Premierul Sorin Grindeanu a declarat, duminică la emisiunea Punctul de intalnire de la Antena 3, referindu-se la graţiere şi modificarea Codurilor, că ministrul Justiţiei trebuie să vină cu propunerea cea mai bună.

„Nu doar graţierea rezolvă problema. Graţierea trebuie însoţită de alte măsuri. Noi am prevăzut sume pentru dublarea alocaţiei pentru hrană pentru cei din penitenciare”, a declarat duminică premierul Sorin Grindeanu.

 „Aştept de la Ministerul Justiţiei, pentru că acum nu-mi e clar ce propun, să vină cu propunerea cea mai potrivită”, a adăugat el.

„Luni e o dezbatere publică. I-am cerut ministrului Justiţiei să-mi prezinte concluziile Ministerului Justiţiei pentru că vreau să ştiu poziţia titularului de filă. Asumat, vom alege soluţia cea mai bună”, a mai spus premierul României, duminică seară, la Antena 3.

El a invocat şi recomandările CEDO pentru România, subliniind că nu doar graţierea poate rezolva problema, ci este nevoie ca ea să fie însoţită şi de alte măsuri, lucru pe care Guvernul îl are în vedere.

Întrebat despre declaraţiile lui Klaus Iohannis, care a admis, la Strasbourg, că graţierea e o parte a soluţiei, premierul a spus că “probabil că vizita la CEDO l-a făcut să privească lucrurile altcumva decât politic”.

Grindeanu a reiterat că aşteaptă soluţii de la Ministerul Justiţiei, alături de măsuri alternative, pentru că în acest moment nu ştie foarte clar ce intenţii are Florin Iordache.

“Toate aceste măsuri, ca şi întreg, ar rezolva problema pe care o avem la CEDO, dar şi graţierea face parte din măsurile pe care trebuie să le luăm. Ca să fiu cât se poate de clar, aştept de la Ministerul Justiţiei, ca premier, pentru că până în acest moment nu îmi este foarte clar ce vor propune, dar este dreptul Ministerului Justiţiei – e foarte multă democraţie – să vină cu cea mai bună soluţie”, a spus el.

Întrebat despre criticile – venite inclusiv din partea preşedintelui Iohannis – privind absenţa din programul de guvernare al PSD a problemei graţierii, Grindeanu a spus că acest lucru este prevăzut în programul Executivului.

“Există în programul de guvernare: am spus în Parlament că îmi doresc să trăiesc într-o ţară normală, unde să existe un sistem judiciar normal, unde să se aplice legea, iar cetăţeanul când merge în faţa judecătorului să ştie că merge nu doar, aşa, într-o poziţie de inferioritate cu cel care îl acuză, ci într-o balanţă puternică”, a spus Grindeanu.

El a mai spus că problema graţierii se mai află şi la un alt capitol al programului de guvernare, fiind completat de moderatorul emisiunii că se referă la “respectul faţă de cetăţean”, moment în care Sorin Grindeanu a confirmat.

Sorin Grindeanu a precizat că va efectua o vizită oficială la Strasbourg în perioada următoare, la sediul Curţii Europene a Drepturilor Omului, pentru a discuta cu oficialii instituţiei pe tema problemelor din închisori.

Preşedintele CEDO, Guido Raimondi, a afirmat, la Strasbourg, că numărul proceselor ajunse la Curte din România s-a dublat în ultimul an, multe fiind provocate de condiţiile de detenţie, şi recomandă măsuri legislative, precum cele luate de Italia, unde au fost reduse pedepsele unor deţinuţi, iar altora li s-a comutat sentinţa în arest la domiciliu, cu brăţări de supraveghere.

Cat despre amnistie, premierul e surprins.

“Nu a fost vorba niciodată despre amnistie, aşa cum am auzit vorbindu-se în spaţiul public.De fapt, s-a vorbit despre o amnistie mascată, dar eu n-am auzit niciodată de acest termen juridic.

Referitor la modificarea Codului Penal şi al Codului de Procedură Penală, Grindeanu a spus că toate modificările se fac din cauza deciziilor Curţii Constiuţionale. “Avem o mulţime de decizii ale Curţii Constituţionale, care stau de ani de zile în Parlament şi care nu au fost puse în aplicare. Noi suntem obligaţi să le punem în aplicare, pentru că deciziile Curţii sunt general obligatorii”, a mai spus Grindeanu.

Premierul a explicat că se iau în calcul toate variantele de adoptate: Ordonanţă de Urgenţă, procedură de urgenţă în Parlament sau asumarea răspunderii Guvernului în Parlament.

 

10 COMMENTS

  1. falimentara atitudine: “Aştept de la Ministerul Justiţiei, pentru că acum nu-mi e clar ce propun, să vină cu propunerea cea mai potrivită”
    Ba tata, daca tu stai si astepti de la nevolnicii aia inseamna ca nici nu conduci nimica nici nu ai vreo viziune, vreun plan prealabil.

    • Cel care habar nu are esti tu.
      Exact asa se conduce, fie ca vorbim de o societate, fie ca vorbim despre un guvern.
      Lucrurile trebuiesc facute de specialistii din fiecare domeniu, nu de un singur om. Nu de alta, dar nu exista un om care sa le stie pe toate…

      • asa se conduce cind NU ai conducatori.
        Liderul da directia, stabileste scopul, tinta, comunica mesajul principal dupa care, da, intervin specialistii care fac treaba tehnica, de detaliu, gasesc solutiile care asigura atingerea scopului, implementarea, etc.
        De exemplu, vezi la Trump cum se pune problema – si nu e deloc singurul exemplu, da e la moda acum. Crezi ca Zuckerbeg asteapta sa-i zica nusce departament cum va arata inca un nou buton la fecebucul lui? Sau crezi ca lui Steve Jobs ‘nu-i era clar ce va face noul iPhone’? As mai putea continua, dar… leadershipul e un talet, il ai sau nu. Daca il ai in singe, eventual se poate slefui, rafina la scoli. Daca nu-l ai, nu mai ai ce face. Stai si astepti sa ti se comunice.
        Prietene, cu banditii nu te comporti cu manusi ca te calca in picioare.

    • Pare un om ok Grindeanu dar..
      PSD-ei cand o sa incetati sa dati fuga la A3 sa va smiorcaiti ca ridca tonul in strada tinerii pro-securisti?
      Cand o sa incepeti sa dati legi fara sa va razganditi de frica?
      Sau oamenii iar au votat PSD degeaba …si iar degeaba si iar degeaba…?

      • Sa dea legi bune nu sa-i salveze pe dragnea sau voiculescu din pușcărie! Ai inteleș? Sau v-a cumpărat psd-ul si constiinta?l

  2. Gratierea este doar un pretext pentru Iohannis si gasca sa. Declaratiile presedintelui CEDO sunt clare : chiar daca se va emite o decizie pilot, ceea ce pare iminent, se va da un termen de minimum 1 an pentru a se elabora un pachet de masuri de natura a reduce situatia din penitenciare in special si din justitie, in mod general. Deci CEDO cere masuri concrete, inclusiv gratierea, dar nu absurde si este destul de flexibila si rationala.
    Problema la noi este ca o situatie, reala din pacate, cea din penitenciare este folosita politic, culmea chiar de unul care ar trebui si el sa se implice in rezolvare, Iohannis.
    Trist dar adevarat : Iohannis este mai diabolic decat Basescu. Mugur Ciuvica sa pregateasca o noua aparitie editoriala : 10+5 ani rai !

  3. Excelenta idee sa-l scoateți pe Grindeanu la rampă! Sincere felicitări! E mai arătos decat nea Julien, poarta bine costumul, de fapt, arata mai a tehnocrat european decat tehnocratul de la Bruxelles. Si nu pare nici prost, cum l-ar vrea cei ce-l acuza ca e marioneta lui Dragnea-n-a spus nimic important, e drept, dar i-a scăpat o fraza care arata ca are ceva umor: ma vedeți suind dealul până la Cotroceni doar ca sa vad ce face președintele? (Cit.aprox). Sigur, daca Grindeanu era gras, sau măcar masiv, precum Johannis, am fi ras cu lacrimi închipuindu-ne premierul cum urca dealul la “impărătie” dar si umorul care stârnește zâmbete exista si asta pare a fi genul premierului. Caci nu poți face altceva decat sa te gândești nu atat la el însuși, om tânăr si agil, luând in viteza panta sa-l surprindă pe Neamț in pat (e o varianta) cat la matahala de Johannis rostogolindu-se la vale spre palatul Victoria, cu gărzile asudate si elefanții (din discursul gata pregătit) după el doar ca sa-ntrebe de “sănătate” guvernul. Eu zic ca i-a facut bine ieșirea pe post. Sau poate nu? Daca Dragnea e cu adevărat tiranul descris de opoziție s-ar putea sa se ofuscheze in caz ca premierul “lui” începe sa strălucească pe cont propriu. Rămâne de văzut.

  4. Mai bine ar discuta despre calea deschisa catre furt prin dezincriminarea chiar si partiala a abuzului si neglijentei in serviciu….Gratierea cuprinde doua aspecte.Cea a cazurilor sociale speciale sau a celor care au executat deja 80-90% din pedeapsa pe de o parte si care este acceptata de societate dar si cea a infractiunilor ce tin de coruptie.Nu toti cei ce intra sub incidenta acestor dosare sau condamnari sunt “noi cazuri Voiculescu” asa cum le place sa se prezinte presei uitand ca atunci cand acesta a fost condamnat se bateau pe burta de ras si pozau in aparatori ai Statului de Drept si aici ma refer in special la basisti dar si la coabitantii lor din PSD care n-au miscat niciun deget ca Voiculescu sa aiba un proces corect….Azi in numele Statului de Drept se dau toti,dar toti victime ale sistemului asta pt a-si scapa ciorditorii corupti din puscarii dar mai ales pt a-si inventa un cadru “legal” pt viitor pentru ca de aia au intrat in politica,sa fure asta ca sa o luam pe scurtatura.De fapt pentru corupti e lumea in strada nu pt ala care a furat un sac de porumb.Si nu-s “tineri frumosi si liberi” asa cum se alinta Badea ci sunt oameni in toata firea carora le-a ajuns.Nu mai suporta clasa politica falsa,interfata a mafiotilor si infractorilor “de la 1 milion in sus” cum nu mai suporta nici propaganda fara perdea care ii favorizeaza…Sa speram ca se va gasi solutia de mijloc care sa apere aceste puncte de vedere.

  5. problema nu e gratierea ci banii taiati de la sri si presedinte …raman ratustele pe uscat si nevestele batute din lipsa de proiecte …am citit ca primul protestatar al tarii vrea retragerea ordonantelor … si acum intrebare de noaptea mintii : ce face cu referendumul daca se retrag ordonantele ?

Leave a Reply