Studiile false despre COVID-19. De ce ne păcălesc?

În timpul pandemiei COVID-19, nevoia de informare a oamenilor a crescut semnificativ, cu privire la simptome, riscuri și posibile tratamente. Din nefericire, pe internet circulă un număr de materiale care dezinformează, dar care sunt „împachetate” pentru a căpăta un aer științific.

Cum recunoaștem un studiu fals despre COVID-19?
După ce președintele Donald Trump a lăudat intens virtuțile hidroxiclorochinei, în ciuda faptului că medicamentul a fost retras, în absența unor rezultate palpabile, din protocolul de tratament pentru COVID-19, pe internet au circulat mai multe așa-zise studii care să îi demonstreze eficacitatea. Un exemplu recent este site-ul https://hcqtrial.com/. La o privire rapidă și neavizată, acesta pare că prezintă rezultatele unui studiu amplu, care cercetează rata mortalității în mai multe state care au administrat tratamentul cu hidroxiclorochină, comparativ cu statele care nu l-au administrat.

În realitate, posedă toate indiciile unui studiu fals:

  • Nu este publicat într-o revistă științifică al cărei conținut este legitimat de procesul peer-review (validarea colegială), ci pe un simplu domeniu de internet.
  • Este anonim
  • Imită, dar nu stăpânește terminologia, metodologia și modul de reprezentare grafică a studiilor științifice legitime
  • Selectează datele preferențial, pentru a susține concluzia
Politicizarea tratamentelor și vaccinului pentru COVID-19, cuplată cu o oarecare credulitate din partea populației, contribuie la amplificarea în sfera publică, a unor rezultate de cercetare singulare sau nevalide. Recomandăm consultarea surselor oficiale pentru informarea despre descoperirile științifice recente privind virusul, scrie wwwa.antifake.ro
——————

Filmul Plandemic: Indoctornation. Teoria pandemiei planificate adună tot mai mulți adepți

În mai 2020, apare filmul „documentar” Plandemic care plasează în prim plan teoria unei controversate cercetătoare americane despre pandemia planificată de coronavirus. Aceasta declară că pandemia a fost pusă la cale în urma unui complot dintre experții în sănătate publică și marile companii farmaceutice din SUA pentru a obține câștig financiar și a provoca moartea a milioane de oameni. Partea a II-a, Pandemic: Indoctornation, lansată recent, a continuat promovarea unor falsuri despre crearea virusului într-un laborator și intenția fondatorului Microsoft, Bill Gates, de a microchipa populația globului.

Cum s-a produs dezinformarea?
În câteva zile, până a fi eliminat de către platformele de social media, Plandemic a devenit viral și a adunat peste opt milioane de vizualizări și alte câteva milioane de comentarii și distribuiri pe YouTube, Facebook, Twitter și Instagram. Cea de-a doua parte a filmului a fost distribuită de alte zeci de mii de ori pe Facebook și Instagram, deși platformele au încercat să blocheze promovarea filmului. Videoclipul a fost preluat de numeroase persoane publice adepte ale teoriilor conspirației, mișcărilor anti-vaccinare sau anti-mască și a fost distribuit masiv pe paginile și grupurile de Facebook.

Plandemic în România?
Mai multe persoane cu mii de urmăritori în mediul online au recomandat sau promovat filmul Plandemic, printre care nutriționistul Dumitru Balan sau protestatarul anti-COVID, Pompiliu Diplan. În zeci de grupuri de Facebook cu mesaje anti-vaccin, anti-mască sau anti-carantină, au fost distribuite informații false despre legăturile lui Bill Gates cu un laborator din Wuhan sau monitorizarea populației prin vaccinare cu chipuri. Printre toate aceste informații periculoase, s-au strecurat regulat și mesaje politice, menite să apere sau să denigreze anumite partide, instituții sau persoane publice. Cu ajutorul unor actori care au distribuit și promovat zilnic falsuri și dezinformare, teoria pandemiei planificate a adunat tot mai mulți adepți în România.

Dezinformarea s-a răspândit mai rapid decât virusul
Filmele despre plandemie au adunat în câteva zile milioane de vizualizări. Experții din film au atacat guvernele și companiile farmaceutice, au susținut că apa mării este un tratament împotriva COVID-19, masca ne poate îmbolnăvi, iar vaccinul ne va instala sub piele o tehnologie de monitorizare. Astfel, falsurile promovate au constituit un amestec dintre teorii ale conspirației și informații periculoase pentru sănătate, menite să alimenteze panica, haosul și neîncrederea, scrie antifake.ro

Leave a Reply