Dezvoltarea fara nici un fel de control a Chinei a dus la un grad imens de poluare, ce pune viata cetatenilor ei in pericol, mai ales in capital Beijing.
O companie canadiană a început să îmbutelieze aer proaspăt din Munţii Stâncoşi şi să-l vândă Chinei, care se confruntă cu un nivel ridicat de poluare, informează site-ul publicaţiei The Telegraph citat de Mediafax.
Compania Vitality Air, fondată anul trecut, care a lansat afacerea în glumă, a început să livreze Chinei recipiente cu aer îmbuteliat din Munţii Stâncoşi, situaţi în vestul Americii de Nord, în urmă cu două luni.
China se confruntă cu un nivel ridicat de poluare, săptămâna trecută fiind emisă o alertă de cod roşu de poluare care a dispus închiderea tuturor şcolilor din Beijing.
“Primul transport de 500 de recipiente cu aer proaspăt s-a vândut în patru zile”, a precizat Moss Lam, cofondator al companiei, într-un interviu telefonic acordat The Telegraph.
El a precizat că un alt transport de 4.000 de recipiente cu aer îmbuteliat se îndreaptă spre China, dar că majoritatea sunt deja achiziţionate.
Un recipient cu o capacitate de 7,7 litri de aer proaspăt îmbuteliat din Parcul Naţional Banff din Munţii Stâncoşi se vinde cu un preţ aproximativ 100 de yuani (10 lire), de 50 de ori mai scump ca o sticlă de apă minerală în China. Cei mai mulţi dintre clienţii companiei locuiesc în marile oraşe din nordul şi sudul Chinei, regiuni în care alertele de poluare au devenit un aspect urban curent.
Dar compania canadiană nu este prima care a încercat să livreze Chinei recipiente de aer îmbuteliat. În 2013, multimilionarul Chen Guangbiao a vândut cutii supradimensionate cu aer provenit, în mod intenţionat, din zone mai puţin industrializate ale Chinei pentru preţul de 5 yuani (0,50 lire) fiecare.
Moss Lam povesteşte că afacerea a pornit de o glumă, atunci când un alt cofondator al companiei, Troy Paquette, a umplut o pungă de plastic cu aer şi a vândut-o pentru 50 de cenţi pe site-ul Ebay. O a doua pungă de plastic cu aer a fost vândută pentru 160 de dolari.
“Apoi ne-am dat seama că există o piaţă pentru aşa ceva”, a declarat Lam.
Compania Vitality Air vinde recipiente cu aer proaspăt şi oxigen în America de Nord, India şi Orientul Mijlociu, dar China rămâne cea mai mare piaţă de desfacere pentru produsele sale.
Autorităţile chineze au emis un nou cod roşu de poluare vineri, valabil la Beijing, care dispune închiderea instituţiilor de învăţământ şi le cere locuitorilor capitalei să rămână în case pentru a doua oară într-o perioadă de zece zile, relatează DPA în pagina electronică.
Restricţiile intră în vigoare de sâmbătă şi până marţi, a anunţat centrul de management pentru situaţii de urgenţă pe site-ul Guvernului chinez.
Măsurile impun, de asemenea, întreruperea activităţilor în fabrici şi restricţionarea traficului rutier, cu excepţia vehiculelor electrice.
Alerta reflectă o prognoză pentru o perioadă de trei zile în care nivelul indicelui PM2,5 (care arată densitatea particulelor cu diametrul de 2,5 microni suspendate în atmosferă) urmează să ajungă până la 200 de micrograme pe metrul cub.