Stire publicata de site-ul www.juridice.ro :

American Bar Association, la Congresul Avocaților 2021: Ne exprimăm îngrijorarea față de încălcările grave aduse drepturilor avocaților în România, încălcări devenite o practică

Președinta American Bar Association (ABA), cea mai mare organizație profesională de avocatură din lume și-a manifestat îngrijorarea în ceea ce privește Cazul Robert Roșu, intens mediatizat în ultima jumătate de an, potrivit alaturiderobert.ro.

Patricia Lee Refo s-a adresat Congresului Avocaților 2021, organizat de Uniunea Națională a Barourilor din România (UNBR), iar în mesajul său menționează anumite încălcări ale drepturilor avocaților din România și practici în cadrul procedurilor penale ce nu respectă independența avocaților, principiile statului de drept și afectează în mod direct justiția și independența justiției.

„Sistemul de justiție din România s-a angajat în mod deliberat în practici care creează frică în rândurile avocaților, împiedicându-i pe aceștia să furnizeze apărare și servicii la care toți acuzații au dreptul”, a precizat președintele ABA.

Patricia Lee Refo a declarat că „anumite acțiuni legitime prestate de avocați în calitate de reprezentanți ai clienților lor au fost etichetate ca fiind activități infracționale. În alte situații, avocații au fost acuzați de „delict de opinie” pentru raționamentul juridic pe care aceștia îl fac în susținerea intereselor clienților lor și pentru acțiunile desfășurate în cadrul normal al exercitării profesiei de avocat.” Ea a făcut astfel trimitere către dosarul „Ferma Băneasa”, în care avocatul Robert Roșu a fost condamnat la 5 ani de închisoare cu executare pentru fapte ce țin de exercitarea profesiei de avocat.

Președinta asociației internaționale a lansat o solicitare către instituțiile din România: „ABA face apel la autoritățile române să respecte drepturile profesiei de avocat și garanțiile în ceea ce privește independența acesteia”. De asemenea, organizația solicită „ca procurorilor, judecătorilor, și altor oficiali ai sistemului de justiție să le fie permis să administreze o justiție corectă, echitabilă, fără nicio presiune politică”.

Robert Roșu a fost condamnat pe 17 decembrie în dosarul „Ferma Băneasa”, faptele pentru care a fost acuzat fiind unele normale în exercitarea profesiei de avocat. Avocatul a fost trimis în închisoare în baza unei minute. Hotărârea judecătorească a fost publicată abia câteva luni mai târziu, în ciuda faptului că, legal, motivarea trebuie publicată în decurs de 30 de zile.

American Bar Association a fost fondată la 21 august 1878 și este cea mai mare asociație profesională de avocatură din lume. În prezent din peste 200.000 de avocați.

Leave a Reply