“Noi considerăm că în momentul de faţă MCV, care ar fi trebuit să funcţioneze pe o perioadă limitată, a devenit un fel de ţintă în mişcare care, pe măsură ce ne apropiem de el, se depărtează. Şi de aceea, sugestia mea, pe care vreau s-o fac, sigur, şi autorităţilor Comisiei este să stabilim o modalitate de evaluare clară a progreselor care au fost făcute pe cele patru benchmark-uri din cadrul MCV. Acest assessment (evaluare – n.r.) ar trebui făcut în România de către Comisie în aşa fel încât să putem pregăti terenul pentru încheierea acestui dispozitiv care a fost pus în funcţiune în momentul aderării României la Schengen (la UE – n.r.)”, a declarat, joi, preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, într-o conferinţă de presă comună cu preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz.

În opinia lui Tăriceanu, România şi-a atins ţintele la care s-a angajat, iar progresele făcute în domeniul justiţiei şi al statului de drept sunt “sensibile, apreciate şi ele fac parte din evaluările Comisiei şi sunt apreciate ca atare”. “Prin urmare mi s-ar părea logic şi normal să mergem către această fază de încheiere a Mecanismului pentru a nu considera că România este – şi, bineînţeles, şi Bulgaria, dar eu vorbesc în primul rând pentru ţara mea – să nu considerăm că există o discriminare între România şi celelalte ţări membre ale UE”, a spus Călin Popescu-Tăriceanu, aflat într-o vizită la Bruxelles.

Rugat să dea o definiţie a MCV în faţa lui Martin Schulz, Tăriceanu a explicat că, iniţial, Mecanismul de Cooperare şi Verificare a fost stabilit ca un instrument tehnic, dar pentru a măsura progresele în domeniul justiţiei, al statului de drept.

“Din păcate, ceea ce am observat este că încet, încet el a început să fie folosit ca un instrument, să zicem, cu caracter politic”, a spus preşedintele Senatului, adăugând că “problema de fond rezidă, în principal, la Comisie care ar trebui să găsească o modalitate de a pregăti terenul pentru decizia politică care este la nivelul Consiliului”.

“Cred că este şi o componentă politică, din păcate, n-ar fi trebuit să fie şi, tocmai de aceea, consider că, dacă această componentă politică este avută în calcul, chiar dacă nu este recunoscută, atuncea sigur că se creează o discriminare cu care nu putem să fim de acord”, a mai spus Tăriceanu.

Ultimul raport MCV pentru România a fost publicat pe 28 ianuarie. Tonul general a fost pozitiv, dar au existat şi critici, în special referitoare la Parlamentul României.

Documentul notează că “au existat speranţe ca noul Statut al deputaţilor şi senatorilor, adoptat în iulie 2013, să introducă o abordare mai sistematică şi mai coerentă, în concordanţă cu principiul egalităţii în faţa legii. Cu toate acestea, anul 2014 a continuat să fie caracterizat de întârzieri în ceea ce priveşte admiterea şi respingerea cererilor formulate de organele de urmărire penală în vederea ridicării imunităţilor deputaţilor şi senatorilor”.

“Rapoartele MCV au arătat, de asemenea, necesitatea ca aceste decizii să fie motivate. Criteriile pe baza cărora cererile sunt admise sau respinse sunt în continuare neclare şi nu sunt comunicate organelor de urmărire penală”, se mai precizează în document.

După publicarea raportului, Comisia Europeană a anunţat că următorul raport MCV pentru România va fi prezentat, probabil, peste un an, pentru a oferi Bucureştiului răgazul necesar pentru a putea da curs recomandărilor sale şi pentru evalua rezultatele tangibile obţinute.

“Consensul cu privire la necesitatea reformelor şi convingerea că progresele sunt tot mai solide câştigă din ce în ce mai mult teren, iar această tendinţă trebuie acum menţinută. Comisia aşteaptă cu interes să continue colaborarea strânsă cu România pentru a asigura îndeplinirea obiectivelor MCV şi a monitoriza recomandările incluse în raportul adoptat astăzi. Următorul raport oficial va fi probabil prezentat în termen de aproximativ un an”, potrivit unui comunicat al CE.

Executivul de la Bruxelles consideră că procesul de monitorizare în cadrul MCV, oportunităţile oferite de fondurile UE şi dialogul constructiv cu Comisia şi cu numeroase state membre continuă să reprezinte “un sprijin valoros” pentru consolidarea reformelor în România.

“Până la publicarea unui nou raport, Comisia va monitoriza îndeaproape şi pe o bază permanentă progresele înregistrate, prin intermediul unor misiuni periodice, precum şi printr-un dialog frecvent cu autorităţile române şi cu alte state membre”, a precizat CE.

 

35 COMMENTS

 1. la asta nu i-a fost rusine sa se mai prezinte in fata reprezentantilor democratiei Europene cande inainte cu o seara a facut un abuz extrem de grav aparand un corupt deosebit de periculos si calcand in picioare Constitutia Romaniei? Slugoiul asta neliberal chiar nu are rusine?

  • mai, ovidiule, iar cu basisme expirate ? Constitutia a calcat-o in picioare idolul tau betivan interlop basau. Ar trebui sa-ti fie rusine sa scrii Constitutia Romaniei cu majuscule.

   • haha..basisme expirate…se oripileaza CSM…DNA…Presedintia Romaniei…CE…UE…ambasadele straine din Romania si tu vi cu creierul tau prespalat cu argumentul Basescu? Obsesia de Basescu este expirata…nu mai tine…a apus… Calcarea jutitiei in picioare se petrece de cand a venit ponta la putere prin slugile lui printre care intra si Tariceanu…doar alaltaieri s-a petrecut cea mai grosolana nemernicie pontista

    • Corect hotia lui basescu s-a expirat,flota s-a praduit de una singura,toata gasca de hoti basisto-iohanisti in frunte cu orban,blaga,gorghiu si iohannis s-a expirat,iar neexpiratul hot al neamului,care a praduit miliardele de euro este…sova si androneasca.

     • Spune-mi de ce miliarde vorbesti? din care dosar…care dovada? sau sunt barfele de woawbizzzz dintre asistentele de platou…pai puneti botu’ chiar la tot?

     • Pai o parte din miliardele alea imprumutate de basistii tai,care au plecat si ele sa caute Flota. Spagile,parandaraturile,despagubirile ilegale,in ani domniei “de dreapta” in care “dreapta grebla se facu” si a saltat POTUL,care(conform curtii de conturi,dosare de retrocedari,microsoft,etc si plangeri in legatura cu gauri in buget ce stau stiva la dna) pus cap la cap pe toata tara,…intrece inmiit si cele mai pofticioase vise ale ciordacilor pesedisti.Toate astea “sunt barfe” dupa parerea creierului tau spalat cu acetona.Intre spagarii pe mii de dolari pe vremea lui Nastase,la cei pe sute de milioane pe vremea lui Boc ,este diferenta doar de barfe,nu-i asa?

    • Serios, mai, ovidiule ? Se oripileaza toate acele institutii ? Ar trebui sa se oripileze pentru ca basaul e in libertate. Si multi din gasca lui. Ai citit articolul acela din New York Times despre mafia basista care a patronat si distrus Romania in acesti 10 ani ? Vai de capul tau.
     Si spune concret, fara baseli, cum a calcat Ponta justitia in picioare ?

  • Ca nu-i liberal e o idiotenie sa spui. E mai liberal neamtul?
   In schimb le spune voalat asa ca sa nu deranjeze. E finut omu’ ca vrea sa mai faca politica. La el politica e un hobi.
   D’le Tariceanu, spune mai pe bune tot ce crede tot romanu’ ca MCV-ul ala a fost o inventie POLITICA inca de la inceput ca sa ne calareasca marile puteri si sa ne arate unde ne e locul.
   Dar stirea momentului e aia cu McDonald’s.
   Cica, o sa plece de pe meleagurile noastre. Sigur ca nu de tot … o sa vanda sandramaua aia formata din 67 restaurante de intoxicat populatia.
   Intrabare cheie: cui o sa vanda americanii?
   Rusilor bineinteles.
   V-ati prins si cei mai proamericani cum sta treaba asta cu capitalismul.
   Rusii, americanii, nemtii, englezii sunt cu banii si fac afacerii pe rupte profitabile pentru ei ca doar e capitalism si noi suntem cu MCV-ul si cu catusele si cu caprele lui Grebla.
   Mai pe intelesul proamericanilor ei cu painea si noi cu circul.
   Si uite cum incet, incet afla tot romanu’ ca simulatia asta cu lupta intre marile puteri e o fumigena lansata ca in spatele acesteia ei sa-si faca afacerile in liniste si sa-si imparta zonele de influenta. O perioada americanii, apoi rusii, apoi preiau nemtii si tot asa …
   Si poporul este trimis sa stea cu burta pe carte sa invete democratia (si nu ,,regulile” astea marsave din capitalism)

  • Bai Oaie,ti-am zis sa ne spui ce articol din Constitutie “a calcat in picioare” Tariceanu.O ti asa la infinit cu tampeniile, ca papagalul care a mancat crema de ghete.

   • In cazul Sova s-au inregistrat 79 de voturi pentru, 67 impotriva si 5 abtineri, iar senatorii PSD sustin ca, potrivit regulamentului Senatului, nu s-a intrunit numarul cerut – 85 de voturi favorabile, cererea fiind respinsa. Numarul total al senatorilor este de 168, iar prezenti au fost 151. Astfel, ar fi fost nevoie de doar 76 de voturi pentru arestare, astfel incat senatorul PSD sa-si piarda imunitatea parlamentara, daca senatorii ar fi decis conform prevederilor constitutionale.
    In Constitutie se spune ca este nevoie de jumatate plus unu din numarul senatorilor prezenti, caz in care cererea procurorilor in cazul Sova a fost admisa.
    Ce prevede Constitutia
    La articolul 76 al Constitutiei, privind “Adoptarea legilor si a hotararilor”, la alineatul (2) se arata ca “Legile ordinare si hotararile se adopta cu votul majoritatii membrilor prezenti din fiecare Camera”.
    Doar legile organice si hotararile privind regulamentele Camerelor se adopta cu votul majoritatii membrilor fiecarei Camere, potrivit primului alineat. AI PRICEPUT PARISULE? cum de nu te cheama Ciocolata sau Mercedesa? Sa nu mai jignesti pe viitor ca nu suntem la concurs de injuraturi…ne spunem punctul de vedere!

    • Nu,pasarica,in Constitutie la articolul in care se vorbeste despre INCUVIINTAREA pentru retinere si arestare,adica art.72 (2) nu se prevede nimic despre cum se voteaza iar restul de discutii pe tema asta sunt INTERPRETARI. Felul votului s-a stabilit in legea 96 din 2006 care este in vigoare si azi si dupa care este facut Regulamentul Senatului,care poate fi schimbat numai daca se schimba si legea.Daca nu va convine vot cu cvorum,de ce nu ati schimbat voi si legea si regulamentul, baseilor,caci ati avut tot timpul?.

    • Nu “maestre”,retinerea si arestarea nu au nicio treaba cu articolul acela ,ci cu art.72(2)in care se cere “incuviintarea Camerei” din care face parte subiectul cu problema.Camera fiind un grup de indivizi,iar in limba romana actiunile unui grup X se refera cel putin la majoritatea de 50+1 ,majoritate a unui grup de elemente,tot in limba romana,inseamna cel putin jumatatea plus unu a unui intreg.Deci actualul Regulament al Senatului este perfect constitutional.Iar alte interpretari sunt aberatii voite sau nu.Asa ca la alea 79 de voturi mai trebiau cateva.Referendumul din 2012 nu a fost validat caci mai trebuiau niste voturi,nu-i asa?Pentru voi basistii atunci era constitutional cvorumul necesar,iar in cazul de acum nu va mai convin cvorumurile.Pai nu merge asa treaba ,mai Oaie.

   • Tăriceanu e un golan care a încălcat Constituţia pentru Sova. Senatorii Andronescu şi Micky Şpagă au fost daţi pe mâna justitiei de către acelaşi Tăriceanu cu mai puţine voturi “pentru încuvinţarea urmaririi penale”, adică a aplicat corect prevederile art. 76(2) din Constituţie.

 2. Cred ca de 2 ani scriu asta, totul e politic, totul din ceea ce se impune privind tara asta! Din toate rapoartele trimise pentru analiza, nu cred ca-si pierde timpul fara sa fie platit cineva, doar sa citeasca sau sa analizeze documentatia scrisa pentru un verdict clar si serios! Asta se intimpla de ani de zile si nu numai cu tara asta a noastra, ci cu aproape toate tarile unde sunt interese majore politice si de afaceri! In sfirsit si-au dat seama politicienii nostrii dar ce masuri iau? Nu cred ca vor putea lua masuri de imbunatatire, deoarece comunicarea intensa prin orice mijloc de comunicare manipulant pe partea negativa are prioritate, si cum la noi aceste manifestari nu se pedepsesc prin lege, trageti toti concluziile! vezi telefoanele sau e-mailurile trimise de macovei si nu numai, prin care nu reusim sa ne reabilitam imaginea tarii indiferent de munca celor care cuadevarat vor s-o schimbe!

  • Ca s-o spunem pe aia dreapta. Cine sustine ca am facut progrese insemna ca ori a plecat in ultimii 10 ani din tara ori are interese sa sustina lucrul asta.
   Progresele ce le-am facut sunt astea ce le vedem zilnic? Daca aresteaza insemna ca e ok? functioneaza ,,justitia”? Cam la asta se reducere statul de drept?
   Realitatea-i cruda:
   – o gramada de procurori facuti judecatori ca apoi sa judece la comanda, asta-i justitie si progres?
   – infintarea DNA ca stat in stat si preluarea parghiilor puterii de servicii in astia 10 ani e justitie si progres? sau e dictatura?
   Doar am vazut ca pe astia nimeni nu mai poate sa-i verifice. Cica se poate numai daca se ajunge in instanta … adica sa-i judece procurorii ajunsi judecatori !!!
   Ar trebui sa nu-i mai vina nimanui sa vorbeasca de MCV si Schengen macar vreo 10-15 ani de acu’ si sa faca fiecare ce-i sta in putinta ca sa incerce sa indrepte dezastrul in care ne aflam … daca se mai poate
   Pentru omul de rand ar trebui spus ca Schengen e pentru noi:
   taxe din vest la salarii din est
   Deja suntem 50-60 % pe drumul asta cu taxele iar daca ne grabim spre Schengen ar trebui macar cineva sa spuna ce ne asteapta. Ca sa nu mai luam inca o mare teapa ca asta cu MCV-ul la intrarea in UE.

 3. Si asta si ponta se lauda pe unde apuca cu cresterea increderii in justitie si statul de drept. Pe de o parte faulteaza justitia big time iar pe de alta parte se asteapta sa culeaga roadele muncii altora. Sunt unii care-si bat nevasta acasa dar cand ies cu ea in public sunt foarte mandri – asa sunt si impostorii astia.

  • Justitia inseamna dreptate si adevar,nu facaturile lui basescu,iohannis si kovesi care ei faulteaza justitia.Cu toate acestea, Tariceanu si Ponta trebuie sa laude justitia, caci altfel vor fi acuzati de mafiotii basisto-iohanisti, ca ei strica MCV-ul lu’ peste si de aceea nu intram in Schengen.

 4. bai fratilr nu va e jena sa il tot invitati pe neulander petrica roman distrugatorul economiei romanesti? chiar asa va bateti joc de romani
  nenea neulander petre roman a aplicat cu succes protocoalele sioniste si a reusit sa distruga economia romanesca fara sa fie acuzat ca ceasca de subminarea economei romanesti. impreuna cu asasinul economic savin ( translocat in momentul ala din singapore) a pulverizat uzina ,,tractorul,, desi a promis ca va relansa productia de tractoare…frectii intentia a fost clara de la inceput de tzeapa. nu ii intreaba niciun dna de ce nu a respectat caietul de sarcini? nu pt ca asta e un business ( tzeapa ) la nivel inalt

 5. Este de neconceput ca sefii unor retele de penali,sefii unor gasti de hoti din bugetul statului sa nu fie trimisi in justitie pentru a fi judecati (vezi dosarul microsoft : pescariu,florica..) pe cand membrii retelei(cocos,min comunicatiilor,udrea si altii sunt la arest si vor fi trimisi in justitie unde un judecator va spune daca sunt …VINOVATI sau NEVINOVATI).
  De cand procurorii au dreptul sa decida ca pescariu,florica…sunt nevinovati(au primit NUP de la procurori !!!) in loc sa-i trimita in fata judecatorului(si numai judecatorul sa decida cf.constitutiei,legii daca sunt/ nu sunt…vinovati !!!).Conform COTIDIANULUI.RO s-ar putea ca acesti procurori(n-au dreptul sa se erijeze in judecatori) sa ajunga la randul lor la …brutarie.

 6. Citez de undeva:

  “Pentru ridicarea imunității senatorului Ariton au votat 77 de senatori. Acestuia i s-a ridicat imunitatea. Pentru ridicarea imunității senatorului Șova au votat 79 de senatori însă Tăriceanu a decis să nu i se ridice imunitatea.”

  Chestia asta se numeste cumva? Poate abuz in serviciu? Nu e cam nerusinat sa iesi acum in public si sa te pronunti tu daca MCV-ul mai e util sau nu?

  • Bine remarcat cu …numarul votantilor(logic si de necontestat adica la doua lucruri IDENTICE …doua solutii DIFERITE).Este prea …strident si lipsit de logica.

  • Mai mosh Ioane,nu mai lua de la Gorghiu, caci aia iti da shoricioaica.Mai bine vezi si tu ce scrie prin legile lu’ peste, daca tot te indignezi asa proletar.Lui Ariton i s-a votat incuviintarea pentru inceperea urmaririi penale,ca fost ministru in momentul presupusei infractiuni si nu punerea in lanturi ,cum vreti voi pentru Sova.Totul este legal chiar daca acum voua basistilor,nu va convine “cvorumul” necesar.Dar la referendum in 2012 v-a placut cvorumul,ce daca peste 7 milioane au votat contra un milion.Milioane de oameni moshule.Iar “abuz in serviciu” visezi tu cand sforai langa baba ta.

   • Ma scuzati, dar am vazut pe aici ca sunt date exemple din comentariile dvs. din care rezulta ca dvs. nici nu stiti sa scrieti corect in limba romana. Imi permit deci sa nu intru in discutie cu dvs., eu nesituandu-ma la acest nivel de evolutie! Plus ca nici nu va cunosc, habar n-am cine sunteti si ce vreti! Cu deosebita stima, vedeti-va de treaba! La revedere.

 7. Are dreptate Preşedintele Senatului.Postaci, mai bine a-ţi crăpa ochii mari că altfel copii voştri vor fi chiriaşi în ţara lor. Boilor care sunteţi boi.

 8. ACEST 5X5 MA FACE SA MA SIMT RUSINAT CA SINT ROMAN SI CA IN FRUNTEA SENATULUI TARII MELE A PUTUT AJUNGE UN ASTFEL DE INDIVID.
  CINE POATE PUNE PRET PE SCARA DE VALORI ETALATA DE ACEST INDIVID?
  PINA SI D A L ERA DEZAMAGIT !

 9. Daca Romania nu stie sa santajeze politic UE cum putea sa o faca pe vremea lui Basescu cand era nevoie de votul Romaniei la aderarea unei noi tari membre … atunci Romania putea sa pretinda ca din moment ce Olanda , Franta , Germania nu respecta conditiile inscrise in tratatul de aderare la Schengen .. nici Romania nu accepta extinderea UE tot de frica unor pretexte politice inventate

 10. Ce v-ar placea sa nu mai existe MCV sau vreo alta forma de monitorizare a justitiei in Romanica. Ati vinde DNA – ul pe o mana de ruble. N-am vazut mari proteste la Antena 3 pentru ca in Senat nu s-a respectat Constitutia (cazul Sova) de unde trag concluzia ca Radu Tudor si compania sunt niste mici slujitori ai lesinatilor din PSD.

  • bai basisto-liberalule ti-ai tras icoana cu dna si te rogi la ea in fiecare zi? parac ai fi basescu in zilele lui bune combinat cu macovei. sau esti si tu o admiratoare a cuplului penal basescu-macovei? vezi ca labeunu nu scrie nimeni si tu te-ai pierdut pe aici!

  • Cine nu a respectat Constitutia?Legea 96/2006 dupa care este facut actualul Regulament al Senatului?Basistilor,acum nu va mai convin legile in vigoare si cvorumurile?De ce nu le-ati schimbat voi pana acum?Ati avut destui ani la dispozitie.

 11. MCV-ul e o prostie, arestarea lu’ ala de la ANI l-a compromis definitiv ca “mecanism”.
  Punct si de la capat.
  Cred ca germanii i-au promis lui Johan ca daca baga totii rosii (socialisti, masoni, oamenii de stanga in general) in puscarii ii vor face cadou Shenghenul.Sa vedem cui o sa mai foloseasca daca la momentul respectiv populatia o sa fie ori la puscarie ori in exil facand cozi la votare.
  Tariceanu a creat MCV-ul tot el sa-l desfiinteze.

 12. Domnule Radu Tudor ,vad ca-mi blocarati mesajele anterioare (poate mailu e ceva mai ciudatel 🙂 ) , n-a creat domnul Tariceanu, dimpreunalea cu Monica, acest mecanism, cand erau in DA, la brat pe pupa navei ?!
  Nu era si atunci tot instrument politic ?!
  Tipul de la DNA, ala cu cravata aurita 🙂 (il vazui asta seara pe la TV la emisiunile d-voastra) , il stim ca exista tocmai din cauza acestui mecanism.
  Il apreciez pe Tariceanu, pentru reusita privatizarii Dacia, dar a facut si greseli foarte mari.

Leave a Reply