11 noiembrie 1995. Murea la Spitalul Universitar sigurul lider moral, crestin si anticomunist al Romaniei post-decembriste. Seniorul Corneliu Coposu. Aproape un milion de oameni l-au condus pe ultimul drum pe el, sigurul conducator pur sange al Partidului National Taranesc Crestin si Democrat.

coposu-inmormantare_033-crucea-univ

11 Noiembrie 2015. In numele doctrinei de dreapta, se poarta negocieri politice, se lanseaza discursuri si declaratii publice, se consuma energii pentru o noua putere. Care n-ar fi existat fara efortul imens al marelui Corneliu Coposu. Am asteptat ca macar unul din liderii autointitulati de dreapta sa inceapa ziua cu aceasta uriasa comemorare. 20 de ani de la moartea lui Corneliu Coposu. Nimic. Tacere. Desert. Un gol imens.

Stanga sa bage capul in pamant pentru modul in care l-a tratat pe Corneliu Coposu.

Dreapta sa se rusineze pentru ca nu-l comemoreaza azi. Foloseste doar numele Seniorului cand contextul politic o cere pentru o legitimare efemera.

Pentru ca am avut uriasul privilegiu sa-l cunosc personal, sa stau de vorba cu el, pentru ca a fost singurul lider politic autentic crestin prin educatie si comportament public, simt nevoia sa-l pomenesc azi. Si sa regret din suflet ca dupa 17 ani de temnita comunista, alti zeci de ani de haituiala la Securitate cu familia distrusa, Corneliu Coposu n-a apucat macar o zi sa conduca Romania dupa Decembrie 1989.

Te rugam sa ne ierti pentru trecut si prezent, Corneliu Coposu !

========================================

Biografie

20 mai 1914

Se naste la Bobota, in judetul Salaj. Fiul protopopului greco-catolic, Valentin Coposu si al Aureliei, nascuta Anceanu.

Bunicul patern, Grigore Coposu, era preot, colaborator al lui Gheorghe Pop de Basesti. Bunicul matern, Gavril Vaida de Glod, era preot, var primar cu Alexandru Vaida Voievod.

Creste si este educat intr-o familie care desfasura o intensa acrivitate politica pentru recunoasterea drepturilor romanilor in Imperiul Austro-Ungar, prin intermediul Partidului National Roman.

Tatal, Valentin Coposu, vajnic militant pentru afirmarea clauzei romanesti in Transilvania, a suferit numeroase persecutii: a fost inchis la Vac, Szegedin, Budapesta, sub acuzatia de inalta tradare. A fost pus in libertate personal de generalul Mosoiu, cu ocazia eliberarii Budapestei dupa intrarea armatei romane in capitala maghiara. Valentin Coposu a fost deputat in Marea Adunare de la Alba Iulia din 1918 si a votat Unirea.

Mama, Aurelia, fiica protopopului unit Iulian Anceanu si a Corneliei, nascuta Vaida, era descendenta unei vechi familii ce reunea traditiile politico-culturale si religioase ale mediului romanesc ardelean. Aurelia Coposu i-a educat pe cei cinci copii ai sai: Cornel, Cornelia, Doina, Flavia si Rodica, in spiritul moralei crestine si patriotismului romanesc autentic.

1919 – 1923

Scoala primara in comuna Bobota.

1923 – 1930

Liceul confesional greco-catolic „Vasile cel Mare”.

Rolul cel mai important in evolutia sa ulterioara il joaca apropierea si influenta marelui artizan al Unirii din 1918, Iuliu Maniu, care devine mentorul si modelul sau de-a lungul intregii sale existente.

1930 – 1934

Studii juridice si economice la Universitatea din Cluj.

1935 – 1937

Presedinte al Organizatiei de Tineret PNT din Cluj, colaborator la ziarul „Romania Noua”, condus de Zaharia Boila,”Mesajul” (Zalau), „Unirea” (Blaj), etc.

1937 – 1940

Secretar personal permanent al lui Iuliu Maniu, pe care il insoteste in toate misiunile si negocierile politice importante.

1940

Primeste titlul de secretar politic al lui Iuliu Maniu, indeplinind aceasta functie pana la arestarea sa si a lui Maniu, la 14 iulie 1947. In aceasta calitate l-a insotit in toate negocierile si tratativele purtate cu negociatorii occidentali si cu liderii partidelor politice din coalitia antihitlerista. I s-a incredintat cifrul secret al corespondentei diplomatice prin care Opozitia negocia iesirea Romaniei din Axa si intoarcerea ei catre aliatii traditionali. Avea misiunea de a intretine relatii confidentiale cu reprezentantii guvernului englez la Liverpool, cu delegatii opozitiei romane care duceau tratative la Cairo, cu emisarii romani de la Stockholm si cu comandamentul militar aliat din Italia (Foggia).

Se muta la Bucuresti dupa cedarea Ardealului de Nord. Colaboreaza la saptamanalul „Ardealul”, publicatia refugiatilor transilvaneni. Scrie de asemenea in publicatiile „Zorile”, „Dacia”, „Santier”, „Curentul”, „Cuvandul Liber”, „Dreptatea” si altele. Semneaza ocazional cu pseudonimul dr. C. Salajeanul.

1941

O cunoaste pe viitoarea sa sotie, Arlette, fiica generalului Marcovici si a Jeannei Husser. Generalul facuse parte din cabinetul Maniu, la prima sa guvernare. S-au cunoscut la Constanta, unde Maniu mergea la odihna la hotelul francez tinut de bunica lui Arlette.

24 octombrie 1942

Casatoria cu Arlette Marcovici (va fi arestata in 1950 si implicata impreuna cu sora ei France intr-un proces inscenat de spionaj; dupa ispasirea a 14 ani de pedeapsa, iese bolnava grav din inchisoare si moare in 1965).

1945

Presedinte al filialei PNT Salaj. Este ales secretar general adjunct al PNT. Delegat al PNT la reinstalarea activitatii autoritatii romanesti in Transilvania de Nord.

1946

Este promovat secretar al Delegatiei Permanente, forul conducator al partidului.

14 iulie 1947 – este arestat impreuna cu intreaga conducere PNT, dupa inscenarea de la Tamadau, desi nu facuse parte din grupul arestat acolo.

1947 – 1956

Ramane timp de 9 ani in arest preventiv, fara sa fie judecat. S-a incercat implicarea lui in numeroase procese politice, dar nu a putut fi condamnat din lipsa de probe.

1956

I se intenteaza un proces de inalta tradare. Este condamnat conform practicilor comuniste la munca silnica pe viata pentru”inalta tradare a clasei muncitoare si crima contra reformelor sociale”.

1954 – 1962

8 ani de regim sever de izolare la Ramnicu Sarat.

1962

Se imbolnaveste grav ca urmare a tratamentului de exterminare aplicat detinutilor politici.

1962 – 1964

Domiciliul fortat in Baragan la Valea Calmatui in comuna Rubla.

aprilie 1964

Pus in libertate dupa 17 ani de detentie in penitenciarele de la Vacaresti, Jilava, Pitesti, Malmaison, Craiova, Aiud, Ramnicu Sarat, Poarta Alba, Capul Midia, Canalul Dunare-Marea Neagra, Gherla, Sighetul Marmatiei, etc.

dupa 1964

Lucreaza ca muncitor necalificat pe santierele de constructii, fiind angajat la Intreprinderea de Constructii Montaj Bucuresti, atelierul de tamplarie mecanica. Este permanent urmarit si convocat periodic la Securitate.

I se fac 27 de perchezitii intre 1964-1989, i se confisca dulapuri intregi de documente si manuscrise.

1987

Afiliaza Partidul National Taranesc, aflat in clandestinitate, la Internationala Crestin Democrata, adresand o cerere lui Jean-Marie Daillet, vicepresendintele organizatiei.

22 – 23 decembrie 1989

Anunta printr-un mesaj-manifest reintrarea in viata publica a Partidului National Taranesc, devenit ulterior Crestin si Democrat – PNTCD.

Dupa 1989 a fost solicitat, cu ocazia fiecarui eveniment politic major in Romania, sa-si exprime opiniile in interviurile luate de posturile internationale de Radio: Europa Libera, BBC, Deutche Welle, Vocea Americii si posturilor de radio interne. A acordat numeroase interviuri aparute in presa romaneasca si straina.

28 – 29 ianuarie 1990

Devine practic liderul opozitiei impotriva Frontului Salvarii Nationale, care cauta sa monopolizeze puterea executiva si legislativa, confiscand Revolutia din decembrie 1989.

Intelegand ca Revolutia a fost furata de noua putere „emanata”, inzestrata cu vechi reflexe totalitare, Corneliu Coposu va prelua misiunea grea de a conduce Opozitia in Romania postcomunista. Incepand cu data de 29 ianuarie 1990, devine tinta unei virulente campanii de presa prin care se lanseaza zvonuri pentru compromiterea lui. Campania avea sa continue cu aceeasi intensitate pana dupa alegerile legislative din aprilie 1992.

iulie 1991

Face o vizita Regelui Mihai I la Versoix in Elvetia, fidel crezului sau monarhic. Legaturile lui cu suveranul si familia regala au continuat pana la sfarsitul existentei sale.

27 septembrie 1991

Este reales presedinte al PNTCD la primul Congres al partidului.

1991 – 1993

Presedinte al Conventiei Democrate Romane. Ideea formarii Conventiei ii apartinuse si o propusese inca din 1990.

aprilie 1992

Alaturi de alti lideri ai partidelor de Opozitie, oameni de arta si cultura, il intalneste pe Majestatea Sa, Regele Mihai I de Romania, cu ocazia memorabilei vizite regale in Romania, cu ocazia Sfintelor Pasti din 1992.

august – septembrie 1992

Efectueaza un turneu de prezentare al candidatului Conventiei Democrate Romane, Emil Constantinescu, in Belgia, Olanda, Luxemburg, Franta, Germania si Anglia.

27 septembrie 1992

In urma alegerilor, devine senator de Bucuresti.

1992 – 1995

Activeaza pe plan international, printre altele in calitate de membru in Consiliul Uniunii Europene Crestin Democrate si in Internationala Crestin Democrata; efectueaza calatorii si participa la diverse congrese ale partidelor crestin democrate fratesti (Marea Britanie, Luxemburg, Suedia, Grecia, Franta, Elvetia).

februarie-martie 1995

Efectueaza o vizita in SUA, la invitatia Cogresului American.

mai 1995

Numit Ofiter al Legiunii de Onoare, cea mai inalta decoratie a Republicii Franceze.

6 octombrie 1995

Ceremonia acordarii Legiunii de Onoare cu grad de ofiter de catre Ambasadorul Frantei la Bucuresti, Bernard Boyer, la sediul Ambasadei Frantei la Bucuresti in numele Presedintelui Jacques Chirac.

11 noiembrie 1995

Inceteaza din viata la Spitalul Universitar din Bucuresti, ca urmare a neoplasmului pulmonar operat in 1994.

14 noiembrie 1995

Este inmormantat la Cimitirul Belu Catolic, fara funeralii nationale, dar sute de mii de romani vin sa-l conduca pe ultimul drum.

 

28 COMMENTS

 1. Radu Tudor,care sunt șansele ca acest guvern să treacă?E o sfidare a Străzii!Parlamentarii și-au mărit pensiile!Toată treaba era Jos Parlamentul!Până când să le acceptăm bătăile lor de joc la adresa noastră!Nu știu ce să fac ca acest guvern să NU treacă de Parlament!Vrem Jos Oprea!Am protestat împotriva lui Gabriel Oprea!Sistemul ăsta trebuie să pice!

  • Problema nu e ca trebuie taiate pensiile parlamentarilor, pentru ca pe dvs. nu va incalzeste cu nimic daca ei nu mai au pensii. Problema e ca ar trebui sa vi se mareasca si dvs. la fel ca si parlamentarilor, adica sa vi se dea pensie pe viata dupa doar 4 ani de munca. Eu cred ca asta e cel mai corect sa cereti, pentru ca asa ati obtine si dvs. ceva! Altfel, pe dvs. cu ce va incalzeste daca nu le mai dau sau le dau alora pensie? Invatati sa ganditi corect, problema nu e sa se taie la toti, ca asa ati ajuns exact in punctul acesta in care sunteti, ci daca tot se da, pai sa se dea la toti! Ori e acelasi lucru pentru toti, ori nu mai este! Nu exista reguli valabile doar pentru anumite parti din societate, regulile sunt pentru toata societatea in ansamblul ei. Am facut mentiunea pentru ca am mai tot auzit teoriile astea expirate, cum ca sa le taie si alora, si alora, ca aia de ce au, ca sa le taie la toti etc.

   P.S. Daca tinerii cu facebook preinstalat pe smartphoneuri spun ca vor o noua revolutie si vor ca de acum sa fie altfel, propun ca in primul rand sa inceapa cu propriile persoane, pentru ca am vazut ca acum au aparut toti bizarii pe televizor, dezgropati din tenebrele comentatorilor pe forumuri si bloguri de doi lei, in marea lor majoritate agramati cu lacune grave de logica. Astel, daca ei tot pretind ca vor fara clasa politica, fara partide, politicieni si fara parlament, poate vor si fara Presedintie totusi, adica propunerea mea e sa-si duca pana la cap dezideratul si sa ceara si desfiintarea Presedintiei Romaniei si demisia presedintelui, pentru ca din cate stiu eu si el e tot politician. Sau de fapt ne tinem doar de niste vrajeli si teorii de care vrem noi sa ne folosim?

   DACA TOT S-A CERUT DEMISIA INTREGII CLASE POLITICE SI A PARLAMENTULUI, SOLICIT DEMISIA SI A PRESEDINTELUI SI DESFIINTAREA SI A PRESEDINTIEI ROMANIEI, ODATA CU PARLAMENTUL.

   Care toate aceste institutii sunt pline toate de golani, asa cum ne-au spus noua zi lumina si ne-au aratat toate posturile asa zise de stiri. Pai ori suntem tineri cu smartphone, ori nu mai suntem?

 2. Domnule Tudor !
  Care dreapta domnule ? Drepta traditionala pur sange a fost mancata de primul matroz al tarii. El a pus-o pe butuci, iar astia de se numesc azi PNL sunt de fapt PDL prin tot ceea ce intreprind si prin majotitatea membrilor de partid, astia nu sunt Drapta, sunt simplu sora lui stanga. Au uitat complet istoria.
  Seniorul Coposu, numele-i fie laudat, a plecat dintre noi exact cand a trebuit, n-a vrut sa apuce sa vada ce fac demnii lui urmasi.

  • Pai epigonii s-au apucat de îngropat partidul imediat ce-au ajuns la ciolan, adică la un an după moartea seniorului.

  • Si dreapta traditionala “pur sange” ce a facut altceva decat stie dreapta sa faca si in ziua de azi? CASE BOIERESTI,MOSII,CONACE,IAR IN REST SATE INECATE IN PRAF SI NOROI SI MAHALALE DE GROAZA.SARACIE TOTALA CA SA SE PLIMBE DOMNII CU NEVESTELE TOT SPRE OCCIDENT, CA ACASA CE SA VADA,PROPRIUL RAHAT PRODUS DE POLITICA LOR? Traiesc inca multi care au vazut cum aratau Colentina,Pantelimon,Giulesti,Ferentari etc,si asta in mareata Capitala,orasul Regilor si al grozavelor partide istorice,nu-i asa?. Noroc cu CASA REGALA care mai impingea lucrurile sprea a mai exista cate ceva si pentru toti romanii,AICI,LA NOI ACASA.Iar pedelimea este o emanatie a nomenclaturii comuniste,aristocratia rosie,care vrea sa fie si ea in randul boierilor caci orcum toti au acelasi caracter doar nu-i deosebeste nimic in ziua de azi caci toata dreapta CA SI TOTI CEILALTI tot din fostul PCR isi trag originea,direct sau indirect,din zona profitorilor care erau si atunci infipti peste tot.cu aceleasi metehne ale celor care pot compromite cu caracterul lor josnic orice Sistem social.

   • Dar trebuie sa recunoaștem, măcar, că acele case boierești și conace erau construite cu gust, pe când mausoleele “pedelimii”…
    Chiar, pentru turnulețe s-or fi dat autorizații de la ISU? Dar de construcție?

    • Asa-i cum spui.Si ca sa nu fiu inteles gresit,nu am nimic cu casele lor nici de atunci ,nici de acum, daca faceau cate ceva concret pentru imbunatatirea traiului tuturor cetatenilor,asa cum s-a facut in occidentul ala pe care belivarezii nostri,alesii neamului,doar ni-l lauda, iar in rest….stiu ei.Si cum incercara unii in frunte cu Ponta sa determine o reducere a saraciei,sa se schimbe cu adevarat ceva si nu vorbe de claca,au sarit toti cu turbare sa le dea la cap,vagabonzi si din tara si de-afara.

     • Ba eu am cu casele ăstora și-n general, cu tot ce-i împotriva decenței și a bunului gust!ț

 3. Dl. Tudor,

  Dvs. ati observat ca in Romania oamenii nu contesta si nu cer altceva decat ceea ce au vazut ei la televizor? Si anume, ei nu mai au incredere in clasa politica, politicieni, partide, justitie, medici, politie, primari, procurori, profesori, biserica etc. Practic, ei repeta ceea ce vad zi lumina pe toate posturile asa zise de stiri, care ne vand noua zi lumina “neincredere”. Caci asta se propaga zi lumina pe toate posturile de stiri, ne este inoculata sau indusa zi lumina “NEINCREDERE” in oameni, institutii, in tot si in toate. Dupa care, apar unii care spun ca ei nu au incredere in nimic pe care daca ii intrebi exact in cine sau in ce, nu stiu exact sa iti spuna la ce se refera si mai ales ce ar trebui facut, daca tot au identificat ei cauza sau altceva.

  Asa incat, eu va doresc in continuare spor la propagat NEINCREDERE, si de ce nu, spor la manipulare, ca de fapt toata rezultanta asta e! Daca unii sunt dezorientati sau nelamuriti, sunt f usor de ghidonat inspre o directie sau alta, nu? Asa incat, care ar putea fi scopul, altul? Sa fie oare posturile de stiri/propaganda, firme ale serviciilor prin care acestea fac multi bani si manipuleaza populatia? Bine.

   • Pai, nu asa se intampla lucrurile? Sau poate nici nu va dati seama care sunt rezuitantele psihologice asupra maselor nu prea inteligente, rezultantele activitatii multor jurnalisti ca sa le spun asa, desi multi se incadreaza la propagandisti de fapt? Poate e doar o intamplare totul, asa cum cred de altfel si majoritatea romanilor ca totul se desfasoara la intamplare! Nu?

    P.S. Anonim nu sunt, ca o data cu legea Big Brother, acum suntem toti executabili, adica pasibili de puscarie pe viata. E drept, poate ca folosesc soft de mascare a IP-ului. Cine stie … Poate ne spune SRI, desi nu cred ca se agita pentru fraieri care balaresc pe niste bloguri. Nu?

  • Stimata doamna (c-asa pare sa fiti), cu toata stima, nu pare sa intelegeti cam ce se intampla in jur ! Daca era precum spuneti, in 2012 trebuiau sa iasa macar 300.000 in strada (cam unul din 25 de votanti anti-“ala”), fie si pentru faptul ca s-a impus ceva, la modul cum s-a impus (si-au fost si atunci formatori de opinie care au punctat treaba asta… da’ “tinerii frumosi si liberi” au aparut ceva mai tarziu, poate d-aia nu s-a intamplat nimic)..
   Si la masurile Bocului, strada tot autista a ramas (au fost ceva miscari, spre final, dar, fata de acum, a fost ca o plimbare prin Cismigiu)… Si mai-nainte, de fiecare data cand lucrurile au luat-o razna (sa amintim de aroganta guvernului Nastase, de pana in 2004 ? sau mergem prea departe in istorie, si nu e cazul, c-avem exemple destule si mai incoa’ ?), s-au gasit destui sa zica… cu zisu’ au ramas…
   Acum, insa, pe fond emotional, eu sunt convins ca nu Radu Tudor a scos lumea in Piata… Sigur a fost ajutata si altfel (observ, doar, ca la fel de repede cum s-a iscat, s-a si sfarsit treaba asta su iesitu’ in strada…. de ce oare ?)…

 4. Corneliu Coposu trebuia să rămână în primul rând un etalon de om, om politic și luptător pentru libertate. Lupta sa cu ororile dictaturii de tip stalinist și biografia domniei sale puteau să înlocuiască, cu succes, portretele Dictatorului din sălile de clasă și de pe pereții instituțiilor, cultul personalității și falsa venerare a odiosului. Reprezintă antagonic tot ce a trăit România sub voalul dictaturii. Viața acestor figuri de mult uitate trebuia să fie “rugăciunea” fiecărui român care a trăit în această țară după 1989, dar noi am utiat.
  Salut mesajul dumneavoastră dle. Radu Tudor și îmi fac mea culpa pentru că am dat uitării această zi.
  Cred că se impune să faceți cunoscută comemorarea acestei personalități, chiar și pentru un minut, în emisunea de diseară. Telespectatorii merită să li se aducă aminte din când în când, despre aceste figuri marcante, despre suferința și dedicația lor pentru idealurile de a instaura libertatea în România.
  Vă mulțumesc!

 5. Dl. Tudor,

  La tinerii frumosi si curentati pe la mansarda am auzit tot felul de propuneri si solutii de natura politica si administrativa, adica sa li se dea voie sa candideze si ei, sa se reduca pragul ca sa isi faca si ei un butic de formatiune cu care sa poata candida sau altceva, sa nu mai fie politicienii pe care ii cunoastem, sa se schimbe oamenii din institutii pentru ca au toti rude si neamuri etc.

  N-am auzit in schimb de la unul singur o solutie economica, ceva descoperit de ei sau inventat si care ar putea conduce la o crestere economica in tara noastra si la generarea bunastarii sociale. E drept, cu economia e mai greu, pentru aia mai trebuie sa mai ai si creier, nu doar sa stai ca o leguma degenerata sa te ascunzi zi lumina in spatele monitorului si sa emani tu rationamente alterate pe facebook,, dupa ce ti-ai incarcat albumul foto cu pozele de la botez, cununie, cu boracii care tocmai fac pe ei si le dai tu suzeta sau poze cu tine din vacanta, acceptand ca daca dam peisajul din spatele muitora la o parte, nu mai ramane absolut nimic in decor pentru ca majoritatea sunt niste radiografii de fapt, nu exista ca persoane in lumea reala. Ei spun doar, mesteca intr-una ca rumegatoarele doar ce au auzit ei sau au vazut pe la televizor sau pe internet, acceptand ca da, netul e chiar parnaie, parnaie, adica e plin de puscariabili, de curentati pe la mansarda si dementi sau semianalfabeti in cel mai bun caz. Pa pa

  • I-au dat solutiile economice d-nei Voss, cand facea “distinsa” concurs la ea pe blog (cand ai ei erau la putere, pusese una cum ca ofera o cina – da’ doar atat:)) – emitentului celei mai bune idei economice… d-na era consilier la Boc, pe teme economice).
   Inteleg ca va supara rau feisbucu’… Da’, daca stiti “din interior” (cum spuneti mai jos), sigur intelegeti ca fara mijlocul de comunicare respectiv, tinerii aia de va repugna nu ieseau… Ponta nu cadea…Si ramaneau securistii lui la Putere… cum, datorita feisbucului, tinerii aia frumosi si liberi au iesit, s-a facut partie pentru ceilalti securisti…
   Nefiind “din interior” nici la unii, nici la ceilalti, ma doare la basca ! Eu muncesc la fel (si-o fac pentru mine. n-are a interesa pe nimeni ce, cum, cat…).
   Si, apropo : tot niste tineri d-aia de ziceti (probabil, si-atunci, tot dintr-aia “curentati la mansarda”) l-au usuit si pe Ceasca, in “89… Si-atunci, probabil, “ajutati”, ca si-acum… Si, in consecinta, ati avut Dvs.m d-atunci incoa’, acces la democratie, informatie, internet…

 6. Dl. Tudor,

  La tinerii frumosi si curentati pe la mansarda am auzit tot felul de propuneri si solutii de natura politica si administrativa, adica sa li se dea voie sa candideze si ei, sa se reduca pragul ca sa isi faca si ei un butic de formatiune cu care sa poata candida sau altceva, sa nu mai fie politicienii pe care ii cunoastem, sa se schimbe oamenii din institutii pentru ca au toti rude si neamuri etc.

  N-am auzit in schimb de la unul singur o solutie economica, ceva descoperit de ei sau inventat si care ar putea conduce la o crestere economica in tara noastra si la generarea bunastarii sociale. E drept, cu economia e mai greu, pentru aia mai trebuie sa mai ai si creier, nu doar sa stai ca o leguma degenerata sa te ascunzi zi lumina in spatele monitorului si sa emani tu rationamente alterate pe facebook,, dupa ce ti-ai incarcat albumul foto cu pozele de la botez, cununie, cu boracii care tocmai fac pe ei si le dai tu suzeta sau poze cu tine din vacanta, acceptand ca daca dam peisajul din spatele muitora la o parte, nu mai ramane absolut nimic in decor pentru ca majoritatea sunt niste radiografii de fapt, nu exista ca persoane in lumea reala. Ei spun doar, mesteca intr-una ca rumegatoarele doar ce au auzit ei sau au vazut pe la televizor sau pe internet, acceptand ca da, netul e chiar parnaie, parnaie, adica e plin de puscariabili, de curentati pe la mansarda si dementi sau semianalfabeti in cel mai bun caz. Deci, sa vina si cu niste propuneri economice tinerii cu rozetele sparte, daca tot sunt atat de explodanti. Pa pa

  P.S. Dacian Ciolos are grad in SIE? Intrebare retorica, bineinteles. Eu stiu din interior …

 7. Dumnezeu sa il odihneasca pe Corneliu Coposu! S-a dus intr-o lume mai buna decat Romania ultimilor 26 de ani, siguranta! Dumnezeu sa il odihneasca!

 8. Eu zic sa se desfiinteze si Presedintia Romaniei, odata cu Parlamentul, si Romania sa nu mai fie Republica Parlamentara, ci sa devina o Republica a Oamenilor Strazii (pietari), conditia minima pentru a te inscrie ca membru in aceasta formatiune fiind sa ai smartphone cu facebook preinstalat ca aplicatie.

  P.S. Romania, o adevarata puscarie de tara, plina cu cimpanzei …

 9. Buna ziua,
  Ce bine era domnul Tudor daca ati face tot timpul analize de acest tip. Pe mine m-ati dezamagit de multe ori prin suportul oferit PSD-ului si implicit domnului Ponta. Nu spuneati direct, dar ati evitat de multe ori subiectele care ii afectau direct pe ei si v-ati uitat in curtea altora.

 10. Mai stim si in ziua de azi oameni care fac puscarie nevinovati. Nu suntem departe de vremurile alea. Cateva exemple ar fi doamna Rarinca, profesorul Mencinicopschi si ceilalti din procesul telepatia, dar si multi altii necunoscuti dintre care unii au murit din cauza asta. Cei care au facut si fac abuzurile astea, kovesi, livia stanciu, camelia bogdan, vasilica danilet, daniel morar, etc adica noua securitate, sursa coruptiei, au grija de asta. Dar tinerii frumosi si liberi habar n-au de lucrurile astea. Au strigat in strada ”coruptia ucide” si ”nu mai vrem corupti”. Pai cum dracu nu mai vreti corupti dar personajele de mai sus sunt inca in functii si nu le-ati cerut demisia ?
  Cum a zis foarte bine Mugur Ciuvica, daca ”justitia reformata” de basescu si macovei a starpit coruptia incepand cu 2005, cum dracu se mai striga in 2015 ”coruptia ucide” si ”jos coruptii” ? Daca dai in casa cu solutie pentru gandaci, pai atunci mor gandacii, ai deratizat casa. Daca nu mor gandacii, inseamna ca de fapt, nu ai deratizat nimic. Cu alte cuvinte, basescu si macovei nu au starpit nici o coruptie. Ba din contra, au promovat-o.
  Badea a zis si el foarte bine, in tara asta toti primarii sunt corupti, numai doi primari nu sunt corupti: basescu si iohannis.
  Dragi tineri frumosi si liberi, cascati bine ochii. Doar sloganuri de genul ”sa fie bine, sa nu fie rau” sunt apa de ploaie, cu care nu scapi de gandaci.

 11. Odihneasca-se in pace! Dreapta n-are cum sa-i onoreze memoria-ar fi culmea ca securistii reformati de tip Basescu sa-si omagieze victima si politrucii “privati” n-au timp de nostalgii pentru un trecut care nu le apartine-iar PSD, dupa ce s-a delimitat de comunism, nu stie incotro s-o apuce cu imagologia asa ca tace, in frunte cu Liviu Gura de Aur. Care ar fi avut ocazia sa exploateze din plin dosarul sau de la referendum, dosar politic care l-ar putea trimite in “gulag”, pentru a-si alatura imaginea de cea a marelui om politic si barbat de stat, Corneliu Coposu. Se vede ca tocmai curajul ii desparte deci, mai bine ca PSD sta deoparte de comemorare: nu e cazul sa se amestece lucrurile.

 12. Da, este dureroasa aceasta tacere din partea dreptei pentru cel mai moral dintre politicienii români…

  Cu numai câteva saptamini înainte sa moara, Corneliu Coposu primise cea mai înaltă distincţie a Statului Francez, acordată de preşedintele Jacques Chirac, „Legiunea de Onoare” în grad de ofițer. Insemnele i-au fost conferite, în numele președintelui Franței, de către Excelența Sa Bernard Boyer, ambasadorul Franței la București. Solemnitatea a avut loc în saloanele Ambasadei Franței, în prezența personalului diplomatic acreditat la București și a unui numeros public alcătuit din fruntași PNȚCD, parlamentari, foști deținuți politici. Cu acea ocazie, Seniorul a dat glas și testamentului său politic:

  „În fond nu e importantă ideea legată de activitatea mea. Dacă acestă idee triumfă şi dacă ea este îmbrăţişată de prietenii mei şi de opinia publică, apariţia sau dispariţia mea sunt secundare. Totul este să supravieţuiască o atitudine. Dacă aceasta triumfă, dispariţia mea nu este semnificativă”, spunea, în urmă cu 20 de ani, Corneliu Coposu. D-zeu sa-l odihneasca in pace, Senior cu spirit nobil…

 13. Eu personal am sa consider ca materialul este cea mai potrivita palma data celor care doar pretind a fi de dreapta. Mi-a placut textul. Enorm

 14. Buna seara Domnule Radu Tudor,
  Am citit cu amaracine unele comentarii ce pacat ca uni oameni imi este jena sa spun un procent NU cunosc ISTORIA ADEVARATA A ROMANIEI
  Oare cati cunosc cine a fost SENIORUL COPOSU ?CE A REPREZENTAT SENIORUL COPOSU?
  Am petrecut copilaria mea in Muntii Apuseni si am avut marele noroc sa am niste bunici care mi-au povestit cu lacrimi in ochi cine au fost Iuliu Maniu,Bratieni,CE A REPREZENTAT REGALTATEA cea insemnat pentru romani Regele Ferdinand dar, mai ales iubirea lor pentru Regina Maria mi-au povestit cum a fost alingat Regele Nostru Mihai I de Romania pe care il avem norocul sa il avem inca in viata dar ,din pacate avem un parlament slab plin de ”moluste” speriate de DNA care executa ordine din afarea tari
  CINE sa initieze un =REFERENDUM in favorea MONARHIEI COSTITUTIONALE???=CARE REALMENTE AR FI UNICA SALVARE A ROMANIEI
  Traim intr-o mocirla urat mirositoare in care dicteaza nemurile proaste ,parvenitii si slugoii care fac jocurile mizerabile ale hahalelor din Europa care ne vaneaza ca hienele =bogatiiile Romaniei NOASTRE=care pot sa spun este ca fel”saraca fata bogata”
  Va intrebati de tacerea ”dreptei” care” dreapta ?”’precupeata urlatoare de gor=ghiu cu facultate la distanta ,inculpatul nevazut de DNA zis =vamesul= blaga care ragea azi inrosit si buhait de bautura fara jena CREDETI ca nu au stiut vreodata cine a fost SENIORUL COPOSU ?
  Domnule Tudor, credeti ca acesti oportunisti gasca de hoti si mafioti”noul pnl” au urmarit vreodata ”MEMORIALUL DURERII’?’unde minunata Doamna Lucia Hossu Longin a incercat sa ii faca pe romani cine au fost eroii neamului ROMANESC dar, cati au inteles ce orori au facut rusi,comunisti cate destine cati oameni cate familii au fost decimate indiferent de pozitia sociala de la adevaratii oameni de stat, preoti si tarani care au luptat eroic pana la ultimul in muntii Fagarasului fara sa tradeze Romania in speranta ca vor veni ”americanii” care azi ne considera numai o colonie usor de manevrat FOLOSINDU-SE DE OAMENI SLABI FARA COLONA VERTEBRALA LINGAI BETI DE PUTERE INEBUNITI SA ISI DEPASEASCA CONDITIA SOCIALA PRECARA NEEDUCATI SI NESIMTITI
  Ma intreb ”oare cati au urmarit si cati au inteles MEMORIALUL DURERII si cine a fost SENIORIUL COPOSU ?”un OM MODEST UN EROU CARE A FACUT 17 ANI DE PUSCARIE-8 ANI DE RECLUZIUNE- DAR CARE SI-A IERTAT CALAII LUI ERA IUBITOR DE OAMENI CARE NU A TRADAT NICIODATA NICI ROMANIA NICI PE ROMANI
  DUMNEZEU SA IL ODIHNEASCA IN PACE PE SENIORUL COPOSU UN ADEVARAT ROMAN

Leave a Reply