Preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat vineri că ideea sa privind “autonomia strategică europeană” în sectorul apărării nu înseamnă că vrea o îndepărtare de SUA, ci de a face din Europa un partener mai de încredere şi de a întări NATO, relatează Reuters.

“Cred în NATO”, a spus Macron în cadrul Conferinţei de Securitate de la Munchen, la mai mult de un an după ce a produs confuzie în rândul celorlalţi membri ai alianţei transatlantice spunând că NATO “este în moarte clinică”. Iar joi, intr-un interviu in Financial Times, Macron a pus la indoiala din nou ratiunile existentei NATO. Aceste derapaje s-au produs dupa intalniri succesive cu presedintele Rusiei, Vladimir Putin.

“Cred că NATO are nevoie de un nou impuls politic şi de clarificarea conceptului său strategic. NATO are nevoie de o abordare mai politică”, a adăugat el, într-o declaraţie după prima reuniune G7 la care a participat, prin videoconferinţă, şi preşedintele american Joe Biden.

De la alegerea sa în 2017, Macron a promovat ideea ca Uniunea Europeană să fie mai independentă în privinţa securităţii şi să nu mai depindă doar de protecţia militară a SUA moştenită din Al Doilea Război Mondial.

Comentariile sale privind “moartea clinică” a NATO, cuplate cu decizia de a căuta o mai mare cooperare cu preşedintele rus Vladimir Putin, au produs consternare în rândul unor aliaţi europeni, în special din Est, care consideră SUA ca fiind singura sursă credibilă de protecţie în faţa Rusiei.

“Consider că cea mai bună implicare posibilă a Europei în NATO este de a avea un control mai mare asupra propriei securităţi”, a declarat Macron vineri.

Toate acestea ar întări NATO, a adăugat el, scrie Agerpres.

 

1 COMMENT

  1. Ce gogosi arunca si matrafoxatul asta! E micul raspuns la: cel putin 2% din pib-ul frantei pentru nato fara nicio pretentie de la cei sponsorizati!

Leave a Reply