Thursday, January 23, 2025
11.5 C
Bucharest

Dupa 150 de ani, Posta Romana devine Posta Belgiana…

Ca statul roman e cel mai prost administrator al companiilor, asta o stim cu totii. Ca privatizarea este un proces firesc al economiei de piata, la fel. Ca la Posta Romana sunt cozi mari, servicii slabe si salarii mici, cunoastem prea bine. Ca multe afaceri dubioase de partid s-au derulat pe spatele Postei Romane, e clar.
Dar dupa ce s-au vandut peste 80% din activele statului roman din domeniul bancar, energetic, distributie resurse si asigurari, sa mai vinzi si Posta Romana pentru ca esti incapabil sa o faci profitabila, asta e prea mult. 

In regimul Basescu, Posta Romana a fost adusa intr-o catastrofa financiara, prin smecherii politico-financiare sub obladuirea Robertei Anastase si a lui Gabriel Sandu. Acum aflam ca Posta Romana va deveni Posta Belgiana.

Ce trist pentru inca o companie romaneasca de traditie, sa piarda actionariatul majoritar romanesc detinut de peste 150 de ani !

Ministerul pentru Societatea Informaţională  a acceptat oferta neangajantă depusă de un operator străin. Potrivitministrului Sorin Grindeanu,  operatorul belgian de servicii poştale bpost va achiziționa  pachetul de 51% din acţiunile deţinute la Compania Naţională Poşta Română.

“În urma analizei detaliate a documentelor depuse de compania belgiană bpost, Comisia de Privatizare a concluzionat că acesta răspunde cerinţelor din caietul de sarcini. Invităm ofertantul să continue procedurile de due-diligence pentru a trece la următoarea etapă, cea a depunerii unei oferte ferme de achiziţionare a pachetului majoritar la Poşta Română. Operatorul naţional de servicii poştale a încheiat anul 2014 cu un profit substanţial, după şase ani de pierderi consecutive, şi a demonstrat că poate fi un activ valorors pentru un investitor strategic”, a declarat într-un comunicat ministrul pentru Societatea Informaţională, Sorin Grindeanu.

Istoric Posta Romana

  • La 23 iulie 1862, a fost emis Decretul 527 privind unificarea administraţiilor poştale din Moldova şi Muntenia, măsură realizată începând cu 1 august 1862. În urma unificării, conducerea direcţiei generale a fost încredinţată lui Panait Sevescu, care din decembrie 1860 ocupa aceeaşi funcţie şi în Muntenia.
  • Perioada poştei moderne a început în 1864, când domnitorul Alexandru Ioan Cuza a unit serviciul poştal cu cel telegrafic, la care, în 1893 s-a adaugat şi serviciul telefonic, luând naştere simbolul PTT. Aceasta decizie a fost luată în şedinţa Consiliului de Miniştri, care a avut loc în ziua de 29 august 1864, şedinţa desfăşurată sub conducerea Domnitorului Alexandru Ioan Cuza. În calitate de director general al poştelor şi telegrafelor, a fost numit maiorul Cezar Librecht, care ocupă funcţia de inspector general al telegrafelor încă din luna mai 1859.
  • Prima lege de organizare a ramurii de comunicaţii purtând denumirea de “Lege telegrafo-poştală” a intrat în vigoare la 1 ianuarie 1865, dată de la care a fost reglementată şi situaţia personalului, prin statut propriu.
  • La 1 mai 1865, se introduce serviciul abonamentelor prin poştă la presa din ţară şi străinatate, administraţia poştală percepând un comision fix de 10% din costul abonamentului, plus cheltuielile de expediere a sumelor şi francarea trimiterilor. Tot în anul 1865, este organizat serviciul de poştă rurală, care asigura legătura între comune, prin curse de factori. Se înfiinţează câteva sute de circumscripţii rurale, grupate în jurul unor oficii poştale.
  • În luna august, se înfiinţează în Bucureşti încă patru birouri de poştă, sucursale ale biroului existent, noile birouri fiind amplasate în Calea Craiovei (Calea Rahovei), Calea Moşilor, Calea Mogoşoaiei (Calea Victoriei) şi Strada Belvedere.
  • La 1 iulie 1871, intră în vigoare prima lege de organizare a personalului, însoţită de “Regulamentul pentru fixarea atribuţiunilor funcţionarilor telegrafo-poştali”.
  • La 16 februarie 1874, se înfiinţează “Biroul statistic al poştelor şi telegrafelor” pe lângă divizia contabilităţii.
  • Cu începere din 1 mai 1874, intră în vigoare “Legea pentru serviciul de poştă rurală”, care a avut ca efect imediat înfiinţarea unui număr de 115 birouri poştale rurale.
  • În perioada 15 septembrie – 9 octombrie 1874, la Berna se desfăşoară primul Congres Poştal în cadrul căruia s-a decis crearea Uniunii Poştale Universale, România fiind unul dintre cei 22 de membri fondatori ai organizaţiei. La acest Congres, România a fost reprezentata de George Lahovari, director general al poştelor şi telegrafelor.
  • La 28 martie 1875 se înfiinţează primul serviciu de poştă ambulantă pe relaţia Bucureşti-Itcani, iar în anul 1876, pe relaţia Bucureşti-Varciorova.
  • După anul 1883, se introduc primele planuri de îndrumare pe linie de cartare, timbrele porto şi serviciul de încasări şi mandatul telegrafic.
  • În anul 1894, după modelul unor clădiri similare din occident, începe construcţia Palatului Poştelor, care va fi dat în funcţiune în anul 1900.
  • În anul 1925, adminstraţia PTT a preluat exploatarea unei noi ramuri de telecomunicaţii, radiotelegrafia (comunicaţiile radioelectrice, cum se zicea pe atunci), fiind adaugată o nouă literă simbolului care a devenit PTTR. În perioada interbelică, administraţia de poştă şi telecomunicaţii a fost trecută în cadrul Ministerului Lucrărilor Publice şi Comunicaţiilor, structura organizatorică fiind, iniţial bazată pe direcţii regionale.
  • În anul 1938, constatând faptul ca Administraţia PTT se afla într-o stare de deficienţă, au fost adoptate trei legi fundamentale, prin care s-a reorganizat activitatea în spirit comercial: legea de organizare, legea de exploatare şi legea pentru statutul personalului.
  • În anul 1955, a fost promulgat Decretul nr.197 prin care era stabilit obiectul de activitate al ramurii de poştă şi telecomunicaţii, fiind din nou consfinţit monopolul absolut al statului în acest domeniu.
  • După anul 1989, au avut loc profunde transformări în administraţia centrală a statului, reflectate în ramura noastră prin înfiinţarea Ministerului Poştelor şi Telecomunicaţiilor, denumit ulterior Ministerul Comunicaţiilor.
  • La nivel central, pentru conducerea activităţii operaţionale, a fost creată în luna septembrie 1990 Regia Autonomă “ROMPOSTTELECOM”, care a funcţionat pâna în luna iunie 1991, prin această măsură fiind realizată separarea între organul de reglementare şi operatorul serviciilor.
  • Prin Hotărârea nr. 448 din luna iunie 1991, Guvernul României dispune desfiinţarea R.A. “Romposttelecom” şi separarea activităţilor prin înfiinţarea a patru regii autonome, şi anume: R.A. Poşta Română, R.A. RomTelecom, R.A. Radiocomunicaţii şi Inspectoratul General al Radiocomunicaţiilor.
  • Prin Hotarârea nr.371 din luna iulie 1998, Guvernul României a dispus transformarea R.A. Poşta Română în societate comercială, cu denumirea Compania Naţională “Poşta Română” S.A. Prin aceeaşi hotărâre, a fost stabilit “Actul constitutiv” al C.N. Poşta Română S.A. (anexa la H.G. nr.371/1998).

 

Hot this week

PNL a fost avertizat în 2024 de Preşedintele Parlamentului European că e ceva în neregulă pe TikTok

Doi lideri #PNL recunosc faptul că preşedintele Parlamentului European,...

Câteva amintiri la dispariţia lui Teoharie Coca Cozma

Dispariţia unei voci consacrate a transmisiilor sportive, Teoharie Coca-Cozma,...

Crin Antonescu, despre suvernaniști : Suntem sănătoși la cap?

Moment antologic cu Crin Antonescu, despre suvernaniști : Suntem...

Aliaţii din NATO ne-au compensat financiar sistemul Patriot donat Ucrainei

Interviu acordat de ministrul apărării agenţiei Agerpres. AGERPRES: România a...

Purtătorul de cuvânt al NATO pleacă după doar 1 an

Purtătorul de cuvânt al NATO, Farah Daklallah, pleacă din...

Topics

PNL a fost avertizat în 2024 de Preşedintele Parlamentului European că e ceva în neregulă pe TikTok

Doi lideri #PNL recunosc faptul că preşedintele Parlamentului European,...

Câteva amintiri la dispariţia lui Teoharie Coca Cozma

Dispariţia unei voci consacrate a transmisiilor sportive, Teoharie Coca-Cozma,...

Crin Antonescu, despre suvernaniști : Suntem sănătoși la cap?

Moment antologic cu Crin Antonescu, despre suvernaniști : Suntem...

Aliaţii din NATO ne-au compensat financiar sistemul Patriot donat Ucrainei

Interviu acordat de ministrul apărării agenţiei Agerpres. AGERPRES: România a...

Purtătorul de cuvânt al NATO pleacă după doar 1 an

Purtătorul de cuvânt al NATO, Farah Daklallah, pleacă din...

Trump schimbă Atlasul Mondial prin Ordin Executiv

Odată reinstalat la Casa Albă, Donald Trump va semna...

Related Articles

Popular Categories

spot_imgspot_img