Cine se batea la Rosia Montana? Soros cu Steinmetz? Si Steinmetz a pierdut? In plus e si urmarit intr-un alt dosar la DNA? Buun…

==============

O localitate din România unde compania canadiană Gabriel Resources intenționa să deschidă o mină de aur a fost declarată monument istoric, un statut care o protejează de orice activitate minieră, a declarat joi pentru AFP un oficial din Ministerul Culturii din România, potrivit Agerpres.

‘Întreaga localitate Roșia Montană, pe o raza de 2 kilometri, a fost declarată monument istoric de interes național’, a declarat Adrian Bălteanu, consilier al ministrului Culturii pentru probleme de Patrimoniu. ‘Pe un astfel de sit orice exploatare minieră est exclusă’, a adăugat Adrian Bălteanu.

Decizia reprezintă o nouă lovitură pentru compania Gabriel Resources care intenționa să extragă de la Roșia Montană aproximativ 300 de tone de aur și 1.400 tone de argint pe o perioadă de 16 ani, prin utilizarea a 12.000 de tone de cianură pe an.

Potrivit experților, acest proiect prezintă riscuri de poluare și riscă să distrugă o serie de galerii miniere care datează din epoca romană, unice în Europa.

‘Ministerul Culturii se ocupă în sfârșit de protecția patrimoniului’, a declarat profesorul de istorie Ioan Piso, unul din oponenții proiectului anunțat de Gabriel Resources. Potrivit lui Ioan Piso, Roșia Montană a figurat pe lista monumentelor istorice până în 2004, când sit-ul a fost scos de pe această listă, una din numeroasele ilegalități care au avut loc pe parcursul acestui proiect.

Contactați de AFP, reprezentanții companiei Gabriel Resources nu au dorit să comenteze decizia autorităților de la București.

După ce a așteptat timp de 15 ani o autorizație a Ministerului Mediului care i-ar fi permis să demareze lucrările, în luna iulie a anului trecut compania canadiană a anunțat că a demarat procedura de arbitraj internațional în dosarul Roșia Montană pentru a cere despăgubiri din cauza ‘multiplelor încălcări ale tratatelor de investiții’.

Compania Roșia Montană Gold Corporation (RMGC) intenționează să dezvolte la Roșia Montană cea mai modernă mină din România. Compania a fost înființată în anul 1997, în județul Alba, acționari fiind compania minieră de stat Minvest Deva — cu 19,31% și Gabriel Resources — cu 80,69%.

9 COMMENTS

 1. Ma bucur f.mult de aceasta decizie ,in sfarsit si in Romania sunt locuri ISTORICE si nu sunt putine sa ne ajute Bunul Dumnezeu sa fim in randul lumii libere si cu adevarat DEMOCRATICE.

 2. Comment:Cam tarziu, dar e bine si asa. Numai de nu s-ar modifica statutul zonei odata cu schimbarea guvernului si a majoritatii parlamentare. Ca la noi ca la nimeni, la fiecare sesiune parlamentara se schimba majoritatea si o data cu ea interesele alesilor (“numitilor”) ai natiei. Si inca ceva foarte important “Pacat ca nu putem aplica aceeasi solutie pentru toate avutiile acestei tari napastuie de milenii”. Sa speram, ca vor fi cativa oameni inteligenti, care vor reusi sa gaseasca solutii pentru salvarea din ghiarele strainilor si a restului de resurse date pe nimic, de mari patrioti (patrihoti), alesi de noi in ultimii 26 de ani.

 3. Sa vezi ce penalizati ne vor pune in carca… In cativa ani de procese, cat ar fi durat exploatarea, RMGC va castiga 2-3 miliarde de dolari/euro. Cat zicea ca este profitul din exploatare. Numai ca va castiga fara prea mari eforturi. Va plati doar niste avocati.
  Sa nu va treaca prin cap ca sunt fan exploatare si sa ma injurati. Dar cred ca intuiesc destul de bine ce se va intampla. Sa nu fie chiar o noua lucratura in favoarea RMGC.

 4. EXploatarea Rosiei Montane benefica poporului nostru ar putea deabia acum sa inceapa !Devenind monument istoric ,aici s-ar infiripa adevaratul simt de proprietate comuna si spiritul de exploatare rationala a resurselor naturale.Revine aceasta nobila misiune mass-mediei prin atragatoare si diverse actiuni sa serveasca patria astfel incat Poporului sa nu -i se mai furnizeze “CIRC SI PAINE”, ci informatii utile desteptarii constiintei de neam,dar si de fii ai Inteleptului Creator Universal,care ne asigura ,prin colaborare ,VESNICIA !

 5. Da, am vazut stirea acum cateva zile, ma bucur ca s-a intamplat in sfarsit. Sincer sa fiu, as vrea sa se poata ca toata Romania sa fie declarata monument istoric, ca se pare ca e una dintre putinele metode care functioneaza impotriva capuselor infipte in venele tarii.

 6. Si ponta ce parere are? Chiar sunt curios. Stiam ca in calitate de deputat era contra. Acum in noua calitate de inculpat ce ne poate spune?

  • Daca nu era Ponta ca sa impinga Rosia Montana spre Parlament, era vai mama ei. Intrebarea e, ce parere are Basescu?
   Nu mi-aduc aminte sa fii iesit cineva prin 2008 cand Basescu era la RM si impingea spre exploatare,… ca presedinte de tara, nu alta.

Leave a Reply