Şeful biroului Interpol Costa Rica, Gustavo Chinchilla, a anunţat joi că Elena Udrea şi Alina Bica se află în acest moment în arest preventiv pentru două luni în centrul penal Vilma Curling în aşteptarea procesului de extrădare.

“De obicei, odată ce efectuăm arestarea, guvernul care o cere are două luni la dispoziţie pentru a finaliza toate formalităţile necesare. Totuşi, cele două persoane reţinute au dreptul să facă recurs pentru ca procesul să nu fie dus până la capăt”, a declarat Chinchilla, într-o conferinţă de presă difuzată pe canalul Agenţiei de Investigaţii Judiciare din Costa Rica.

Oficialul costarican a adăugat că a avea un copil nu reprezintă un obstacol pentru finalizarea procesului de extrădare “cel puţin până în acest moment”.

Şeful biroului Interpol Costa Rica a precizat totodată că “la final de august, început de septembrie” un judecător costarican a validat mandatul internaţional de arestare iar în perioada care a urmat până la reţinere s-a realizat o supraveghere tipică pentru aceste cazuri.

Potrivit site-ului semanariouniversidad.com, care citează biroul de presă al Ministerului de Justiţie din Costa Rica, în cazul Elenei Udrea o asistentă socială i-a explicat acesteia posibilitatea de a fi mutată într-un sector pentru mamă şi copil, pentru a putea fi cu bebeluşul său, însă, pentru moment, aceasta nu a indicat dacă va solicita acest transfer.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a afirmat joi că procedura în cazul Elenei Udrea şi al Alinei Bica va parcurge etapele legale, adăugând că pentru el, fostul deputat nu reprezintă un subiect, fiind “un cetăţean care a comis infracţiuni, care a fost condamnat definitiv”.

Elena Udrea şi Alina Bica au fost reţinute de poliţişti în Costa Rica în noaptea de miercuri spre joi, a confirmat Biroul de Presă al IGPR.

 

“În urma schimbului de date şi informaţii transmise prin Centrul de Cooperare Poliţienească Internaţională din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, în cursul acestei nopţi, în Costa Rica, au fost localizate şi reţinute Udrea Elena Gabriela şi Bica Alina Mihaela”, precizează sursa citată.

Membri ai Agenţiei de Investigaţii Judiciare, afiliată la Biroul Naţional Central Interpol Costa Rica, în colaborare cu ofiţeri ai Direcţiei de Informaţii şi Securitate Naţională (DIS), după investigaţii, supraveghere şi monitorizare, au oprit miercuri două femei din România, în vârstă de 44 de ani, la solicitarea autorităţilor române, potrivit site-ului sitiooij.poder-judicial.go.cr.

Pentru Udrea s-a primit o notificare roşie în baza de date Interpol pentru infracţiunile de mită şi abuz în serviciu, emise de Interpol Bucureşti. Conform sursei citate, ea ar fi fost arestată pe o arteră publică, în jurul orei locale 10,00, în sectorul Sabana Oeste. În cazul Alinei Bica s-a primit o notificare roşie în baza de date Interpol pentru infracţiunile de mită şi corupţie, emise tot de Interpol Bucureşti. Ea a fost arestată în jurul orei 14,00 tot pe o stradă din Sabana Este.

Ambele au fost plasate sub ordinele unei Curţi Penale din San Jose, pentru a se lua măsurile corespunzătoare, mai spune sursa citată.

Elena Udrea a fost condamnată definitiv, pe 5 iunie, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la 6 ani de închisoare în dosarul “Gala Bute” pentru luare de mită şi abuz în serviciu.

Fosta şefă a DIICOT Alina Bica a fost condamnată definitiv, pe 26 iunie, de magistraţii Înaltei Curţi la 4 ani de închisoare cu executare într-un dosar în care era acuzată de favorizarea făptuitorului, scrie Agerpres.

 

2 COMMENTS

 1. Oare nu va e scarba de voi,ma refer la toti perindatii in guvern si in politica,inclusiv la principalul scaunar al tarii si la numitii politic in functii?! G m bre:” PERSOANE DEFAVORIZATE”? Cei care nu au educatie sau loc de munca din cauza reformelor aiuritoare implementate cu succes si rasunet?!
  Cetatenii care inca mai au un loc de munca si muncesc nu gluma, sunt persoane “FAVORIZATE”? Ba, voi v-ati tampit cu totii?!
  https://www.cotidianul.ro/familiilor-defavorizate-li-s-a-pregatit-ceva/
  Dar cei care au venituri sau nivel de trai calculat ca fiind de 2-3 ori peste lmita bunului simt, cum se pot numi?!
  Incredibil in ce hal a ajuns tara asta!

 2. Ar fii interesant de stiut CAND a ajuns la Interpol Costa Rica atentionarea aia rosie din Romania si cat timp au frecat-o serviciile secrete de acolo pana sa le aresteze. Pt ca pe Udrea si Bica si reporterii o gaseau imediat, ca ii tot luau interviuri si faceau pictoriale.
  Timingul extraordinar al arestarii lor (condamnate de sistemul judiciar “corupt” pe care PSD l-a blamat la Bruxelkes acum si brusc ni se arata cum sistemul asta nu trebuie schimbat pt ca uite, mana lunga a legii a ajuns chiar la Udrea in Costa Rica, mi se pare absolut suspect, mai sles dupa informatia ca au colaborat si serviciile secrete din costa rica. Evident ca au colaborat cu ale noastre, alea din statul paralel ca nu le dadeau chinezii date.
  Sunt cimvins ca le “filau” de cateva saptamani, da au stat sa le observe “rutina”:))… (udrea se plimba cu copilul zilnic pe acolo). Si asa “rosie” era atentionarea incat au frecat-o doua trei saptamani da fix a doua zi dupa dezbaterea UE si discursul f tare citit (nu compus) de Viorica anti cacanarii de acolo, s-au decis sa “actioneze vigilent”…
  Pe bune??

Leave a Reply