Sociologul Alina Mungiu Pippidi scrie un editorial despre cresterea nivelului de intoleranta si ura dintre taberele cu optiuni politice diverse din Romania

Cîntarea PSD versus Anticorupția Română în Direct

Înainte de anul 1989 exista un mare program de cîntat patria și partidul, numit Cîntarea României. Ideea lui era largă și generoasă, fiind organizat de la nivelul cel mai de jos, popular, pînă pe scenele de la Ateneu, anume că tot românul este, în fond, artist. Numai că nici un regim pînă la comuniști nu i-a dat ocazia democratică să se desfășoare. În fond, știți și cei tineri cam cum e un asemenea program de kitsch artistic, azi se cheamă Românii au talent. Ei, atunci era cu participare obligatorie- dar te alegeai cu ceva, indiscutabil. Presa de stat și de partid muncea de zor la mobilizare – anticomuniștii feroci de mai tîrziu, gen Lucia Hossu Longin, erau în frunte, desigur – și de bine, de rău, se strîngeau sălile pline și audiențele. Nu se compara însă cu cenacul Flacăra sau Galele Amfiteatru, unde aceleași elemente patriotice erau date pe mîna unor profesioniști, nu propagandiști, cu urmarea a mai puține limbi directe la Ceaușescu, dar real entuziasm.

Cam asta mi-a amintit și mitingul PSD, unde s-a cheltuit o avere pe mîna unor maeștri de ceremonii care sunt demni de Cîntarea României, și nu ar putea fi promovați la cenancul Flacăra. Ceea ce e uimitor, avînd în vedere că orașul București numai de agenții de publicitate și de events nu duce lipsă – e însă o veche observație de a mea că acolo unde partidele s-au obișnuit co contracte preferențiale, încep de la propria lor publicitate, și așa o fac neperformantă. Pe scurt, au adunat vreo sută cinzeci de mii de oameni, cîți au fost și la maximul Rezist de acum un an, cu rezultatul că n-a înțeles nimeni de ce s-au strîns iar pe Euronews (post condus de români, pentru cine nu știe) s-a dat parada Gay Pride.

Cele cîteva mii (maximum) de manifestanți Rezist permamenți, bine conduși de Mălin Bot sau Oana Dobre („Corupția ucide”, după talk-showurile lui Tatulici, doi profesioniști, deși nu ai anticorupției), bine susținuți de agenția de publicitate a opoziției și de altele pe bază de voluntari, s-au mișcat, prin contrast, mult mai bine. Ei au huiduit-o cu mai mult ecou pe Gabi Firea și au fost dați repetat la Euronews – ba chiar s-a anunțat că vor fi dați înainte să se strîngă în luna ianuarie. Pentru cine nu a văzut deja filmul ăsta, are și el un nume, în 1989 s-a numit Revoluția română în direct. Cîțiva profesioniști și o mulțime de ziariști străini complezenți sau amatori de clișee au produs vreo șaizeci de mii de morți ai Revoluției române – o manipulare atît de crasă că a intrat în toate manualele și care a făcut ca , odată demascată, cifra de vreo 1100 de morți, deși cea mai mare din Est, să nu mai facă nimănui nici o impresie. Unii protagoniști sunt, uimitor, aceiași (fotografi, corespondenți presă străină), azi cînd ne livrează, cu participarea și a unor inocenți, din ce în ce mai puțini, Anticorupția română în direct.

Spectacolul ca spectacolul, dar ce au reușit propagandiștii celor două tabere este o atmosferă de o intoleranță incredibilă unii față de alții. Am mers adesea la manifestații – nu mi-a păsat niciodată dacă alții merg sau sau, sau la ce manifestații merg. E Treaba lor! La astea cu Bucureștiul, ani de zile am fost circa zece oameni, de unde provin miile de oameni interesați de soarta orașului care o înjură pe Firea e un mister pentru mine. De ce era atmosfera asta de disperare prin oraș weekendul ăsta, în care, de abia aterizată, nu știam cum să plec mai repede (greu, greu cînd locuiești pe Lascăr Catargiu, bulevardul era închis pentru PSD, iar Calea Victoriei pentru Gay Pride). Per total, văzând atăția jandarmi stresați și auzind că nu a fost nici un incident, aș zice că a fost totul OK, și atunci de ce revărsau demascări și înfierări după, pe atîtea canale, și de ce fiecare om din oraș avea impresia că demonstrații PSD îi calcă lui iarba? Da, știu, unii au în spate în spate milioanele de voturi ale lui Iohannis din turul doi și speranța că vor scăpa de Teleorman. Și PSD-ALDE au milioanele cu care au cîștigat alegerile și speranța că nu mai audă de austeritate. Ce dovedește asta? Oare nu știam dinainte că avem interese și idei diferite? E firesc. Dar de ce lăsăm propaganda să împingă lucrurile în zona în care nu mai există nici o brumă de solidaritate națională, și fiecare grup visează să îl elimine pe celălalt? Unde națiune nu e, și nu se poate națiune fără un numitor comun de solidaritate, proiectul european al unei țări nu are succes. Eliminarea celorlați nu e un proiect fezabil de țară.

Singurul exemplu pozitiv și luminos vine de la votanții din Chișinău, care au votat și contra răului, și contra răului mai mic, și cu o minialinanță pe bune sorosistă au luat majoritatea votanților, că orașul Chișinău e totuși european Bravo! Împreună, echipa Adrian Năstase – Maia Sandu este pentru noi echivalentul Macron 2! Cîte nu se pot realiza, dacă ne ocupăm și cu altceva decît cu propaganda și contrapropaganda….
(www.romaniacurata.ro)

8 COMMENTS

 1. Nerestectarea unui juramant este foarte grava ! BOR sa spuna ce inseamna nerespectarea unui Juramant ! Jumatate din populatia tarii a facut armata si au depus Juramantul militar, in care se jura sa se respecte legile tarii. Si chiar vor respecta si nu vor pune in discutie o eventuala nerespectare a legilor. Nu vor fi nelegiuiti ! Si chiar, prin reducere la absurd, daca ar aparea o prevedere noua, nu se va aplica RETROACTIV ! Frectii pentru a o tine pe KOdruta cu dosarele ce le-a deschis. S-a convins toata lumea acum ca esti ANARHISTUL lui Soros, un an jumatate in ECFR, cu poza pe site langa George si Alexander Soros, contrar Constitutiei ! Strategia legilor Soros – MaKOvei, pe care le apara Klaus, este de a avea armele DECAPARII adversarilor politici ! Se apara Politia Politica. Ai distrus ce au mai sfant romanii si creezi HAOS si ANARHIE ! Asta vrei, asta o sa ai ! La Cotroceni !

  • acum te-ai trezit cu respectarea juramantului. Ala se tot depune din ’89 incoace (poate si inainte dar nu conteaza). Ti se pare ca politicienii romani in cei aproape 30 de ani au respectat juramantul ala?

  • Domana Pipide Basista

   nu vrem sa te mai auzim. Ai un pic de jena si buna cresere si nu mai vorbi public.

 2. N am probe, dar mama unei politician ALDE Gorj arunca pui mici de pisica in curtea bisericii Sf. Dumitru. Doamna ar locui pe Petrești, Tg Jiu. N am reușit să aflu numele cand am inceput sa întreb persoana care mi povestea a tăcut. Cei din alde care cititi aici educați va politicienii să respecte animalele și viața.

 3. Interesantă paralela între propaganda “revoluția in direct” și “anticorupția in direct” —altfel, nimic nou in articolul Alinei Mungiu-Pippidi. Dragnea, antipatic pt unii, șters pt ceilalți, nu reușește sa treacă rampa nicicum drept pt care acuzația de construire a unui cult al personalității, adusă propagandei PSD, nu prinde la public, iar Johannis, mai ceva ca Manole, dărâma peste zi, cu o vorba idioata, tot cerul înstelat de luminițele telefoanelor, construit deasupra scafarliei lui inepte de către propaganda #rezist. De fapt, singura imagine a lui Johannis cu adevărat distrugătoare, de la care s-ar putea porni o propaganda deșteaptă din partea PSD, e aceea care prezintă in tandem momentul depunerii jurământului pe Constituție din 2014, și cel al sperjurului întâmplat ieri cu ocazia incalcarii voite a hotărârii CCR. Personal, am înghețat la aceasta “alipire” de imagini prezentată la Sinteza Zilei fiindcă prostia personajului se umpluse, dintr-odata, de-o nimicnicie sufleteasca imposibil de ignorat și, pana la urma, imposibil de privit fără sa te crucești in fata “arătării”; nici măcar satisfacția de a nu-l fi votat n-a reușit sa-mi atenueze dezgustul. Un prost poate fi suportat, la urma urmei, dar un om capabil de sperjur, fie și din pricina prostiei care-l împiedica sa vadă consecințele actelor sale, devine pur și simplu de nesuportat. Nu-i de mirare ca toată propaganda anticorupției, care-l umfla la dimensiuni eroice, e concepută și realizată de escroci care inventează masacre și înmulțesc candidații la pușcărie fără sa respire, macar, între arestări; dar o contrapropaganda reusita se poate construi cu materialul clientului și cele doua imagini alăturate, cu subtitlurile de rigoare: “jur sa apar constituția,/ma mai gândesc dacă respect constituția” ar fi un bun început, care n-ar murdari cu nimic pe autori. Nu e treaba televiziunii independente sa facă propaganda, desigur, dar dacă tot se cauta ceva care sa pună in lumina nimicnicia personajului, ei bine, iată o idee de clip electoral negativ care poate trezi pe mulți.

  • CCR nu e Constitutia! CCR poate incalca ea insasi Constitutia si singurul cu atributii la “veghere asupra respectarii Constitutiei” e presedintele. CCR are atributii de verificare a constitutionalitatii legilor, nu de a da legi.
   Iar CCR nu poate adauga la Constitutie prin deciziile sale, doar poporul poate, in urma unui referendum fie de revizuire, fie de constituire.

   Discursurile celor de la miting nu te-au dezgustat? Reportajele celor de la Epoch, Recorder, ProTV etc. altii decat Antena 3 si RomaniaTv cu cei adusi de PSD nu te-au dezgustat? Cand nu se pun in acord deciziile Curtii in termen de 45 de zile nu te dezgusti? Cand s-a declarat neconstitutionala Ordonanta prin care au migrat vreo 500 de primari nu ai fost dezgustata iar Dragnea presedintele Camerei Deputatilor nu a pus-o in aplicare?

   Cand Curtea de Apel Bucureşti (CAB) a decis definitiv că pârâta Curtea Constituţională se face vinovată de restricţionarea accesului la informaţii de interes public, drept statuat prin art. 31 din Constituţie nu te-ai dezgustat?

Leave a Reply