Asa suna bilantul zilei de azi, in crestere pe numarul de infectari si decese :
În intervalul 15.06.2020 (10:00) – 16.06.2020 (10:00) au fost înregistrate 10 decese (7 bărbați și 3 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Brăila, Brașov, Călărași, Iași, București, Neamț, Prahova și Vrancea.
Dintre acestea, 1 deces a fost înregistrat la categoria de vârstă 50-59 ani, 2 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 2 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 5 decese la persoane de peste 80 de ani. Toate decesele sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități. De la ultima informare transmisă de Grupul de Comunicare Strategică, au fost înregistrate alte 250 de noi cazuri de îmbolnăvire.
Andrian Streinu Cercel iese la rampă înainte de prelungirea stării de alertă. Managerul Institutului “Matei Balş”, profesorul doctor Adrian Streinu Cercel, a declarat marţi că cei care cred că am scăpat de epidemia de coronavirus se “înşală amarnic”.
“Suntem undeva în cursul pandemiei cu acest virus SAR-Cov-2. Lucrurile sunt în desfăşurare în momentul de faţă şi dacă îşi imaginează cineva că pandemia s-a terminat, se înşeală amarnic. Este cât se poate de evident faptul că România a avut un succes deosebit de important până la acest moment şi dorinţa mea ar fi să nu dăm cu piciorul la acest lucru, ţinând cont de faptul că stăm foarte bine la nivelul comunităţii europene din acest punct de vedere. (…) România s-a pregătit din timp pentru că, începând cu anul 2006, a pus pe picioare un sistem la nivelul bolilor infecţioase şi dezvoltarea terapiilor intensive aferente bolilor infecţioase. Aşa se face că începutul anului 2020 nu ne-a prins descoperiţi din acest punct de vedere, ci ne-a prins cu o reţea de boli infecţioase. (…)”, a spus Cercel în cadrul videoconferinţei online “Sănătate şi FARMA – Reacţia medicală la agresiunea pandemică”, organizată de grupul de presă Bursa.
Adrian Streinu Cercel a spus că sistemul medical s-a modernizat şi s-a digitalizat “din mers” în urma pandemiei.
“În momentul de faţă nu mai seamănă nimic cu nimic în sistemul sanitar. (…) Asistăm la ceea ce se cheamă consultul distanţat. Consultul medical nu mai este ce a fost odată, în care doctorul se duce la pacient, îl ascultă cu stetoscopul. Nu, aceste lucruri nu se mai întâmplă în mod curent în momentul de faţă şi este un lucru care reprezintă o mare pierdere. În schimb apar device-urile la distanţă – stetoscopul wireless. Pacientul să îşi pună stetoscopul de colo-colo, se înregistrează wireless, asculţi în căşti. Ne modernizăm sau altfel spus ne digitalizăm din mers. Este unul din avantajele acestei pandemii, care ne-a obligat să ne digitalizăm”, a arătat managerul Institutului “Matei Balş”.
Cercel este de părere că relaţia medic-pacient s-a modificat.
“Medicul poartă mască, pacientul poartă mască. Apare o distanţare inevitabilă între medic şi pacient, respectarea distanţei de un metru şi jumătate. (…) Apare o evaluare deficitară clinică la un moment dat. (…) Putem spune în momentul de faţă cât se poate de clar că se generează un disconfort psihic de ambele părţi, atât din punctul de vedere al medicului, cât şi din punct de vedere al pacientului şi mai mult decât atât se generează o neîncredere în actul medical. (…) Această pandemie există şi ea afectează pe de o parte pe cei care sunt cu această infecţie cu noul coronavirus, pe de altă parte afectează pacienţii cu boli cronice într-o anumită măsură, pentru că în mod evident o serie de servicii medicale s-au limitat din punct de vedere al accesului pacienţilor cronici la serviciile de sănătate”, a susţinut Cercel.
El a spus că populaţia trebuie să ştie că purtatul măştii este acel lucru care “va putea să facă diferenţa” în săptămânile şi lunile care urmează.
“De ce purtatul măşti? Pentru că acest purtat de mască, cum trebuie să acopere şi nasul şi gura, este esenţial”, a susţinut Cercel citat de stiripesurse.ro
Streinu Cercel a spus că sunt foarte importante igiena mâinilor, a feţei şi a nasului.
Un număr de 39 de cadre medicale din Spitalul Judeţean Buzău au fost infectate până acum cu noul coronavirus, potrivit managerului Claudiu Damian, fiind vorba atât de medici şi asistente, cât şi de personal auxiliar.
Potrivit managerului Spitalului Judeţean Buzău, Claudiu Damian, de la debutul pandemiei de coronavirus, 39 de cadre medicale au fost infectate cu noul coronavirus: 7 medici, 18 asistente medicale, 11 infirmiere şi 3 îngrijitoare.
“Mai sunt 15 cadre medicale în spital, la această oră. În rest, unele s-au întors la serviciu, altele urmează să-şi reia activitatea. În nicio secţie nu e o situaţie critică, în care să nu se funcţioneze din cauza lipsei de personal. La Chirurgie Plastică au fost confirmaţi 3 medici, dar aici sunt în total 6 medici, aşa că nici aici nu e o problemă de funcţionare”, a declarat Damian.
În judeţul Buzău au fost confirmate 326 de cazuri de coronavirus şi 7 decese.
În Spitalul Municipal din Râmnicu Sărat, unitate de suport pentru tratarea bolnavilor de COVID-19, sunt acum 116 bolnavi, capacitatea maximă a unităţii fiind de circa 150.
Reprezentantul României la Organizaţia Mondială a Sănătăţii, medicul Alexandru Rafila, afirmă că este “imposibil” ca datele privind diagnosticările cu COVID-19 să fie manipulate. El arată că procentul de îmbolnăviri, de cinci la sută din numărul de teste, este unul mare, de natură a crea preocupare.
El a spus că 5% este un procent “îngrijorător” şi de aceea trebuie respectate măsurile de prevenire a răspândirii virusului.
Rafila a respins acuzaţiile conform cărora cifrele privind îmbolnăvirile ar fi folosite cu scopul de a manipula.
“Lumea trebuie să fie conştientă că nu există niciun fel de regie. (…) În momentul de faţă modul de raportare a cazurilor face practic imposibil modul de manipulare a datelor pentru că aceste date sunt raportate de fiecare judeţ în parte, sunt 42 de raportări care sunt centralizate de Serviciul de Transmisiuni Speciale”, a mai afirmat el.
Rafila a adăugat că “este dincolo de niciun fel de dubiu” că s-ar putea manipula aceste cifre şi a apreciat că specialiştii ar trebui să explice publicului cum se face testarea, cum se întocmesc raportările privind epidemia.
“Nu e vorba numai de reacţia mea, în general a oamenilor care lucrează în sănătatea publică, sunt foarte diferite de realitate ar trebui să explice colegii care fac acest lucru în mod curent cum se face testarea, cum se face raportarea. Noi ducem lipsă de abilitate în comunicare. Facem lucruri foarte bune, dar nu ştim să le prezentăm suficient să fie lumea lămurită care e situaţia cu această epidemie, cum se testează, cum se raportează, acest lucru ar trebui explicat şi atunci lucrurile ar intra într-o relaxare şi lumea nu ar mai avea anumite opinii. Oamenii sunt de bună credinţă, dar necunoscând bucătăria pot să aibă o opinie diferită”, a mai afirmat medicul.