Dezvoltarea fara nici un fel de control a Chinei a dus la un grad imens de poluare, ce pune viata cetatenilor ei in pericol, mai ales in capital Beijing.
O companie canadiană a început să îmbutelieze aer proaspăt din Munţii Stâncoşi şi să-l vândă Chinei, care se confruntă cu un nivel ridicat de poluare, informează site-ul publicaţiei The Telegraph citat de Mediafax.
Compania Vitality Air, fondată anul trecut, care a lansat afacerea în glumă, a început să livreze Chinei recipiente cu aer îmbuteliat din Munţii Stâncoşi, situaţi în vestul Americii de Nord, în urmă cu două luni.
China se confruntă cu un nivel ridicat de poluare, săptămâna trecută fiind emisă o alertă de cod roşu de poluare care a dispus închiderea tuturor şcolilor din Beijing.
“Primul transport de 500 de recipiente cu aer proaspăt s-a vândut în patru zile”, a precizat Moss Lam, cofondator al companiei, într-un interviu telefonic acordat The Telegraph.
El a precizat că un alt transport de 4.000 de recipiente cu aer îmbuteliat se îndreaptă spre China, dar că majoritatea sunt deja achiziţionate.
Un recipient cu o capacitate de 7,7 litri de aer proaspăt îmbuteliat din Parcul Naţional Banff din Munţii Stâncoşi se vinde cu un preţ aproximativ 100 de yuani (10 lire), de 50 de ori mai scump ca o sticlă de apă minerală în China. Cei mai mulţi dintre clienţii companiei locuiesc în marile oraşe din nordul şi sudul Chinei, regiuni în care alertele de poluare au devenit un aspect urban curent.
Dar compania canadiană nu este prima care a încercat să livreze Chinei recipiente de aer îmbuteliat. În 2013, multimilionarul Chen Guangbiao a vândut cutii supradimensionate cu aer provenit, în mod intenţionat, din zone mai puţin industrializate ale Chinei pentru preţul de 5 yuani (0,50 lire) fiecare.
Moss Lam povesteşte că afacerea a pornit de o glumă, atunci când un alt cofondator al companiei, Troy Paquette, a umplut o pungă de plastic cu aer şi a vândut-o pentru 50 de cenţi pe site-ul Ebay. O a doua pungă de plastic cu aer a fost vândută pentru 160 de dolari.
“Apoi ne-am dat seama că există o piaţă pentru aşa ceva”, a declarat Lam.
Compania Vitality Air vinde recipiente cu aer proaspăt şi oxigen în America de Nord, India şi Orientul Mijlociu, dar China rămâne cea mai mare piaţă de desfacere pentru produsele sale.
air-430x270
Autorităţile chineze au emis un nou cod roşu de poluare vineri, valabil la Beijing, care dispune închiderea instituţiilor de învăţământ şi le cere locuitorilor capitalei să rămână în case pentru a doua oară într-o perioadă de zece zile, relatează DPA în pagina electronică.
Restricţiile intră în vigoare de sâmbătă şi până marţi, a anunţat centrul de management pentru situaţii de urgenţă pe site-ul Guvernului chinez.
Măsurile impun, de asemenea, întreruperea activităţilor în fabrici şi restricţionarea traficului rutier, cu excepţia vehiculelor electrice.
Alerta reflectă o prognoză pentru o perioadă de trei zile în care nivelul indicelui PM2,5 (care arată densitatea particulelor cu diametrul de 2,5 microni suspendate în atmosferă) urmează să ajungă până la 200 de micrograme pe metrul cub.

12 COMMENTS

 1. in privinta poluarii s-au facut multe studii si clasamente. conform unui raport oms din 2015 in top 20 orase -cele mai poluate din lume , sunt 13 din india inclusiv delhi, 3 din packistan inclusiv karachi 2 bangladesh, 1 din iran si surprinzator apare pe lista doha din qatar. surprinzator nu apare beinjingul cu toate ca acesta nu de putine ori a suferit ba din cauza poluarii ba din cauza furtunilor de nisip. pe lista neagra a poluarii din romania apare bucuresti, iasi, brasov si rovinari. alt clasament apare aici http://www.gradinamea.ro/Topul_celor_mai_poluate_locuri_din_lume_4976_647_1.html sau aici http://semneletimpului.ro/mediu/ecologie/poluare/cele-mai-poluate-regiuni-din-lume.html . exista asa de multe clasamente, pe orase, regiuni etc ceea ce arata ca lumea e din ce in ce mai poluata si se iau masuri din ce in ce mai mici pentru combatere. inclusiv sua se confrunta cu aceste probleme deloc usoare.mica intelegere de acum putin timp de la paris e un pas mic dar privit ca o mare victorie asupra protejarii mediului.

 2. Parcă se întîlniseră marile capuri pentru eliminarea poluării ! Se începe cu România? Problema e că nu au aparatură corespunzătoare pentru acest punct! Tot ce s-a încercat nu a dat soluţia necesară şi nicio garanţie privind poluarea! Doar afaceri de buzunare prin propagandă orală şi vînzări en-gros celor care ”pun boticul” la încercări. La noi încă nu se pune problema poluării totale ca în alte ţări de unde se dau articole şi înregistrări live.

 3. penibilii penibililor.cand nu ai ce face cu banii ii dai pe toate prostiile.cat respiri din butelia aia de 7 litri?

 4. A , acum am înţeles de ce s-a dus domnul Ponta în China .Păi , la ce aer avem noi în Carpați , oameni ne facem.

 5. Problema poluării din China nu este doar problema Chinei și acest fenomen se amplifică pe fondul externalizării producției marilor companii occidentale spre țările estice, respectiv Tigrii Asiatici, India și China. Cei care se ocupă cu găsirea soluției la această problemă foarte gravă din China se confruntă cu obstacole aproape imposibil de depășit, deoarece scăderea nivelului de poluare are ca soluție diminuarea activității economice, iar țările occidentale au o foarte mare pondere în aceste activități, practic economia țărilor occidentale în sectoare economice critice pentru funcționarea economiilor proprii, per ansamblu, depinde de acest gigant economic mondial, China. În acest context China nu poate fi considerată singurul vinovat, aceasta fiind doar o verigă din lanțul slăbiciunilor economice la nivel mondial.
  Nu vreau să vă plictisesc cu astfel de subiecte însă în calitate de “cetățean global” simt nevoia să fac aceste precizări și să vă aduc la cunoștință câteva aspecte mizerabile ale acestei ipocrizii mondiale, poluarea. Unul dintre cele mai la îndemână este exemplul American Steel care și-a mutat producția în China și mai nou este vizat și Mexicul, un alt exemplu este Germania, care de foarte mult timp cumpără la preț de damping oțel de proveniență estică, iar exemplele pot continua la nesfârșit și depășesc cu mult sfera industriei metalurgice, aceasta este însă cea mai la îndemână. Ce a făcut ca aceste state să renunțe la producția autohtonă? Păi răspunsul este simplu, legislația extrem de dură și poluarea transfrontalieră care a atras după sine procese interstatale interminabile. Acum cred că responsabilitatea aparține Chinei și că ei s-au spălat pe mâini, strategie economică extrem de nocivă. Într-adevăr, industria grea în statele vestice presupune investiții uriașe pentru tehnologii dedicate protecției mediului, dar aceasta nu este o scuză, iar externalizarea producției nu te scapă de răspundere, în context global, dimpotrivă, te obligă să acorzi sprijin țărilor în care tu produci. Tot aici se pune problema forței de muncă, în timp ce în țările dezvoltate salariul unui muncitor din industria grea nu coboară sub 5000 Euro în China acest salariul abia dacă atinge 500 Euro, deci companiile vestice nu doresc să renunțe la profit, indiferent de consecințe.
  În tot acest context, problema schimbărilor climatice și a încălzirii globale capătă un aspect hilar, deoarece aceasta nu are nici o legătură cu poluarea reală la nivel global și poate fi intâmpinată extrem de simplu, prin înlăturarea dioxidului de carbon și a altor gaze cu efect de seră din procesele de producție (ca emisii), iar acest proces este realizabil dar extrem de costisitor. Smogul fotochimic pe care îl putem vedea acolo, în China, nu are în componență dioxid de carbon, tocmai pentru că dioxidul de carbon nu este poluant, acesta este un gaz natural indiferent de proveniență. Smogul extrem de nociv are în componență ozon troposferic, oxizi de azot, oxizi de sulf, acizi, etc., substanțe care au efect sinergic și efect devastator asupra vieții de orice tip din acel areal afectat. Deși întâlnirile pe tema schimbărilor climatice ne fură ochii, acestea nu fac decât să eclipseze adevărata problemă în materie de poluare.
  Îmi cer scuze dacă v-am plictisit, mă opresc aici deși ar fi foarte multe lucruri de lămurit pentru a înțelege care este dimensiunea poluării din China și cine este vinovat pentru acest fenomen și sunt convins că secolul XXI va avea mari evenimente generate de activitățile umane cumulate la nivel global, poluarea, creșterea demografică și războaiele economice (care nu exclud sub nici o formă conflictul armat) fiind cele mai mari probleme ale omenirii în acest secol.

 6. Taiati romanasi padurile si o sa ajungem si noi in situatia …chinezilor.Aurul verde,solul,aerul si apa curata vor fi in 10-20 ani mai tari ca dolarul sau euro.Dar cati parlamentari/conducatori romani nehamesiti de avere/bani sau macar inteligenti (care sa interzica prin lege taierile asa cum au facut-o chiar si …albanezii)se mai gasesc oare in …ROMANIA.

 7. Din pacate lumea constientizeaza tarziu,mult prea tarziu importanta conservarii mediului in care traiesc si daca cititi rapoartele oficiale anuale ale agentiei europene de mediu vedeti acolo statistici in care se face legatura directa intre numarul de decese si diferiti poluanti,statistici la nivel europena,multe sute de mii de decese pe an si cu siguranta cifrele reale sunt mult mai mari.
  Dupa cum stim la Sebes anul trecut au fost cateva luni de protest la care au participat mii de oameni iar in unele zile marsaluind ore in sir prin ninsoare impotriva poluarii. Au fost facute chiar si actiuni de monitorizare ale camioanelor cu lemne,au stat oamenii noaptea in ger sa verifice prin numarul 112 legalitatea transporturilor de lemne care intrau la cunoscutele multinationale austriece, doar se stie ca la Sebes ajung cantitati foarte mari de masa lemnoasa. Au identificat cateva transporturi cu nereguli,adica cei de la 112 le-au transmis oamenilor ca transporturile respective nu sunt inregistrate. Camioanele respective au intrat in curtea procesatorului de lemn iar cei veniti in control, politia si cred ca itrsv cluj au transmis pubilcului ca nu au gasit masa lemnoasa achizitionata ilegal. Cred ca la acel moment protestele de la Sebes ar fi trebuit sa primeasca mai multa atentie din partea presei pentru ca aceste proteste s-au stins rapid dupa ce oamenii care au iesit in fata si au fost mai vizibili au fost trimisi in judecata iar unora dintre ei li se cer daune de sute de mii de euro iar, acesti aomeni nu sunt ong-isti de profesie,sunt oameni simpli iar in aceste conditii oamenii din oras au devenit timorati si nu mai au curajul sa protesteze chiar daca sunt ingrijorati de faptul ca unul dintre procesatori este in procedura de obtinere a autorizatiei pentru marirea capacitatilor de productie pentru producerea placilor de lemn dar si pentru deschiderea unei linii noi de fabricare a formaldehidei vis-a-vis de cartierul de locuinte peste drumul care desparte platforma tehnologica de cartierul de blocuri si case. Asta vara la Sebes au fost peste 30 zile depasiri ale mediei zilnice la ozon,adica pragul de 120 micrograme/mc valoarea medie pentru ca valorile orare medii au fost si de 160 micrograme/m3 iar legislatia spune ca la depasirea de peste 25 ori intr-un an autoritatile trebuie sa ia masuri de reducere a emisiilor de precurosri pentru incadrarea in pragul tinta de 120 ug/m3 si se insira precursorii ozonului: formaldehida+ alti compusi organici volatili emisi in atmosfera de catre compania vizata din Sebes. Desigur,pentru autoritati nu conteaza ce respriam noi la Sebes si vor merge cu siguranta mai departe cu avizarea de mariri de capacitate de productie,adica de emisii suplimenatre de poluanti. Au zis cei de la APM Alba intr-un comunicat in presa sa stam linistiti ca ozonul format la Sebes este doar un fenomen specific zonei si ca din batrani se zice ca este chiar sanatos,adica ne iau si de tampiti cand rapoartele agentiei de mediu anuale privind calitatea aerului ne spun ca acest ozon duce la cresterea numarului de decese si ca este periculos chiar si la concentratii mici si devine periculos la valori orare de peste 70 ug/m3 iar cei mai expusi sunt cei care fac sport,adica in general copiii pentru ca ata direct plamanul si reduce capacitatea respiratorie.

 8. iata ca de craciun aflam “autoritățile orașului Milano au decretat stare de extremă urgență la nivel de poluare, interzicând mașinile în oraș pentru trei zile în perioada 28-30 decembrie.'( http://www.automarket.ro/stiri/masuri-anti-poluare-fara-precedent-in-milano-traficul-va-fi-interzis-68331.html) ‘distrusa de poluare” oare cand si italia va “cumpara aer curat din Canada”? si vor multe alte orase mari din intreaga lume. maca americanii rezolva problema inchizand rase intregi. interesant de vazut pe net cum arata viata acum in orase mari americani pana nu de mult importante centre economice.pustiu. acum daca vrei poti cumpara cartiere intregi iar artistii au trecut la “arta stradala”.

Leave a Reply