Decizie rusinoasa a Academiei Romane : refuza amplasarea catafalcului istoricului Dinu C. Giurescu maine, pentru ca oamenii sa-si poata lua ramas bun de la marele carturar.

Motivarea deciziei conducerii : Dinu C. Giurescu a fost “doar vicepresedinte al Academiei, nu presedinte. Doar in aceasta ultima calitate poate fi depus cineva la sediul institutiei”.

Pina la slujba de inmormantare ce va avea loc La Biserica Italiana Romano-Catolica de pe Bulevardul Magheru, vineri, ora 11,00, va voi anunta daca s-a gasit alta solutie pentru ziua de joi.

 

17 COMMENTS

 1. E de noaptea mintii. Credeam ca fiecare academician defunct are “dreptul” sa fie depus in incinta Academiei Romane.

  • Avem si noi cativa oameni patritoti si competenti si nici pe acestia nu-i onoram cum trebuie.

 2. Incredibil! Asa se intampla cand toti scaunarii in functii platite gras,nu mai vad in fata ochilor decat venituri si bonusuri! Nu cumva si la acest individ,conducator de universitate,este valabila zicetea:”mie ce imi iese,sau,cat imi iese la afacerea asta”?! Cam asa se vede in urma multor nemernicii hotarate si executate de scaunarii in functii inalte care se cred eterni in functii,dumnezeul acelei institutii!
  Ne nastem in pielea goala si ingropati intro carpa din care se face un rand de haine in sicriu! Astoa se cred unici pe pamant si unici traitori in functii pe acest pamant!
  Coborati naibii cu picioarele pe pamant,in afara de veniturile grase si functiile periodic,nu aveti nimic in plus fata de omul obisnuit! De asta va bateti joc de tot ce a fost si este bun national in tara asta!

  • Pai proasta voastra de procuroare “eroina” ce face?
   Ca e de peste 10 ani in frunte.
   Sta si se uita cum PSD-ul fura? Pai daca era prietena cu Ghita cu Oprea cu Ponta care o punea sefa…si Dragnea ii taia porcul.
   Vezi d-aia fura …

 3. Daca canta in alta formatie din cantarea romaniei se certau institutiile pe mort de la parlament pana la servicii. Asa nici la belina nu poate fi depus sau poate le este frica de gripa anti regionalizare De ce le este frica nu scapa. Moartea este cea mai incoruptibila forma a divinitatii si nici nu are protocol cu luluta.

 4. Iarasi manipulati, de data asta fiindca sinteti subiectiv. Exprimarea “Academia refuza” doreste si incearca sa arunce o pata de noroi asupra AR (care are si asa pacatele ei, destule)!!
  Daca ati fi fost onest, DAR NU SINTETI, ati fi putut spune “Regulamentul Academiei nu permite etc etc”
  Sigur, se poate discuta la nesfirsit – cu o mare doza de subiectivism – despre posibila schimbare a regulamentului, cu ocazia mortii regretatului academician, numai ca s-ar putea ajunge la modificarea regulamentului ori de cite ori moare cite cineva ( ca si acordarea de decoratii si distinctii sau alte forme de recunoastere a meritelor si valorii)
  La urma urmei, de fiecare data cind moare cineva, devine automat nepretuit, de neinlocuit, inegalabil, cel mai iubit, cel mai valoros etc etc
  Poate ar fi bine sa dam dovada de un pic de autocontrol – cine e in stare – si sa nu ne mai dam cu fundul de pamint, ca dl. Goe, de fiecare data cind ceva nu merge cum ne-am dori.
  Ca sa fiu foarte clar: l-am apreciat enorm pe Dinu C. Giurescu, fie si numai pentru patriotismul sau clocotitor. Mai ales in vremurile actuale, avem nevoie de patrioti adevarati mai mult decit de orice!
  Iata de ce cred ca disparitia unui asemenea OM este o pierdere imensa pentru Romania. Insa, oricit l-am regreta de mult, cred ca ar trebui sa gasim puterea de a fi macar decenti!

 5. E o chestiune religioasă aici. Dansul nu a fost ortodox prin urmare clerul ortodox care il manipulează pe actualul presedinte al academiei a dispus sa nu i se acorde onoare stimabilului academician defunct .

  • Cu tot respectul uman, domnule Marginean Alba, din cauza catolicilor și protestanților, nouă ni s-a întârziat traducerea Bibliei în limba română cu cel puțin 150 de ani și a trebuit să ne chinuim cu slavona veche. Mai ușor cu „primus inter pares” pe scări și ciocănitul cu ciocanul în ușa din alamă, că până și otomanii s-au dovedit a fi mai vecini agreabili decât austro-ungarii sau rușii, chipurile, „frații creștini”…

   Cu stimă, domnule Alba.

   Domnu’ Tudor, eu nu m-aș grăbi să mă enervez. Strict pe natura tehnicalităților, nu m-aș enerva deloc (le recomand rudelor să nu se enerveze nici ele fiindcă își fac rău) și vă explic de ce: Academia ‘veche’ nu s-a debarasat, nici măcar simbolic, de existența și colegialitatea savantei de renume mondial. Nici membrii să-și fi zis să „demisioneze” simbolic de trecut. Așa că, ținând cont de această faptă, eu cred că e mai bine că nu este catafalcat acolo. Măcar de nuanța asta să țineți cont și să aduceți ca argument în privat de ce e bine așa.

   Cu stimă.

   Odihnească-se în pace.

 6. Academiile sunt societăți cu reguli extrem de rigide, adesea “înghețate” de la momentul fondării; dacă ne gândim numai la faptul ca prima Academie franceza a lansat “bătălia Cidului”-o chelfăneală cu spade, spadasini și victime, între admiratorii lui Corneille, autor rebel fatza de regulile academice, și cei ai fondatorului, cardinalul de Richelieu, in speța-putem spune, fără mari rețineri, ca “ordonarea” elitelor culturale pe grade de recunoaștere inter pares e o idee stranie in sine. Marele Dinu C. Giurescu sta bine unde sta, biserica italiana are majestatea ei, venită din secolele de cultura pe care se sprijină; iar omul era credincios pe când era in viața, și un mare intelectual. Odihneasca-se in pace in Capela ardenta făcută special pentru el.

 7. Dureros de trist… Dureros de adevarat….Solutia de compromis s-a gasit, este mult prea modesta fata de anvergura acestui mare istoric dar macar publicul, prietenii si colaboratorii pot sa-si ia ramas bun de la un mare Om.Trupul neînsufleţit al academicianului Dinu C. Giurescu va fi depus, joi, la ora 16.00, la sediul Facultăţii de Istorie din Universitatea Bucureşti, unde cei care l-au admirat şi îndrăgit îi pot aduce un ultim omagiu.

Leave a Reply