Guvernul trebuie să anunţe, până la 31 decembrie, ce se întâmplă cu măsura majorării salariului minim la 1.200 de lei. O nouă rundă de negocieri cu sindicatele a început luni. Reprezentanții sindicatelor spun că nu vor să renunțe la solicitarea lor. La intalnirea de la ora 17.00 au participat 5 confederaţii sindicale si 6 sindicate patronale.

România are al doilea cel mai mic salariu minim pe economie din toată Uniunea Europeană. Este depăşită la acest capitol doar de Bulgaria, unde salariul minim este de doar de 194 de euro.

Iniţial, ministrul Finanţelor, Anca Dragu, a spus că măsura nu va fi inclusă în noul buget, pentru că nu există un studiu de impact pentru aceasta masura.
Ulterior, la presiunea sindicatelor, dar şi a PSD, guvernul Cioloş a negociat,  fiindu-i propuse două soluţii: fie majorarea la 1.200 de lei, cu o impozitare la 1.050 de lei, fie majorarea fără restricţii la 1.200 de lei.
Numărul angajaţilor care au salariul minim în ţara noastră este de aproape 1,5 milioane.

24 COMMENTS

 1. ””asta sună a ucidere în masă lent, prăpastie uriaşă ca-n Marea Britanie între 2004-2010/criză doar pentru cei sărăciţi şi miliardari puţini şi buni, moarte lentă şi urmaşii proprietarilor fără drept de moştenire””
  Ce s-a implementat ca reforme din străinătate în această ţară de 26 ani de zile, e echivalentul infracţiunilor unui singur individ care pot fi găsite la 1000 oameni! Şi mulţimea e anihilată pentru un individ care FACE!

 2. Ceea ce vad eu este in prinul rand o cearta intre cei care tin painea si cutitul. Cateva felii presedintele, cateva guvernul, Parlamentul trebuie sa-si ia partea si cei care sunt in consiile judetene si locale plus primarii la fel.Uite asa ne trezim ca noi, cei chemati la vot, ramanem doar cu frimiturile si suntem bucurosi daca le avem si pe acelea.

 3. Vor să o facă de la 1 mai , să fie aproape de alegeri și să poată spune „ noi v-am mărit salariile , nu Ponta ” .

  • Poti sa imi spui si mie te rog pe ce salariu minim era facut proiectul de buget al lui Ponta? Nu de alta dar PSD-istii se bat cu pumnii in piept ca actualul buget este de fapt cel propus de ei. M-am saturat de demagogie si dat din gura. Sa arate proiectul lor de buget sa vada toata prostimea pe ce salariu minim pe economie era constituit. Nu poti face bugetul pe un an de zile fara sa stabilesti si salariul minim adica baza de pornire a grilelor de salarizare care dau pana la urma mare parte din contributia la buget.

 4. Adica lor ,, parlamentarilor “ au propus marire de salar si a doua zi a fost aprobata de guvern si MAI ALES , PRESEDINTELE A APROBAT MARIREA ( NU AVEAU DESTUL DE MARE SALARUL ) SI PENTRU UN MUNCITOR CARE ARE MINIMUL PE ECONOMIE DE 1050 ( DIN CARE OPRESC CAS-UL ) NU POT DECAT PESTE 7 LUNI ? ESTE BATAIE DE JOC !!!!!! AM MAI ZIS SI O MAI ZIC “ , PREMIER TEHNOCRAT NU EXISTA NICAIERI IN LUME ( NU IN EUROPA ) ……… DE CE TOT NE DUCE CU VORBA ? AR TREBUI SA PUNEM PICIORUL IN PRAG , CA SA VADA CA NOI ( POPORUL ) II CONDUCEM PE PARLAMENTARI , GUVERNANTI , NU EI PE NOI ……….. UN OM CU HANDICAP GRAV ARE 340 LEI SI NU ZICE NIMENI NIMIC SA LE MAREASCA SI LOR ! SUNT SI ,,EI “ OAMENI

 5. :)))))))))))))) ””Top oficial Duma: US “șocat” de puterea militară rusă în Siria. Șeful Comitetului Dumei de Stat pentru Relații Externe consideră că capacitățile Forțelor Aeriene ruse a demonstrat în operațiunea anti-teroriste în Siria au venit ca un șoc pentru SUA și NATO, dar a adăugat că Europa nu ar trebui să ia în considerare Rusia o amenințare.””
  https://www.rt.com/politics/326963-top-russian-mp-says-us/
  Oare nu e realitate? Nu este adevărul din teren?
  :)))))))))))))) şi ce spuneau cei de la NATO ?
  Waw!
  :))))))))) Doar ei şi numai ei(NATO-Americanii-marile puteri occidentale) ajută şi sînt cei mai puternici!
  :)))))))))) e ceva timp de cînd scriu contrariul cu argumente şi link-uri din relatările online(ruşi-americani-video locaţii)
  Miliardarii occidentali sau europeni nu investesc 1 euro pînă nu iese 2-3 euro în avantaj sau destule venituri pe termen lung. Şi dacă îi întrebi: sînteţi multimiliardari cu veniturile unei ţări precum china, de ce nu susţineţi ţara să scoateţi oamenii din sărăcie?
  – Răspuns:
  – Nu avem bani destui!
  – Pătura de mijloc poate să-i scoată!
  Întreb eu care încă mai aflu ce se întîmplă în marile ţări străine cu democraţie sau cu limită la drepturi:
  – Care-i pătura de mijloc întro ţară?
  – Există pătura mijlocie în democraţie sau în capitalismul sălbatic?
  Răspuns: NU!

 6. Totuşi am o nedumerire. De ce vor guvernanţii să împartă ţara în regiuni sau cantoane(model elveţia)? Doar pentru a categorisi: sărăcie mare, sărăcie mediu, bogăţei şi bogătani?
  Radu e un plan ce se va pune în practică cît mai urgent posibil după modelul elveţian. Şi anume:
  – fiecare regiune/canton cu salariu stabilit în funcţie de cheful patronilor sau primarilor alături de consilieri,
  – fiecare regiune independentă sau canton cu legea lui,
  – fiecare regiune/canton cu impozitele şi taxele lui,
  – fiecare regiune/canton cu preţurile lui la raft, utilităţi, spital, medicamente, consultaţii, etc
  – locatarul zonei/cantonului dacă vinde casa plăteşte enorm pentru plecarea din zonă şi nu numai.
  Dar: dacă are împrumut în bancă sau amenzi ori penalităţi pe care nu le-a plătit şi se mută în altă zonă/canton, deoarece băncile şi primăriile regiunilor/cantoane nu sînt obligate să comunice între ele, respectiva persoană/familie este abdolvit de vină/datorie/amendă=curat ca lacrima şi locuitorii regiunii/canton plătesc fără a fi informaţi impozitele şi taxele rotunjite inclusiv pentru datorii care s-au mutat în altă zonă.
  În locul legii cu case-bănci e posibil să se introducă în forţă această reformă pentru ca politicienii să scape de datorii sau amenzi!
  De ce nu? Se pricep la orice mai ales că au demonstrat valoarea lor ca OM !
  Cam asta se va întîmpla şi nu e normal! E o mizerie de reformă practicată în multe ţări care-şi denigrează propriul popor! Nu iutaţi că în cazul unei catastrofe sau război, prima ţintă e Bucureştiul ! Acolo se fac şi se desfac destule măgării !

 7. Cu tot respectul, vă spun că titlul postării este greşit. Al patrulea cuvânt conţine o eroare de dactilografiere, cred că ar fi trebuit folosită altă literă decât “z”. De fapt, titlul în ansamblul său creează impresia că primul ministru ar fi gândit îndelung şi profund la asta fără să ia o decizie, ceea ce este nedrept. Nu poţi acuza omul pentru ceva, degeaba!
  Doamna Dragu are dreptate! Nu trebuia deranjată de acasă pentru chestia asta! Nu poţi mări un salariu minim, în primul rând pentru că din start ideea asta sună rău, iar în al doilea rând pentru că ar fi trebuit făcut un studiu de impact de către Ministerul de Externe, pentru că este vorba de poziţia în clasamentul cu Bulgaria!

 8. Pentru ca-si permit! Atata timp cat acest popor accepta umilinte greu de imaginat in tarile “stapanilor”, atata timp cat romanul a fost amagit cu “zaharelul” de la mandat la mandat si s-a dus ca prostu’ cu capul plecat sa adune firimituri, ba mai mult si cu sentimentul de vinovatie ca se plange de greu….se poate orice! Calcat pe grumaz si bagat la puscarie pentru fapte care in tarile “stapanilor” sunt doar amendabile, el romanul se bucura de nenorocirea fratelui si face eroi din vatafi….deci se poate orice!
  Cand poporul tace ca i se vinde pamantul, ca i se taie padurile, ca nimic din ce a mostenit nu-i mai apartine….se poate orice!
  Cand poporul tace ca n-are autostrazi care sa lege regiunile istorice si nu se intreba de ce nu se vrea a fi conectate…se poate orice!
  Cand poporul tace ca o lege il lipseste de tot ce este valoros si nu-l cauta pe initiator pana la sanul masii de la care a supt, ca sa inteleaga cine-l jefuieste “legal”….se poate orice!
  Cand poporul tace ca limba, cultura si istoria sunt terfelite de gurile spurcate ale alogenilor…se poate orice!
  Cand poporul tace, vazandu-si parintii desfigurati de saracie, neputinta si mahnire ptr starea tarii construita de ei…se poate orice!
  Cand poporul tace vazand copiii tarii alungati, ucisi sau impinsi la sinucideri….se poate orice!
  Conducta prin care miile de miliarde facute de “romanii hoti si lenesi”s-au scurs in afara tarii, nu trebuie intrerupta. Tara a fost cumparata cu maruntis si ala tot din banii romanilor, transferati cu ajutorul “uneltelor locale”. Cine indrazneste sa se opuna este anihilat cu un alt “colectiv”? Nu, ca ar bate la ochi! O zguduiala gen 77 si nu va mai cere nimeni nimic. 2 lei, vor fi suficienti. Mai sunt cativa pasi pana la lovitura finala. Pentru ca se poate!

 9. Am descoperit,cecetând puțin istoria juridică a României,un personaj care cred că în România ar trebui reintrodus,după ce fusese desfințat de securiști,actualii SRI.Judecătorul de instrucție!Rolul lui era să confirme și să dovedească prin probe,acuzațiile procurorului.Ar mai ține asta?Ar mai aduce un echilibru jusiției?

 10. Scrisoare către Ministrul Justiției al Guvernului României:
  Domnule ministru,în momentul de față,există o mare neîncredere a cetățenilor în justiție iar justiția a dovedit în ultimii ani că a putut greși enorm în repetate rânduri!Asta pentru că procurorul colaborează chiar și cu SRI pentru a condamna pe suspiciuni și pe probe circumstanțiale.
  Dar am descoperit,răsfoind un pic istoria judiciară a României,un personaj care a fost înlăturat cel mai probabil de securiști,actualii SRI: Judecătorul de instrucție!
  Judecătorul de instrucție,verifica ca DNA să aibă probe concrete pentru condamnare,dar în mod cert,respingea suspiciunile.Dacă un procuror acuză,la câte abuzuri a comis de-atunci,vom știi ce și câte dovezi au procurorii care au foarte multă putere la îndemână.Ei preferă tortura cu arestul preventiv sperând să cedeze,decât să dovedească în instanță suspiciunile lor.Rolul procurorului a fost să acuze!De partea cu doveditul se ocupa judecătorul de instrucție,tocmai pentru a nu exista dubii de o condamnare nedreaptă.Cred că România are nevoie ca de aer de reintroducerea acestui personaj care va fi puntea de încredere între justiție și cetățeni!
  Așadar domnule ministru,aveți puterea și obligația să reintroduceți acest personaj pentru credibilitate justtiției!

 11. Majoritatea celor care au salariu minim primesc la negru o complectare!Cine traieste in economia reala stie asta,problema lui este ca marirea SM ii va forta pe patroni sa plateasca impozite in plus si la venituri egale vor da oameni afara sau vor intra in faliment.Mai este si un alt aspect:o serie de taxe si impozite sunt legate de SM,deci vor creste.Deci,pe total,economia noastra nu isi permite aceasta crestere deocamdata,dar “multi vede,putini cunoaste!

 12. Foarte buna intrebarea. Cred ca tatucii lui de la UE sunt in vacanta si nu-i raspund la telefon.
  Am mai spus-o si o spun din nou, poate suna desuet “nici munca fara bani dar nici bani fara munca”. Am sintetizat scurt ca sa nu-mi mai obosesc degetele pe tastatura.
  Foarte simplu totul a plecat de la categoriile sociale care au avut un sindicat puternic care a luptat pentru drepturile salariale a acestora, s-au trezit altii guvernele au cedat, responsabilii cu finantele au scapat situatia de sub control iar, acum este foarte greu sa se revina la o baza de salarizare echitabila atat pentru cetateni cat si pentru cei care au fraiele tarii si ale finantelor pe mana. De aia au unii colectie deMBA-uri si tot felul de cursuri martiene in domeniu ca sa descalceasca problema. Toti spun la unison ca nu sunt bani. Stimate minti luminate unde sunt multele miliarde ale Romaniei, ca nu suntem tampiti cu totii ? La experienta care o am cu certitudine n-o s-o rezolve. Sa dea Domnul sa ma fi inselat.

 13. Da. Aveţi filmarea cu ambulanţa: http://www.antena3.ro/actualitate/ambulanta-folosita-pe-post-de-taxi-332105.html
  Dar să vedeţi cum se circulă de ceva timp în provincie! Indiferent de culoarea semafoarelor nicio regulă de circulaţie nu respectă provincialii, singurii care mai respectoă regulile de circulaţie sînt şoferii care trec prin localităţi, în rest, poţi să fii accidentat pe verde chiar de maşina poliţiei. Pentru ce s-au montat şi s-au investit enorm de mulţi bani pentru semafoare dacă nu se respectă legea! Nu am avut cu ce să fotografiez ca să pot demonstra dar e realitate. Sînt destui jurnalişti care pot demonstra prin fotografii! Pînă şi politicienii locali sau veniţii în vizită parchează pe spaţiul verde la fel şi ceilalţi nesimţiţi care efectiv nu respectă legea! Legea-i aplicată cu chef şi pe alese ca în Bucureşti !
  :))))) şi cică vin în controale prvind respectarea legii !
  :)))) Aberaţii !

 14. iohanus a pus un guvern care sa spele vasele murdare a pnl-pdl si sa loveasca in masurile cat de cat bune luate de PSD ,toate studiile de impact facute de psd nu sunt bune dar ei mari competenti le trebuie 6 luni sa faca unul. Ne gasim in fata unui guvern incoropit anapoda fricos si cu gandul la posturile lor de la UE. Marea schimbare de care se vorbeste , .este un fas ca pe burtiera RTV . Strada l- a pus strada este scarbita de lipsa de responsabilitate a neavenitilor ministri peste votul poporului.

 15. este evident ca noua putere basisto-penelisto-johannista face tot posibilul sa amane reformeleguvernarii ponta, acolo unde pot. deci incearca cu salariul minim. tradarea vesnicilor lideri sindicali, gen hossu sau costin, a dus la marirea acestui salariu de la 1 mai.ce ii intereseaza pe acestia ? s-au imbuibat, stau lideri pe salarii de nababi si ii prostesc pe prosti ca ii reprezinta. adica guvernul mareste la 1250 lei din mai fara mult discutatul studiu? atunci te intrebi cat de ticalosi sunt astia din “guvernul meu”.tot felul de nemernici parasutati ministrii de la bruxelles ca sa faca ce? vad ca unora le put realizarile guvernarii ponta dar sunt multumiti de efectele acestei guvernari. nasol pentru ei ca sunt facute de ponta. reducerea tva de la 24 la 20% nu o fi bine pentru pupincuristii basisti care tot il injura pe blog. reducerea tva la alimente o fi bine sau o fi rau pentru acesti nemernici? ce sa spun ca mai nou am primit in cutia postala o hartie acilografiata in care eram anuntat ca in urma masurilor luate de noul primar general se reduce pretul la mc apa, vom avea un nou centru istoric, se vor finaliza investitiile incepute etc etc etc???!!! nu era semnata, nu avea sigla vreunui partid dar e evident cine a realizat minciuna tiparita. cum se mai mandresc scarbele basisto-penelisto-johanniste cu realizarile altora.

 16. Sa fie manipulare sau ignoranta? Poate tot o tactica se invrajbire a sectorului bugetar si cel privat? Vad ca sunt aruncati in fata ca beneficiari ai acestei cresteri doar cei din sectorul privat ffind de fapt o manevra a PSD-ului si sustinatorilor lor de a obtine ceva voturi si de acolo de unde nu le aveau ei niciodata pacalind angajatii din sectorul privat ca le vor doar lor binele caci cei din sectorul de stat nu vor mai obtine nicio majorare. Ce uita sa spuna si maretii lideri sindicali, care oricum nu reprezinta angajatii din intreprinderile mici si mijlocii, si politicienii demagogi dar si toti comentatorii si asa zisii specialisti in economie este urmatorul lucru. Atat in sectorul bugetar cat si in regiile autonome sau societatile comerciale care au sindicate si contracte colective de munca grilele de salarizare sunt alcatuite plecand de la SALARIUL MINIM PE ECONOMIE, prin aplicarea de coeficienti de multiplicare a salariului minim pentru fiecare pozitie de pe grila. Asa ca scuze, vor creste absolut toate salariile atat din sectorul bugetar cat si din cel privat unde exista grile de salarizare stabilite prin contractele colective de munca, contracte ce prevad si modul de calcul al fiecarei pozitii de pe grila functie de salariul minim. In schimb in intreprinderile mici si mijlocii se va accentua munca la gri caci acolo va creste numarul angajatilor platiti cu salariul minim dar va creste si plafonul pana la care nu se declara banii platiti angajatilor pentru a evita plata acelei contributii platite de angajator. Sa vedem reactia celor care se bazeaza pe exporturi, exporturi posibile datirita preturilor mici. Oare cum vor reactiona cei de la Dacia de exemplu cand vor creste toate salariile in medie cu 15%? Vor mai putea vinde afara la aceleasi preturi? Ma indoiesc de asta. Dar cei din confectii, incaltaminte sau produse alimentare? Vor mai vinde ei la export cu aceleasi preturi? Nu cred. Abia astept urmatoarele alegeri sa votez pentru prima data in viata mea urmasul FSN adica PSD (votul dat USL nu se pune caci acolo a fost doar pentru PNL dar nu puteam vota separat) si sa ma rog sa si castige alegerile. Poate cresc salariul minim chiar peste 2000 de lei dar atentie. Masurile cu care se tot lauda ei ca relaxare fiscala adica anularea taxei de stalp si a supra accizei la carburant dar si reducerea impozitului pe dividente de la 16 la 5 % intra in vigoare din 2017. Atuncis a vezi veselie la buget. Abia astept sa castige PSD alegerile sa vad ce masuri vor lua dupa anul 2015 un copy paste al anului 2008. O sa va aduceti aminte atunci de acea mareata majorare de 50% a salariilor profesorilor propusa de PSD in 2008, votata de toti si anulata de PSD+PDL in ianuarie 2009.

 17. Menținerea salariului minim la un nivel SUB coșul zilnic de consum dărâmă sănătatea „salariaților” (că ăla nu-i salariu, e un soi de șpagă ca să vii la serviciu!) și încurajează FURTUL DE SUPRAVIEȚUIRE!

Leave a Reply