghinion este pentru tara noastra sa-ti alegi parteneri gresiti dea lungul istoriei.Rusii nu ne mai dau tezaurul,Germanii nu au platit nici pina astazi combustibilul primit in cel de-al doilea razboi.Franta face dacii fara sa plateasca un leu taxe,doar pe salarii.Cam fraieri,nu?In acest timp ne depopulam si doar statistic mai sintem 19 mil,in realitate sint localitati parasite in totalitate,doar citiva batrani au ramas sa stinga lumina.In acest timp constructia tarii se centreaza pe citeva orase mari,Bucuresti,Cluj,Timisoara,Brasov,in rest nu conteaza nimic.Strabunii au luptat pentru acest pamant,generatia actuala la dat gratuit strainilor.

  • Asta e, xenocentrismul are latura asta a… fraierismului, de care ai scris.

   “…generatia actuala”? Ca sa fie precizat, sper ca nu te referi la generatiile nascute dupa 1990.

   • Si majoritatea celor de dupa ’90 ce mare smecherie au intreprins,ce alegere grozava au facut in ultimii 7 ani? Sunt mai creduli ,mai ignoranti si mai buimaci ca toate generatiile ce au aparut inaintea lor,”materialul de lucru” cel mai bun pentru neobolsevicii lui Basescu si Iohannis.

    • Nu generatiile nascute in postdecembrism l-au votat pe băs, babacule.

     De fapt, nu e vina postdecembristilor ca politicienii postdecembristi au fost cine au fost si ce-au facut cu economia tarii. Nu noi suntem de vina, VOI sunteti de vina pentru cenusa care o s-o mostenim (apropo, nici acum, niciun postdecembrist nu candideaza la vreo pozitie inalta, tot babacii sunt). Nici macar sa ne acuzati de maltratare economica nu puteti s-o faceti, voi sunteti de vina tot aici.

     Cu foarte putine exceptii demne de respect (cum ar fi niste selecti din A3), in rest… toti ati dat din umeri si v-a durut fix in cur despre viitorul nostru, al generatiilor postdecembriste. Si nu numai in abstract, chiar al copiilor vostri care, ce sa vezi, si ei s-au nascut tot in postdecembrism. V-a durut fix in cur de viitorul nostru.

     Asa ca, MUCLES, cu acuzatiile.

     Cat despre ohanes, nu s-a facut niciun sondaj cu raza de varsta care l-au votat. S-ar putea sa fie niste surprize si acolo.

 2. “Miniştrii de Externe ai României de după anul 1990 depun mărturie cu privire la tot ceea ce au întreprins concret pentru recuperarea …”
  E vreun (fost) ministru de externe care sa depuna marturie despre ce a facut pentru NERECUPERAREA tezaurului?
  Adica hai sa nu mai dam DOAR pe rusi! Mai ales ca, din cite se stie, ei erau dispusi sa se aseze la masa tratativelor. Gresesc MEREU?

Leave a Reply