România are una dintre cele mai dinamice rate de creştere din Uniunea Europeană, ceea ce este de remarcat în astfel de vremuri grele, însă trebuie să protejeze gradul de îndatorare de sub 40% din PIB şi să accelereze investiţiile, inclusiv din fonduri europene şi prin accesarea planului Juncker, pentru a reduce decalajul de dezvoltare faţă de celelalte ţări membre, susţine ministrul german al Finanţelor, Wolfgang Schauble.

‘România are una dintre cele mai dinamice rate de creştere din UE şi asta este de remarcat în astfel de vremuri grele. Îndatorarea, şi vorbesc în calitate de ministru de Finanţe, de sub 40% din PIB trebuie păstrată, nu trebuie să o puneţi în pericol’, a explicat Wolfgang Schauble, care a participat, miercuri, la Bucureşti, la conferinţa ‘România: oportunităţi de investiţii într-o economie globală plină de provocări’.

Acesta s-a referit şi la faptul că România are un şomaj scăzut, în anumite regiuni chiar zero, dar a remarcat problemele pe care atât ţara noastră, cât şi alte state europene, le are cu şomajul în rândul tinerilor.

‘Vă recomand modelul educaţional profesional dual, unul din cele mai importante modele educaţionale în Germania. Diploma nu trebuie să fie numai universitară. Toate diplomele trebuie să se bucure de apreciere, iar această diversitate se poate obţine prin învăţământul dual’, a afirmat ministrul german al Finanţelor.

El a reamintit faptul că Germania este partenerul comercial numărul unu al României şi a menţionat că schimburile comerciale sunt în creştere, iar investiţiile sunt semnificative. În acest context, oficialul german a recomandat autorităţilor române să nu permită apariţia unor conflicte între investitorii străini şi cei români şi nici între marile companii şi IMM-uri.

‘Este foarte important să se evite o discriminare legată de conflictul între investitorii străini şi cei români. Nu trebuie să apară un conflict nici între marii investitori şi cei mici, pentru că dinamica economiei este dată de IMM-uri, dar şi IMM-urile au nevoie de marii investitori. Criza a demonstrat asta’, a subliniat ministrul german al Finanţelor.

Potrivit acestuia, Germania încearcă să sprijine ţara noastră pentru a deveni un loc şi mai atractiv pentru investitori, iar în acest context autorităţile germane oferă, prin banca KfW Group, echivalentul Eximbank, consultanţă celor din România pentru înfiinţarea băncii de dezvoltare.

Pe de altă parte, Wolfgang Schauble a sfătuit oficialii români să accelereze absorbţia fondurilor europene şi să acceseze planul Juncker pentru a recupera decalajele faţă de ţările dezvoltate din UE.

‘Trebuie să sprijinim investiţiile acolo unde sunt încă decalaje din punct de vedere economic. Nu vrem să mărim decalajele. Europa va fi cu atât mai puternică pe cât disparităţile vor fi eliminate’, a mai spus oficialul german.

Ministrul german al Finanţelor, Wolfgang Schauble, a participat, miercuri, la Bucureşti, la conferinţa ‘România: oportunităţi de investiţii într-o economie globală plină de provocări’.

‘La insistenţa ministrului Finanţelor din România am spus că pe vremea asta minunată pornesc către Bucureşti’, a glumit Schauble.

La conferinţă au fost prezenţi 150 de reprezentanţi ai preşedinţiei şi Guvernului României, ai altor instituţii naţionale, precum şi ai instituţiilor financiare internaţionale, ai Băncii Naţionale şi băncilor comerciale, ai mediului de afaceri, fondurilor de investiţii şi ai pieţei de capital, scrie Agepres.

7 COMMENTS

 1. 🙂 🙂 pe hârtie!
  Poate astea sunt sursele sigure de afaceri privind distrugerea pieţei româneşti! Cumva mai funcţionează ceva pur românesc în ţara noastră şi nu s-a aflat?Cam se văd aceste reforme !

 2. Ne tot batem cu pumnul in piept ca suntem parteneri NATO America iubeste Romania dar iata nu suntem nici in spatiul SCHENGEN si nici atata respect nu au cetatenii Romaniei sa circule fara viza in AMERICA chiar asa orbi suntem….suntem piata de desfacere si scut american atat

 3. Trebuie sa fi idiot sa il crezi pe criminalul asta care impreuna cu dementa in faza incipienta Merkel distrug Europa.Cea mai dinámica crestere din Europa.Se vede in salariile romaniilor si nivelul de trai.Poate pt corporatiile care sug tara cu acordul criminaliilor care dupa 89 au fost votati de un popor de idioti.Corporatii care externalizeaza profitul si un pera platesc taxele unele dintre ele.O colonie asta e Romania.

 4. in traducere, ce zice neamtul? Care-i direktiva?
  1) Sa nu luam credite de dezvoltare, de capul nostru; sa nu cumva sa facem vreo autostrada, vreo informatizare, vreo retea, vreun reactor, vreo conduca, vreun port sau aeroport finantati ca si un stat sau in vreun parteneriat cu unii care ar asigura si finantarea (fie ei americani, rusi, chinezi, arabi, etc)
  2) sa facem totul numai dupa planul Juncker, numai cu bani europeni; ca sa stie ei tot, ca sa refuze ei orice nu le convine, ca sa-si traga ei partea din banii astia europeni (banci, consultanta, managemnt,etc) ca sa poata la final sa zica ca trebuie sa dam banii inapoi, ca sa stam tot timpul cu miloaga la ei si sa putem fi santajati de ei, etc.
  Are cineva vreo indoiala ca conducerea antinationala a Romaniei nu va respecta 100% indicatiile noului ocupant sovietic? Desi, daca ma gindesc bjne, ceva-ceva tot au construit pe aici rusii in anii ’50, deci diktatul UE e si mai rau decit acei negri ani ai comunismului.

 5. eh, omu era la Bucuresti, normal ca zicea si el de bine. dupa care a zis ca a venit ca a tras insistent ministru nostru de el, ca probabil el n-avea chef sa piarda timpul

 6. Ca si cum asta ne mai lipsea, in inflacaratul climat electoral, Schauble se gindi si el sa ne faca o
  vizita. Scopul era de a ne intari convingerea ca vom creste nu 4-5%, chipurile, cei mai dinamici din UE ba mai mult dupa atita crestere, pe hirtie, ne vom trezi cu un standard salarial si de calitate a vietii de la extraordinar in sus.
  Dat fiind climatul electoral aprins, a venit sa ne spuna mai mult sau mai putin direct sa fim cuminti, sa votam bine (De preferat la dreapta pentru guvernul tau si guvernul meu cum vrea Johannis).
  Miracolul promis nu se va concretiza pentru ca Europa toata e “crizata” existential, adevarul va iesi la lumina in 2017 cind Angelika va trece prin furcile caudine la alegeri.
  Sper sincer sa ii mearga prost nu numai pentru politica scelerata de austerity poromovata, dar si pentru gestiunea scelerata a migrantilor.
  Pina acum, e stiut, Uniunea Europeana a convenit si inca convine doar Germaniei.
  Cind au fondat UE, cofondatorii (Franta si Italia) au crezut ca pot pune hamuri Nemtilor.
  Helmut Kohl, capabil pentru nemti si perfid pentru ceilalti, a oferit partenerilor europeni drept gest de sacrificiu, renuntarea la marca germana care ii speria pe toti, fiind puternica.
  S-a trecut la noua moneda comuna Euro cu un schimb avantajos doar pentru Germania (1 marca=1 Euro). Pentru a linisti pe toti gestiunea monedei euro a fost incredintata unui organism, BCE. Pacaleala, pentru ca guvernul German a pus mana si pe BCE. Mario Draghi le sta de fapt ca un ghimpe in coasta. In plus BCE a fost conceputa dupa imaginea si asemanarea cu Bundesbank. Am vrut doar, in citeva fraze, sa demonstrez ceea ce cred: depindem de Germania in tot ce facem, in tot ce se misca in Uniune. Germania prin volumul enorm de schimburi comerciale e singura capabila sa dreneze capitaluri enorme in tara, Germania evident.

Leave a Reply