Fortele Aeriene Romane au postat un mesaj foarte interesant, cu o profunda incarcatura istorica, despre escadrila de avioane de lupta F-16 intrate recent in dotare.
De ce escadrila F-16 Fighting Falcon poartă denumirea de Escadrila 53 Vânătoare?
Escadrila 53 Vânătoare, înzestrată cu cele mai performante avioane, făcea parte din elita aviației române de vânătoare, iar pe timpul Campaniei din 1941, a reușit performanța de a doborî 52 de aparate sovietice raportată la o singură înfrângere aeriană.
La 1 iunie 1940, în cadrul Flotilei 1 Vânătoare de la București-Pipera a fost activat Grupul 7 Vânătoare, format din Escadrilele 53 (înzestrată cu aparate Hawker Hurricane) și 57 (înzestrată cu aparate Messerschmitt Me-109).
Grupul 7 reprezenta, în acel moment, unitatea aeriană a României care dispunea de cele mai performante avioane.
Comandant al Grupului 7 Vânătoare a fost lt.cdor Alexandru Popișteanu, iar primul comandant al Escadrilei 53 cpt. Ioan Roșescu.
În anii 1941-1944, Escadrila 53 a luat parte atât la luptele de pe Frontul de Est, cât și la cele pentru apărarea teritoriului sudic al României, expus bombardamentelor aviației anglo-americane.
Ziua de glorie a Escadrilei 53 a fost 30 iunie 1941 unde, la finalul zilei, escadrila a înregistrat zece victorii și nicio pierdere.
La 12 septembrie 1941 Escadrila 53 a înregistrat singura pierdere a acestei campanii. În timpul unei lupte lângă Odessa, cpt. Ioan Roșescu a doborât două bombardiere dar, la rându-i a căzut cu avionul în flăcări.
Numărul victoriilor Escadrilei 53 Vânătoare a ajuns, la finalul campaniei, la 52 de aparate sovietice doborâte.
Din cadrul escadrilei au făcut parte mulți dintre așii aviației de vânătoare ca: Lt. av. (rez.) Constantin Cantacuzino, Lt. av. Horia Agarici, Lt. av. Lucian Toma, Adj. șef av. Andrei Rădulescu, Adj. stg. av. Petre Cordescu etc.
Emblema Escadrilei 53 Vânătoare era Mickey Mouse – perioada de glorie a desenelor animate Disney.