Secretarul de stat în MAE Dan Neculăescu a avut, miercuri, consultări cu adjunctul ministrului ucrainean al afacerilor externe, Vasyl Bodnar, cu privire la perspectivele relaţiilor bilaterale, fiind abordate, în special, situaţia etnicilor români din Ucraina, securitatea la Marea Neagră şi cooperarea în formatele regionale.
Potrivit unui comunicat transmis AGERPRES, consultările au vizat punerea în aplicare a deciziilor luate de miniştrii afacerilor externe, Bogdan Aurescu şi Dmytro Kuleba, cu prilejul vizitei recente a oficialului ucrainean la Bucureşti.
Secretarul de stat Dan Neculăescu a reiterat solicitarea ca drepturile etnicilor români să fie respectate în conformitate cu obligaţiile internaţionale asumate de Ucraina şi a exprimat disponibilitatea României de a sprijini obţinerea unor soluţii durabile şi, în acelaşi timp, acceptabile persoanelor aparţinând minorităţii române din Ucraina.
Oficialul român a indicat în acest sens propunerile transmise de ministrul român al afacerilor externe Bogdan Aurescu la consultările cu ministrul ucrainean al afacerilor externe Dmytro Kuleba, de la Bucureşti, din 8 septembrie 2020.
Cele două părţi au convenit continuarea cât mai eficientă a discuţiilor în cadrul Comisiei interguvernamentale mixte româno-ucrainene privind protecţia drepturilor persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale, precum şi impulsionarea negocierilor bilaterale privind încheierea Protocolului de cooperare bilaterală în domeniul educaţiei. De asemenea, cei doi oficiali au discutat şi despre proiectele derulate în sprijinul comunităţii româneşti.
Secretarul de stat Dan Neculăescu a punctat importanţa cooperării economice şi sectoriale, “cu accent pe creşterea conectivităţii fizice prin deschiderea punctelor de trecere a frontierei şi realizarea de proiecte în domeniul energetic”, mai menţionează MAE.
Neculăescu a reiterat susţinerea României pentru aspiraţiile europene şi euroatlantice ale Ucrainei, precum şi pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a statului vecin în graniţele recunoscute internaţional. Totodată, el a subliniat importanţa avansării procesului intern de reforme din Ucraina, în baza obligaţiilor asumate prin Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană.
Cei doi oficiali au convenit şi consolidarea cadrului de cooperare regională în organizaţiile multilaterale, în special în Organizaţia pentru Cooperare Economică la Marea Neagră, a cărei preşedinţie este asigurată în prezent de România, mai arată sursa citată preluata de Agerpres.