Preşedintele american Donald Trump a dus disputa sa cu presa la un nou nivel, odată cu publicarea duminică, pe contul său de Twitter, a unui filmuleţ în care apare lovind în mod repetat un bărbat peste al cărui cap este suprapus logoul postului CNN, însoţit de ‘explicaţia’ ‘Fraud News Network’, transmit AFP şi Reuters.
Publicarea filmuleţului intervine după trei zile de ofensivă îndreptată mai ales împotriva canalelor de televiziune pe care Trump le consideră ostile administraţiei sale.
Filmuleţul postat duminică durează 28 de secunde, dar acţiunea propriu-zisă ţine doar patru secunde, fiind reluată de mai multe ori. El îl arată pe Trump, îmbrăcat cu costum şi cravată, repezindu-se şi apucându-l de gât, la marginea unui ring de catch, pe un bărbat al cărui cap este mascat în întregime de logoul CNN. Trump îl culcă la pământ pe bărbat şi îi trage câţiva pumni, după care se ridică şi pleacă.
Filmuleţul este versiunea modificată a scenei originale din 2007, din timpul unui meci demonstrativ de catch. Bărbatul cu care Donald Trump simulează o luptă este Vince McMahon, un promotor de succes al acestui sport.
Vince McMahon, a cărui avere a fost estimată de Forbes la peste un miliard de dolari, este căsătorit cu Linda McMahon, numită de Trump ministru pentru întreprinderile mici. Cuplul a fondat World Wrestling Entertainment (WWE), principala federaţie de catch din SUA.
După cum remarcă AFP, difuzarea scenei respective marchează un nou prag în folosirea fără limite a contului de Twitter de către preşedintele american.
Pe reţelele de socializare, criticile nu au întârziat să apară. ‘Viteza cu care reproducem declinul şi căderea Romei este impresionantă. Ceea ce Romei i-a luat secole, noi reuşim în câteva luni’, a reacţionat pe Twitter Bill Kristol, comentator conservator al publicaţiei The Weekly Standard, notează Reuters.
Cei mai mulţi dintre cei care au invocat articolul din Constituţia SUA (care face referire la înlăturarea preşedintelui din funcţie şi înlocuirea lui cu vicepreşedintele) cer ca Trump să fie pus sub acuzare.
Directorul executiv al Reporters Committee for Freedom of the Press, Bruce Brown, a catalogat videoclipul drept ”o ameninţare cu violenţă fizică asupra jurnaliştilor” şi a spus că mesajul lui Trump a fost sub demnitatea funcţiei. ”Când preşedintele atacă presa, atacă oamenii”, a adăugat el.
Consilierul pe probleme de securitate al preşedintelui a apărut la emisiunea ”This Week” de la ABC şi a declarat: ”Nu cred că cineva îl va percepe (videoclipul, n.r.) ca pe o ameninţare. Sper că nu”.
Colaboratoarea CNN Ana Navarro a spus, în aceeaşi emisiune: ”Mesajul este o incitare la violenţă. O să facă în aşa fel încât cineva din media va fi omorât”.
Dramaturgul şi scenaristul Beau Willimon a scris pe Twitter: ”În timp ce preşedintele publică videoclipuri, milioane de adevăraţi patrioţi luptă pentru a salva sistemul de sănătate şi democraţia”.
Comentatorul politic şi sportiv Keith Olbermann a cerut revocarea lui Trump din funcţia de preşedinte. La fel au făcut şi actorul Ricky Gervais, comicul Billy Eichner, RuPaul, George Takei, Seth Rogen şi cântăreaţa Lauren Jauregui. Ei au numărat printre cei care au condamnat postarea lui Trump.
”Aceasta nu este preşedinţie modernă, este comportament al unui om al cavernelor preistoric”, a spus actorul George Takei.
Scriitoarea JK Rowling a publicat, pe aceeaşi platformă de socializare, un citat din George Washington: ”Să perseverezi în datoria ta şi să taci reprezintă cel mai bun răspuns la calomnie”.
CNN a reacţionat la scurt timp după ce Trump a publicat videoclipul: ”Este o zi tristă când violenţa împotriva reporterilor este încurajată de preşedintele Statelor Unite”.