Detaliu şocant despre moartea lui Raisi

Accidentul de elicopter în care a murit preşedintele Iranului, Ebrahim Raisi, se crede că a avut loc duminică între orele locale 13:30 şi 14:00 (10:30 GMT), când Raisi a părăsit oraşul Jolfa şi se îndrepta spre oraşul Tabriz din nord-vestul ţării. Celelalte două elicoptere din delegaţie au ajuns la destinaţie în siguranţă, transmite France Presse preluată de Agerpres.

A map shows the location of the crash site of a helicopter carrying Iranian President Ebrahim Raisi.

Salvatorii au întâmpinat dificultăţi enorme în localizarea aparatului, care “s-a lovit de un munte şi s-a dezintegrat” la impact, a explicat televiziunea de stat Irib.

Primele informaţii despre “un accident” au fost publicate după mai mult de două ore, iar ministrul de interne Ahmad Vahidi a menţionat posibilitatea unei “aterizări forţate” a aeronavei.

Numeroase informaţii confuze şi contradictorii au circulat pe parcursul serii, în special pe reţelele de socializare.

Un element esenţial a fost dezvăluit chiar de ministrul turc al Transporturilor, în declaraţia sa pentru middle east eye. Abdulkadir Uraloglu, a subliniat un alt factor ce a complicat foarte mult munca de cercetare : elicopterul fie nu avea transponderul activat, fie lipsea în totalitate “

„Urmărim fiecare semnal aerian, deoarece Iranul face parte din zona de care suntem responsabili în operațiunile de căutare și salvare”, a declarat Uraloglu presei turce luni. „Dar nu am putut primi deloc niciun semnal. Trebuie să fi fost primit, dar nu s-a întâmplat.”

Obiceiul de a zbura fără transponderul pornit, ilegal în aviaţia civilă şi militară, este practicat pe scară largă de Rusia în ultimii ani. Atât în zborurile agresive spre spaţiul NATO, unde se pot întâmpla incidente militare grave. Cât şi în războiul ilegal şi neprovocat declanşat în Ucraina. 

Abia după aproximativ 15 ore de la dispariţia elicopterului, un Bell 212, salvatorii au reuşit să ajungă la locul accidentului în zorii zilei de luni, în provincia muntoasă Azerbaidjanul de Est, aproape de graniţa cu ţara vecină cu acelaşi nume.

Imagine

Potrivit presei de stat, elicopterul în culorile albastru şi alb s-a prăbuşit la trei kilometri nord-est de Tavil, un sat micuţ pierdut în mijlocul pădurii.

Pe tot parcursul nopţii, zeci de salvatori, soldaţi şi voluntari au înfruntat “condiţii meteorologice dificile, cu ceaţă şi ploaie, cu vizibilitate foarte redusă”, a declarat un oficial al Semilunii Roşii, organizaţia însărcinată cu căutările.

Imagine

Aceştia au fost ajutaţi în special de o dronă turcească echipată cu instrumente de vedere în infraroşu, care le-a furnizat imagini ale terenului greu accesibil. La rândul său, Uniunea Europeană a oferit sateliţii săi de geolocalizare.

Imagine

După ce au localizat locul prăbuşirii, salvatorii au constatat rapid că nu exista “niciun semn” de viaţă umană.

După ce au ajuns la faţa locului, au recuperat cele nouă cadavre: al preşedintelui în vârstă de 63 de ani, al ministrului de externe Hossein Amir-Abdollahian, al guvernatorului provinciei, al unui imam, ale celor doi oficiali ai securităţii prezidenţiale şi ale celor trei membri ai echipajului.

Imagine

Un oficial a declarat pentru agenţia Tasnim că trupurile au fost identificate fără a fi nevoie de teste ADN, “chiar dacă au fost arse”.

Cadavrele au fost transportate pe targă prin vegetaţia densă pentru a ajunge la un drum principal, potrivit imaginilor difuzate de mass-media. Apoi au fost duse la Tabriz, unde ceremoniile funerare vor începe marţi şi vor continua în capitala Teheran a doua zi.

Preşedintele Raisi va fi înmormântat joi în oraşul sfânt Masshad (est), locul său de naştere.

Liderul suprem, ayatollahul Ali Khamenei, a declarat cinci zile de doliu, scrie Agerpres.

Leave a Reply