Home Articole Dezvaluirile lui Florin Georgescu, prim viceguvernator BNR

Dezvaluirile lui Florin Georgescu, prim viceguvernator BNR

6182
1

Dezvoltarea economico-socială a României este mai lentă decât creșterea economică, a declarat marți prim-viceguvernatorul Băncii Naționale a României (BNR), Florin Georgescu, la conferința internațională “Measuring Development in Turbulent Times”, acesta precizând că nu orice creștere conduce la dezvoltare dacă nu este bine gestionată.

“Dezvoltarea economico-socială a României este mai lentă decât creșterea economică. Deci nu orice creștere conduce la dezvoltare dacă nu este bine gestionată atât de piață cât și de intervenția selectivă a statului, evoluțiile macroeconomice favorabile pe ansamblu din ultimii ani nefiind resimțite decât parțial în creșterea nivelului de trai al populației și în îmbunătățirea competitivității economiei. Acesta deoarece volumul capitalului din economie nu este adecvat, iar sectorul firmelor prezintă vulnerabilități structurale îngrijorătoare, deci economia reală, întreprinderi, și anume: viteza și consistența procesului de convergență reală depind în proporție covârșitoare de performanțele economiei reale”, a spus Florin Georgescu,

Potrivit acestuia, inițiativa antreprenorială în România este mai redusă decât în Uniunea Europeană, sectorul companiilor este slab dezvoltat raportat la dimensiunile pieței țări și comparativ cu celelalte stat europene foste socialiste.

“Constatăm că decalajul economic față de țările din Uniunea Europeană al României s-a redus însă raportul dintre venitul național brut și PIB s-a deteriorat. Astfel, în ultimii 17 ani, în România, convergența în termenii produsului intern brut pe locuitor la paritatea puterii de cumpărare a acumulat 33 de puncte, de la 26% din media UE în anul 2000 la 59% din media UE în anul 2016. Dar raportul dintre venitul național brut, care reprezintă valoarea adăugată brută obținută de români în țară și străinătate, deci raportul dintre aceste venit național și produsul intern burt, care exprimă valoarea obținută în țară de rezidenți, de români și de străini, nerezidenți, a scăzut cu 1,8 puncte procentuale, de la 99,3% în anul 2000 la 97,5% în anul 2016”, a afirmat Florin Georgescu.

Acesta susține că procentele respective înseamnă un minus de 3-4 miliarde de euro, iar rezultatul este cauzat de înrăutățirea competitivității economiei autohtone ca urmare a transformărilor.

Georgescu a declarat că în România munca este mai slab remunerată comparativ cu statele dezvoltate, dar și cu fostele țări socialiste, precum Polonia sau Bulgaria, scrie Agerpres.

1 COMMENT

 1. “Georgescu a declarat că în România munca este mai slab remunerată comparativ cu statele dezvoltate, dar și cu fostele țări socialiste, precum Polonia sau Bulgaria, scrie Agerpres.”

  In schimb costurile de trai s-au scumpit absolut in bataie de joc!. Mancare, utilitati au sarit in tavan! O HOTIE pe fata din buzunarul nostru.
  Factura mea la gaze este dubla fata de aceeasi perioada a anului trecut, desi acum nici nu a fost asa frig!.
  Pe guvernanti nu ii preocupa acestea fiindca au salarii mari, FOARTE MARI! se balbaie si dau din umeri. Vaiii, da stim s-a scumpit gazul. Si? atat. Punct. Nu au altceva de spus si de facut.
  Niste impotenti!!!!!!!!! TOATA CLASA POLITICA. Copiilor lor le doresc exact ce traim noi acum si in toti 27 ani cand mereu speram ca se va schimba in bine si pentru noi. Nu, nu pentru noi, pentru ei a fost BINE! Asta a fost interesul lor si atat.
  Exista un Dumnezeu! Dle Radu Tudor, vor plati odata si odata raul pe care ni l-au facut. E o vorba din popor : nu platesc ei, vor plati urmasii lor. Exista o justitie, iar roata se invarte.
  Ce fac ei? asta fac: nu cumva sa ii atinga cu o floare pe astia excrocii de la gaze.
  Pe noi cine ne protejeaza de excrocii astia care nu se mai satura sa isi umfle profiturile?
  CINE, Dle Radu Tudor?
  De ce platim noi gazul la aceste preturi ABERANTE! cand Romania are gaze, nu este in situatia altor tari fara pic de gaz al lor.
  Repet! Urmasilor lor le doresc ce ne-au oferit ei noua. Exact la fel!
  Sunt foarte revoltata. PENTRU CA ASTA E HOTIE!

Leave a Reply