In toate tarile membre UE si NATO, atunci cand au loc alegeri, politicienii importanti si liderii institutiilor dau mesaje. Se refera la situatia generata de vot, saluta victoria, vorbesc despre stabilitate. In Romania, acest lucru nu se intampla si nu e firesc sa fie asa.
Cu toate ca Biroul Electoral Central a comunicat oficial rezultatul din numararea a peste 90% din sectiile de votare si stim deja cine a castigat, cine formeaza majoritatea parlamentara viitoare si cine va da primul ministru, e o tacere asurzitoare.
Presedintele Romaniei, care este desemnat de legea fundamentala ca factor important in procesul desemnarii noului premier si ca factor de echilibru inter-institutional, tace. De ce tace Klaus Iohannis, Dumnezeu stie. In orice alta tara europeana aveam pina acum un mesaj, o pozitie exprimata in public, ceva care sa reflecte pozitia presedintelui atat de asteptata atat pe plan intern dar mai ales pe plan extern.
Predictibilitatea este elementul fundamental pentru stabilitatea unei tari.
De la premierul Dacian Ciolos aproape ca nu mai am pretentii, desi ca sef al guvernului trebuia deja sa salute niste alegeri corect organizate si mesajul respectarii votului cetatenilor. Institutional, nu cu panseuri pe Facebook. Ca multe alte reguli elementare ale democratiei si comunicarii, europeanul Ciolos nu o stie nici pe asta. Dupa atata amar de timp in functii importante.
Dar sa revin : de ce tace Klaus Iohannis?
Este nefiresc si nespecific democratiilor europene.