Acoperirea vaccinală la 18 luni a tot scăzut în România din 2010 și până în 2022, pentru toate tipurile de vaccinuri, arată datele publicate luni, 24 aprilie, de Ministerul Sănătății cu ocazia Săptămânii Europene a Vaccinării.

Astfel ratele de vaccinare în rândul copiilor se află atât sub media europeană, cât și sub ținta recomandată de OMS de 95%.

Copiii născuți chiar înainte sau în timpul pandemiei depășesc acum vârsta la care ar fi trebuit să fie vaccinați în mod normal, fiind astfel necesară luarea unor măsuri prompte pentru a-i imuniza pe cei care nu au fost vaccinați și pentru a preveni epidemiile de boli mortale.

De exemplu, în 2022, s-a înregistrat un număr dublu de cazuri de rujeolă față de anul precedent. Numărul copiilor paralizați din cauza poliomielitei a crescut cu 16% în 2022 în comparație cu anul anterior. În cazul în care comparăm perioada 2019-2021 cu intervalul de trei ani precedent, observăm o creștere de opt ori a numărului de copii paralizați din cauza poliomielitei, ceea ce subliniază necesitatea realizării unor eforturi de vaccinare susținute.

Pandemia de COVID-19 a perturbat asigurarea continuității imunizării, lucru care a dus la scăderea și mai abruptă a percepției populației privind importanța vaccinării. Un raport al UNICEF arată că, în România, aceasta s-a diminuat cu 10%, oportunitățile de vaccinare ratate nefiind recuperate. În alte țări erodarea a fost chiar mai mare.

Într-o conferință la Ministerul Sănătății, secretarul de stat Adriana Pistol a dat asigurări că, în acest moment, nu mai există probleme în asigurarea cu vaccinurile din programul național de imunizare a copiilor: “Nu există niciun vaccin lipsă, toate judeţele au tot ceea ce le trebuie. Începând de anul trecut am informat prin direcţia de specialitate toţi distribuitorii de vaccinuri cu privire la momentul în care Ministerul Sănătăţii îşi propune să achiziţioneze şi cantităţile care urmează să fie achiziţionate, motiv pentru care considerăm că începând din acest an dacă acest mod de lucru va fi urmat nu vom mai avea lipsuri de vaccinuri”.

Întrebată dacă există suficiente doze pentru vaccinarea împotriva rujeolei, Adriana Pistol a răspuns: “Avem suficiente doze în acest moment. Până vineri mai sunt livrate încă 100.000 de doze, vaccinul este deja ambalat şi se mai livrează. Avem cazuri de rujeolă în judeţul Cluj într-o comunitate care refuză vaccinarea. Nu îi putem obliga”.

Raportul UNICEF publicat pe 20 aprilie 2023 avertizează că, în total, 67 de milioane de copii nu au beneficiat de vaccinuri între 2019 și 2021, gradul de acoperire vaccinală scăzând în 112 țări. Pandemia a întrerupt vaccinarea copiilor aproape peste tot, în special din cauza suprasolicitării sistemelor de sănătate, a redirecționării resurselor dedicate imunizării către vaccinarea împotriva COVID-19, a lipsei de personal medical și a măsurilor de izolare.

Copiii născuți chiar înainte sau în timpul pandemiei depășesc acum vârsta la care ar fi trebuit să fie vaccinați în mod normal, fiind astfel necesară luarea unor măsuri prompte pentru a-i imuniza pe cei care nu au fost vaccinați și pentru a preveni epidemiile de boli mortale.

De exemplu, în 2022, s-a înregistrat un număr dublu de cazuri de rujeolă față de anul precedent. Numărul copiilor paralizați din cauza poliomielitei a crescut cu 16% în 2022 în comparație cu anul anterior, scrie stiripesurse.ro

În cazul în care comparăm perioada 2019-2021 cu intervalul de trei ani precedent, observăm o creștere de opt ori a numărului de copii paralizați din cauza poliomielitei, ceea ce subliniază necesitatea realizării unor eforturi de vaccinare susținute.

Leave a Reply