DNA face precizari in legatura cu cele 94 de tablouri confiscate de la prieteni ai senatorului Darius Valcov, despre care procurorii spun ca apartin de fapt acestuia.

“Majoritatea sunt achizitonate din afara teritoriului Romaniei. Proveninenta e stabilita in anumite limite. Unele sunt de la case de licitatie”, a declarat adjunctul sefului DNA Calin Nistor, chestionat de jurnalisti in legatura cu tablourile ridicate la perchezitiile efectuate in dosarul care il vizeaza pe sanatorul PSD Darius Valcov.

DNA incepe vineri procedura de identificare si certificare a tablourilor, o echipa de muzeografi si alti specialisti in domeniul artei, de la Ministerul Culturii, urmand sa faca evaluarile.

“De astazi demaram procedura de identificare -certificare, de catre o comisie de specialisti in domeniu. Noi suntem procurori, nu ne pricepem la evaluarea unei picturi. Pot fi si falsuri, pot fi si reale. Noi vrem sa facem evaluarea cat mai rapid, pentru ca avem probleme legate de depozitarea acelor tablouri, trebuie transmise unor institutii de profil, noi nu avem conditii sa pastram acele obiecte. Pe masura ce se deruleaza procedura de identificare-certificare-evaluare, ele vor fi predate catre o institutie de profil care le va pastra pana la solutionarea definintiva a cauzei”, a mai spus Nistor, prezent la conferinta Combaterea Criminalității în Domeniul Achizițiilor Publice, orgaizata de Freedom House.

Nistor a confirmat ca in urma perchezitiilor efectuate, procurorii DNA au gasit tablourile “in mai multe locatii din judetul Olt si din Bucuresti”, procurorul evitand sa numinalizeze persoana careia ii apartineau tablourile.

“Au fost gaite tablouri, dar nu va pot preciza numarul acestora si nici locatiile. Unele erau la vedere, altele  erau ascunse. Persoana respectiva nu a dat declaratii in cursul procesului penal”, a mai spus Nistor.

Procurorul sef adjunct al DNA a lasat sa se inteleaga ca persoana in cauza nu a putut justifica achizitia tablourilor din veniturile legale.

Procurorii DNA au gasit 94 de tablouri care i-ar apartine fostului ministru de Finante Darius Valcov, potrivit unor surse judiciare citate de Agerpres.

Printre tablouri, trei ar fi semnate de Pablo Picasso, unul ar fi semnat Renoir, evaluat la aproximativ 120.000 de euro, si altele ar apartine unor pictori romani, printre care si Patrascu, mentioneaza sursa citata.

Tablourile aprtinand fostului ministru ar fi fost ascunse la rude si la prieteni, mai arata sursele. Martori au declarat anchetatorilor ca unele dintre tablouri au fost ascunse si in pereti falsi, anchetatorii fiind nevoiti sa sparga sau sa decupeze peretii locuintelor perchezitionate.

Anchetatorii DNA au transmis Inaltei Curti de Casatie si Justitie o parte din probele detinute pana la acest moment in dosarul lui Darius Valcov, acuzatiile aduse demnitarului fiind probate de denunturi ce se confirma cu inregistari audio-foto-video, filaje operative, documente precum extrase de cont si contracte si interceptari, scrie Mediafax.

Daca DNA probeaza ca aceste tablouri apartin toate lui Darius Valcov, senatorului PSD ii va fi practic imposibil sa justifice aceasta avere din veniturile sale obtinute pina in prezent ca primar de Slatina si parlamentar.

 

22 COMMENTS

 1. Din acest motiv era buna o perchezitie si la Mircea Basescu acasa si la sediile firmelor sale, cine stie citi pereti falsi sau camere ascunse burdusite cu valori ar fi fost gasite… Dar justitia noastra nu este numai independenta, ci si selectiva.
  Am inteles ca au fost identificate si legaturi intre fostul primar Valcov si Bercea Mondialu’, ba chiar acesta a afirmat (sau a notat intr-un carnetel) ca i-ar fi dat lui Valcov 800 de milioane de lei vechi. Asa o fi sau nu, e treaba procurorilor sa descopere. Dar tin sa amintesc ca Bercea a mai declarat, si a facut-o public, in fata camerelor TV, ca bani (euro) au ajuns si la Coduta Kovesi, la Livia Stanciu si la Traian Basescu (milioane, asa a afirmat!). Pai ori afirmatiile sint probe pentru toti, ori nu sint deloc…

  • Toti au stiut: SRI, DNA, Basescu, Boc…”Averea lui DARIUS VÂLCOV pare a fi impresionantă! Dacă ar fi să ne luăm după informațiile oferite de un fost viceprimar al Slatinei, Vâlcov ar avea 10 milioane de euro și case în Franța, Belgia, Elveția, Monte Carlo și Italia.

   DAN BĂLĂȘESCU, fost viceprimar al Slatinei, îi trimitea, în urmă cu aproape 5 ani, o scrisoare premierului de atunci, EMIL BOC.

   Citește și: BOMBĂ în Dosarul EADS: Nu mai este la DNA

   ”Domnule Prim-Ministru,

   Revin asupra sesizării mele anterioare cu noi dezvăluiri care privesc atât Corpul de Control din subordinea d-voastră, cât şi instituţiile care se ocupă de siguranţa naţională (SRI şi SIE), precum şi Parchetul General, în legătură cu clanurile de tip mafiot şi grupările infracţionale din judeţul Olt, coordonate de primarul Slatinei, Darius Vâlcov.

   Citește și: Răsturnare de situație în Dosarul Microsoft! Anunțul făcut de DNA în urmă cu puțin timp

   Astfel, în ceea ce priveşte averea acestuia:

   – Deţine un apartament în Bruxelles (Belgia), central, pe numele Vâlcov Roxana, sora acestuia.

   – Deţine un apartament în Strassbourg (Franţa) pe numele Vâlcov Roxana, sora acestuia, şi o casă la 23 de kilometri de Strassbourg, pe acelaşi nume.

   – Deţine un apartament central în staţiunea Crans Montana, lângă Chamonix, Elveţia, la 2 minute de mers pe jos de partia de schi.

   Citește și: Acestea sunt tablourile din MUZEUL ASCUNS al lui Darius Vâlcov / FOTO

   Tot aici îşi ţine şi mai mult de 10 milioane euro cash, zidiţi în peretele despărţitor din gipscarton care separă bucătăria de living, pe numele aceleiaşi Vâlcov Roxana, sora acestuia.

   – Deţine un apartament central în Monte Carlo (Monaco), vecin cu Niro, patronul depozitelor NIRO din Bucureşti. Prietenul lui Cosmin Guşă (naşul familiei Vâlcov). Niro este unul din cărăuşii de bani cash către Elveţia. Tot în Monte Carlo deţine un iaht de 2 mil. euro pe numele lui Ramba Ovidiu şi D.J. Andy din Bucureşti. Ramba Ovidiu este patronul firmei Plus Confort SRI. Bucureşti, care este de fapt firma lui Vâlcov. (…) Ambii sunt cărăuşii de bani cash ai lui Vâlcov către Elveţia. Despre firmele PLUS CONFORT, RUPIAH SRL Slatina şi ACETI Slatina, Vâlcov a transmis mesajul că acestea sunt în slujba SRI. şi SIE şi sunt protejate de aceste instituţii.

   Citește și: Reacțiile Laviniei Șandru când a aflat în direct știrea ‘Vâlcov, arestat la domiciliu’

   Discuţia a avut loc la barul Blue Window din Slatina, în data de 29.11.2011, ora 21:30.

   – Deţine o vilă de lux (4,3 mil. euro) cumpărătă recent la Como, Italia, pe malul lacului, la frontiera cu Elveţia, pe numele Vâlcov Roxana, sora acestuia.

   – Deţine două apartamente de lux în Bucureşti (unul în Piaţa Alba lulia şi celălalt în Moşilor) pe numele vărului său, Langa Bogdan, plus alte patru proprietăţi în Bucureşti pe numele aceluiaşi Langa Bogdan.

   – Deţine o vilă cumpărată în 2010 în Poiana Braşov pe numele lui Langa Bogdan, şi el cărăuş de bani cash către EIveţia.

   – Deţine restaurantul Dolce Vita, din Slatina, prin interpusul Ilinca Octavian.

   – Deţine locaţiile a patru foste puncte termice pe numele interpusului Ilinca Octavian.

   – Deţine 8 hectare teren intravilan la intrarea în Slatina, pe partea stângă (reper: Dir. Silvică), prin SC Salubris. Această societate va intra în curând în proprietatea lui Vâlcov, aşa cum s-a întâmplat şi cu ACETI. Noul director este Lucian Susala, fostul şofer al lui Vâlcov, artizan al rambursărilor ilegale de TVA atunci când a fost director la CONSLOC şi, la rândul său, cărăuş de bani cash către Elveţia. (…)

   Citește și:Cazul Vâlcov o ia pe căi şocante! Procurorii percheziţionează MORMINTE/ video

   Sursa banilor o constituie lucrările supraevaluate din Slatina, executate cu firmele Cafmin SRL Slatina, Plus Confort SRL Bucureşti, Rupiah SRL Slatina. Acestea, după încasarea banilor de la primărie, pe lângă faptul că îşi fac intrări fictive de marfă în gestiune, fac plăţi către zeci de firme dizolvate, dar care au conturi active în bănci. De aici, sub menţiunea “aport personal” şi “salarii”, banii sunt scoşi din bănci şi merg către Bogdan Langa. Acesta este vecin cu Vâlcov şi întâlnirile cu “cotizanţii” au loc în apartamentul său. Vâlcov nu participă la aceste întâlniri, mesagerul între cele două apartamente fiind Langa Bogdan.

   Nu lipsesc de la aceste întâlniri nici interlopul zis “Chinezul”, Lazăr Marian şi fraţii Bobeş (cel mare, director Hidroelectrica Slatina).

   SC HIDROELECTRICA şi HIDROSERV Slatina sunt două surse importante de bani negri pentru Vâlcov.

   De exemplu, Hidroserv Slatina a facturat către Hidroelectrica suma de 67 miliarde lei vechi, după ce firma ROMBET facturase către Hidroserv aceeaşi sumă. A fost a treia factură dintr-un total facturat de 130 miliarde şi un total contractat de 7 milioane de euro pentru lucrări de siguranţă la pârâul Olteţ (decolmatări), care în realitate nu au fost efectuate. Bobeş Cristian a primit un comision de 1 milion de euro pe care l-a impărţit cu Vâlcov. Patronul SC ROMBET a acontat factura de 67 miliarde în bancă pentru suma de 40 de miliarde pe care i-a şi încasat, iar Hidroserv a rămas în debit cu toată suma către bancă, în condiţiile în care toate facturile au fost anulate după 5 zile de la facturare.

   În acelaşi mod, s-au împărţit şi cele 400 miliarde lei vechi pentru decolmatarea lacului de la Frunzaru.

   Bobeş a fost implicat direct, facturarea făcându-se către firmele celor nouă fini şi a nelipsitului interlop zis “Chinezu”. Şapte din cele 9 firme care au încasat banii sunt în realitate dizolvate.

   Cinci miloane de euro au mers la Vâlcov.

   Următoarea lucrare este de acelaşi fel şi evaluată la 8 milioane de euro, când în realitate nu costa mai mult de 1 milion. Este vorba de decolmatarea la Drăgăneşti-Olt, care urmează să fie facturată către SC Plus Confort Bucureşti.

   Pentru 15% din acel milion de euro, lucrarea va fi efectuată de firma lui Motorga, fostul director de la Ape, aflat în anturajul lui Bobeş. După ce va încasa banii, Plus Confort îi va dirija către cele nouă firme fantomă ale finilor lui Bobeş, iar Vâlcov va primi 4 milioane, conform înţelegerii făcute cu Cristian Bobeş.

   Discuţia s-a purtat în acelaşi bar, Blue Window, al lui Giuliano Agapie, prieten cu Vâlcov, şi tot acolo au stabilit ca pe viitor lucrările de la Hidroserv şi Hidroelectrica să fie contractate de Compania de Apă Olt, iar subcontractantul să fie Plus Confort Bucureşti, pentru a se evita intruşii de la Bucureşti, cum a fost, de exemplu, SC Radion Tehnologica.

   Fac menţiunea că Bobeş Cristian, directorul de la Hidroelectrica, a fost demis de către şeful său de la Bucureşti, iar în prezent se află în concediu medical, continuitatea conducerii fiind asigurată de dir. adjunct Pena, prieten la rândul său cu Vâlcov.

   Motivul demiterii 1-a constituit prejudiciul cauzat prin neglijenţă în serviciu statului român, de către Bobeş Cristian, în valoare de 22 milioane euro reprezentând penalizări conform contract către firma VOITH Austria.

   O simplă adresă de suspendare a acestui contract cu care Hidroserv Slatina, prin directorul Bobeş, trebuia să notifice contractantul, a păgubit statul român cu 22 milioane de euro, dar a suplimentat veniturile lui Vâlcov şi Bobeş cu câte 1,5 milioane euro, bani primiţi de către aceştia la Zagreb, Croaţia, hotel ANTONOVICI.

   Nu am cunoştinţă despre o eventuală implicare a misiunilor diplomatice ale României din ţările unde acţionează grupările mafiote organizate din Slatina, dar am cunoştinţă de SPRIJINUI. acordat acestora de către seful S.R.I. Olt, care a primit cadou de la primărie un teren de 3,4 hectare intravilan, cumpărat pe firma fiului la un preţ derizoriu, despre vilele acestuia şi a subalternului său Cosmin Bălăşoiu, protector şi prieten al lui Vâlcov, care răsar ca ciupercile, ultima în cartierul Clocociov (…)

   Nu este străin Vâlcov nici de spălarea de bani dintre firmele RUPIAH şi ACETI şi nici de cei peste 1 milion de euro spălaţi prin fundaţia “Slatina pe mâini bune” a Andreei Bărbulescu, directoarea de la postul local de televiziunc Olt TV (SC ENEROPROD SRL Slatina), al cărui tată este la rândul lui subcontractant la Hidroserv şi Hidroelectrica şi beneficiar al sumei de 2 milioane de euro pentru lucrări fictive de decolmatare.

   Având în vedere faptul că Vâlcov vă aşteaptă cu nerăbdare la Slatina, până la sosirea dumneavoastră, vă solicit să dispuneţi verificarea şi sancţionarea în condiţiile legii de către instituţiile abilitate, cele sesizate privind nu numai spălarea de bani şi criminalitatea economico-­financiară, ci şi siguranţa naţională.

   Am înaintat prezenta şi domnului preşedinte Traian Băsescu, Parlamentului României, Directorului SRI, Directorului SIE, Parchetului General şi ambasadelor ţărilor la care am făcut referire.

   05. 12. 2011

   Dan Bălăşescu

   Viceprimar – Primăria Slatina”

 2. Ha, ha, ha! Şi ce se aruncau mamelucii in distrugerea totală a unui om! Parcă văd că totul este legal şi nu-i poate face nimic! Cred că s-a gîndit la viaţa lui şi la tinereţea lui alături de viitorul familiei lui, altfel, se ducea de rîpă. Să răspundă cei care l-au blagoslovit dacă omul nu e vinovat cu nimc, doar păentru a-i distruge imaginea, familia şi viitorul! doar dacă este nevinovat.

 3. Apropo, parcă-l văd pe Şova urmaşul D-lui Voiculescu, sper să nu! Pe el îl termină şi pe ceilalţi care au lucrat cu el în aceleaşi speţe sau aproape, îi ocolesc! Cam asta e moda actualmente.

 4. Daca totul va fi adevarat atunci se confirma ca FSN-stii ,anilor 90,raman fesenisti(cu nasul in suflet) pana la moarte si atunci ei s-au despartit in PDL si PSD doar de forma(au facut-o intentionat in scopul de a alterna la putere intre ei ,adica la …avere,bani,mosii,lingouri aur si tablouri).Stim ca fesenistul Valcov a fost mai intai in partidul portocaliu PDL dupa ce in ultimul timp a trecut la PSD(si a facut-o calculat fiindca il putem acuza de orice pe dnul Valcov, dar numai de prostie nu poate fi acuzat el fiind un tip ..foarte inteligent).Dar vom vedea curand ce este adevarat sau ce este …manipulare a DNA.

  • esti asa cum iti e numele. daca iei de bune tot ce debiteaza procurorii, din tot ce s-a intamplat pana acum in zeci de procese, s-ar putea sa ramai ( vorba lui olteanu) cu fesenistii in gat! dupa cum spui in postare, un tip..foarte inteligent ar trebui sa stie ca lao licitatie de arta afara nu cumpeeri cu bani in sacosa operele de arta ca la mall. acolo trebuie sa depui o garantie, esti inregistrat banii ruleaza printr-o banca etc etc si plus ca se declara totul la oficiile de spalare a banilor. chestie de informare bai gheorghe. altfel poti sa debitezi cate prostii vrei dar astea iti arata limitele si apartenenta.

  • Se vede ca unii n-au nicio problema in a sustine pe acesti jefuitori (poate/probabil au beneficiat si ei de pe urma…furaciunilor !!!) si este totusi greu sa gasesti o minima justificare (a fii pesedist sau sustinator fanatik al psd nu poate explica aceasta…abatere de la o normala conduita cetateneasca) a acestei atitudini blamabile.

 5. la antena 3, criticul de artă, pavel sușară și-a exprimat câteva opinii pe marginea lucrărilor “ascunse în pereți”.” Nu se poate vorbi despre o lucrare între 80.000 şi 100.000 de euro, dacă vorbim despre lucrări semnate de Picasso. Ele pot fi serigrafii, reproduceri tehnice, mecanice, după picturile cunoscute. Deci, deocamdată este o informaţie spectaculoasă, dar lucrări de genul, indiferent dacă sunt bune sau nu, nu se ţin în pereţi, ci pe pereţi. Am văzut şi câteva imagini la televizor, cu aceste lucrări, cel puţin vreo două-trei erau ştifturi, de la mare distanţă.””La nivel de imagine şi etică, lucrările sunt spectaculoase, dar ele nu sunt ceea ce par a fi, decât în clipa în care sunt văzute şi expertizate”. asa ca sa asteptam mai intai ce mai gasesc procurorii prin cavouri, sa faca expertize adevarate, sa stabileasca daca sunt ale lui valcov iar acesta sa demonstreze in cazul acesta cum le-a obtinut. mai vorbim apoi. si sa nu uit, vad ca iar au iesit vesnicii demonstranti la universitate sa-si ia tara inapoi de la hotii aia de psd-isti. de la crapatul zorilor pana seara tarziu vreo 4-5 ciumeti fara serviciu ling treptele in fata carutei lui caralitru si injura en gros la ponta si ai lui. e un adevarat spectacol cand treci pe langa ei. oare din ce traiesc amaratii astia ca nu rateaza nici un prilej sa-si piarda toata ziua pe acolo indiferent de motiv. pe maine cand ies in strada basito-liberalii sa-l bage la parnaie pe sova in mod democratic.

 6. Valcov tezauriza veniturile oculte in tablouri si aur datorita raportului valoare mare /dimensiune redusa deci usor de ascuns de ochii ANI . Primarul PDL facuse ceva avere dar asta este un semnal de alarma in plus ca SRI a dormit de 25 de ani facand mai degraba politie politica decat sa apere tara de jaf si falimet organizat . Daca Kovesi si Coldea nu sunt decapitati pentru favorizarea jafului la adapostul DNA+SRI atunci nu se va schimba decat gasca de hoti cu alta gasca la nesfarsit

  • chiar daca esti o admiratoare a binomului kovesi-coldea ar trebui sa te uiti si la ce declara alti sefi de prin dna si ai constata ca pe zi ce trece aberatiile dna sunt infirmate chiar de dna! tezaurul lui valcov s-a redus de la milioane la cateva zeci de mii de euro, s-a renuntat la pereti si au trecut la dulapuri etc. vezi ca pana la proces s-ar putea sa mai fie multe surprize. abia la tribunal se va vedea ce a facut valcov si cate minciune au transmis ca de atatea ori astia de la dna.

 7. Valvov zidarul.In pereti?inchipue ti pe asta punand rigips.vorba aia ,faRa martori!.mesteru manole Ragalie.la cat de prosti si suficienti in bashinile lor cei ca vulvoi asta probabil a chemat o firma sa i bage tablourile inpereti.

  da’ ci le trebuie opere de arta imbecililor astia?ca toti au.uite la tot declaratii de avere procororii judecatorii politicienii,aceias poeze o recita:cateva sute de mii oiro,terenuri,bijuu si opere de arta…

  Au murit si pelicanii in mm de treaba.atata ghertoism bashit,au murit in plm si pelicanii

 8. Corlatean, cand a fost vorba ca Romania nu va intra in Shengen, le-a replicat europenilor:”daca voi nu ne vreti, nici noi nu va vrem in cazul asta!”, ca urmare “si-a dat demisia” pe motiv ca nu poate incalca legea in privinta infiintarii unor noi sectii de votare in diaspora. Valcov care “s-a dat” la FMI a patit-o mai rau dupa cum se vede. Din cate am vazut azi, nu prea stau in picioare probele din dosarul lui Valcov iar scopul oricum a fost sa il scoata din joc.
  Domnule, atat de penibili au ajuns astia din DNA incat nici macar niste “facaturi” credibile nu mai sunt in stare sa produca?

 9. Ceea ce-mi displace profund, este ca “stiristele” si “moderatoarele” Antenei 3, basca “reporterii in direct”, au devenit raspandacii zvonerilor de la DNA 🙁

   • Tot ce a lansat DNA in ultimele zile a fost preluat pe nemestecate la stirile postului dvs., iar la emisiunile de dupa-amiaza, moderatoarele au subliniat mizeriile lansate de DNA, prin zambete si aluzii ironice la adresa lui Valcov, ochi dati peste cap si tot arsenalul folosit atunci cand vrei sa discreditezi pe cineva. Prezumtia de nevinovatie nu functioneaza nici la doamnele astea, caci altfel s-ar fi abtinut de la comentariile malitioase. Nu sunt singura care am constatat cele scrise mai sus, domnul Ciuvica a fost si dansul oripilat de aceasta atitudine a unor angajati ai Antenei 3, s-a si exprimat in sensul acesta aseara si vad, cu amaraciune, ca se continua si azi in acelasi mod.

  • confirm: spre exemplu la jurnalul orei 14 de astazi 28Mr2015, corespondenta (nu am retinut numele – NU vorbesc despre D-na Laura Nureldin, ancora jurnalului) care a facut referire la cazul Valcov, a reluat cu virgule cu tot, toate ineptiile DNA-ului, cu tablouri prin pereti, sute si sute de mii de eur valoare, etc., ca atata convingere si elan de parca ziceai ca aceastea sunt adevaruri lasate de la Dumnezeu. Degeaba si-a batut gura D-ul Tudor aseara la Ordinea Zilei.
   Sa ne intelegem oameni buni: exceptand o mana de oameni de la Antena 3 (dar care din fericire reprezinta hard-core-ul A3) musteste de promteriste si basisti infirltrati (cu si fara stele pe umeri).

 10. Geta Fekete ,cam are dreptate ,joi si vineri Alina Petrescu si d-na Coman au facut un festin televisionistic cu ce livra DNA-ul.Nici macar o propozitie lansata de DNA nu era trecuta printr-un filtru logic.Invitatii erau si ei pro DNA.
  Eu personal nu stiu nici acum daca acele tablouri sunt sau nu ale lui Valcov ,daca exista facturi ceva pe numele lui sau amprente sau ceva concret.Totul a fost gasit in casele altora din informatiile imprastiate in presa ,care sunt probele care demonstreaza ca ala e stapanu’ marfii, daca tot facem justie la TV ?
  Nu-l cred pe Valcov vreun sfant, avand in vedere trecutul PDL-ist, dar informatiile DNA trebuie totusi filtrate, analizate la rece.
  Joi si vineri nu era nicio diferenta, intre orele 12:00-16:00, intre Antena 3 si B1 TV sau altele asemenea.Mi s-a parut ca Sova si Valcov au fost linsati la emisiunile specificate.Nu a existat nimeni care sa sustina si partea acestora in cadrul emisiunilor specificate, cum cred ca era normal.D-na Petrescu chiar m-a dezamagit, a fost total “biased”
  Eu cred ca e nevoie de mai multa prudenta si neutralitate, e totusi vorba de imaginea unor oameni.

 11. Care-i treaba cu spalatul banilor prin tablouri ? Chestia asta se face cu cap. Daca Valcov scotea o galerie de tablouri celebre la vanzare – cum este acuzat – batea mai tare la ochi decat daca aparea cu un Lamborghini lucios la minister.

Leave a Reply