Alexandru Rafila, expertul României la Organizaţia Mondială a Sănătăţii a vorbit în această seară, la emisiunea Punctul de Întâlnire de la Antena 3, pe subiectul aşteptat de toată lumea – vaccinul anti-COVID. Rafila spune că patru companii sunt foarte aproape să termine cercetările de laborator iar până la sfârşitul anului, cel puţin două dintre ele vor avea vaccinul gata.
https://www.antena3.ro/actualitate/vaccin-covid-alexandru-rafila-583904.html
“Sunt mai multe companii care sunt aproape de realizarea vaccinului anti-COVID: Pfizer, Sanofi, Astra-Zeneka, Moderna. Aceste companii sunt în studiul de fază 3, cel mai avansat înainte de se obţine aprobarea.”, spune Alexandru Rafila.
Expertul României la Organizaţia Mondială de Sănătate a explicat şi cum funcţionează serul care ne va proteja de Covid.: “Aceste vaccinuri au la bază ARN-Mesager, o formă de acid nucleic care determină în organism sinteza unor proteine de suprafaţă, similare cu cele pe care le are virusul Corona şi în felul acesta se generează un răspuns imun. Până acum nu au fost folosite astfel de vaccinuri.”
“Sunt foarte sensibile la variaţiile de temperatură. Ele trebuie menţinute la o temperatură de minus 70, minus 80 de grade, o mare provocare. Nu există instalaţii frigorifice de mari capacităţi care să ofere aceste temperaturi şi sunt foarte scumpe. Un congelator de 400 de litri costă 12.000 euro. Atunci, producătorii vor condiţiona vaccinul în cutii speciale, termoizolate, care conţin gheaţă carbonică şi fac posibil transportul şi păstrarea lui la temperatura optimă timp de 10 zile.”, a explicat Alexandru Rafila.
“Cred că până la sfârşitul anului vor ieşi pe piaţă cel puţin două vaccinuri, până în decembrie 2020, vor fi autorizate două vaccinuri.”
“Trebuie să fim pregătiţi să administrăm vaccinul” – spune Rafila. A doua condiţie este ca o ţară să fie pregătită să administreze vaccinul în cantităţi foarte mari. Aceste vaccinuri trebuie administrat în două doze la interval de 30-60 de zile.
În România ar trebui vaccinaţi, in prima etapa, 7 milioane de oameni şi trebuie 14 milioane de doze.
Există două variante de preţ. Cele finanţate de guvernele lumii vor fi ieftine, explică Rafila. Preţul unui vaccin ar fi până în 5 euro, spune expertul. În cazul companiilor care au investit din resurse proprii, va exista un alt preţ – 20 de euro.