Ungaria a început să producă pe plan intern medicamentul antiviral Remdesivir, folosit pentru tratarea COVID-19, compania farmaceutică ungară Richter producând până în prezent, în etapa iniţială, doze suficiente pentru circa 250 de pacienţi, a declarat vineri ministrul ungar al inovaţiei şi tehnologiei, Jozsef Bodis, citat de agenţia MTI.

Potrivit acestuia, până la sfârşitul lunii octombrie vor fi produse doze pentru tratamentul a mai mult de 800 de pacienţi. Guvernul de la Budapesta, care are 5,25 la sută din acțiunile de la Gedeon Richter, a contribuit cu 400 de milioane de forinţi (1,1 milioane de euro) la producţia acestui medicament de către compania Richter, scrie Agerpres.

Conform ministrului, în Ungaria este în curs și producerea antiviralului Favipiravir, un alt medicament folosit în tratamentul COVID.

Comisia Europeană a anunţat miercuri că a convenit cu societatea farmaceutică americană Gilead achiziţia a 20.300 de doze suplimentare de Remdesivir, suficiente pentru circa 3.400 de pacienţi, încercând astfel să acopere deficitul în aprovizionarea cu acest medicament antiviral cu care se confruntă statele Uniunii Europene.

Comisia Europeană achiziţionează acest medicament de la compania Gilead în mod centralizat şi gestionează distribuirea lui către statele membre ale UE. În luna iulie a fost achiziţionată o cantitate suficientă pentru tratarea a 30.000 de pacienţi COVID-19, dar mai multe state europene, inclusiv România, au anunţat recent că au nevoie de doze suplimentare.

Rezultatele finale ale studiilor clinice arată că medicamentul antiviral Remdesivir, produs de Gilead Sciences, grăbește vindecarea persoanelor cu Covid-19 cu 5 zile în comparație cu pacienții care iau placebo, după ce testele preliminare arătau o grăbire a vindecării cu 4 zile, au anunțat joi compania și cercetătorii, relatează Reuters citata de Hotnews.

La pacienții care erau pe oxigen când au primit pentru prima oară medicamentul, Remdesivir – vândut și sub denumirea Veklury – a redus timpul de recuperare cu șapte zile în comparație cu placebo, în cazul căruia timpul de recuperare e de 29 de zile, potrivit unui studiu pe 1.062 de pacienți, publicat în New England Journal of Medicine.

Studiul final a analizat datele cu privire la un tratament pe parcursul a 29 de zile, față de studiul preliminar publicat în mai și care viza rezultate după 15 zile de tratament.
Medicamentul companiei Gilead a fost printre primele folosite ca tratament împotriva noului coronavirus și unul dintre medicamentele folosite recent pentru a-l trata pe președintele Donald Trump.
Remdesivir a primit autorizare de utilizare condiționată de la FDA-ul american pe 1 mai, iar de atunci a fost autorizat pentru a fi folosit în mai multe țări.
Rezultatele studiului general au sugerat că medicamentul ar putea reduce mortalitatea, dar beneficiul nu a fost important din punct de vedere statistic. Cu toate acestea, într-o analiză separată care viza doar pacienții care au primit oxigen, medicamentul a părut să reducă riscul de deces cu 72% în ziua 15 și 70% până în ziua 29.
Cu această analiză, ”am putea avea date care sugerează că tratarea pacientului pe oxigen cu Remdesivir ar putea reduce semnificativ riscul de deces comparativ cu alte grupuri”, a spus doctorul Andre Kalil, expert în boli infecțioase la University of Nebraska Medical Center și principalul autor al studiului.

PS : Romania a avut inca de acum 3 luni oferta concreta de a negocia cu Gilead, compania producatoare a Remdesivir. Discutiile aveau in vedere productia de vaccin la Antibiotice Iasi, compania de stat condusa azi de un pupil al ministrului sanatatii, Nelu Tataru. Nici Ministerul Sanatatii, nici ministrul nici conducerea Antibiotice Iasi n-au facut nimic pentru a concretiza discutiile pentru producerea de Remdesivir in Romania. O face Ungaria, care da o palma peste ochi autoritatilor noastre in legatura cu modalitatea de a te misca si decide intr-o pandemie, pentru protejarea propriei populatii

Leave a Reply