O reactie absolut isterica s-a declansat duminica seara in Romania la momentul aparitiei de fum la unitatea mobila de ATI la Spitalul de Pneumologie Marius Nasta. In paralel cu o interventie exemplara a fortelor Departamentului pentru Situatii de Urgenta, care a tinut tot timpul situatia sub control, o explozie de agitatie, tensiune, acuzatii aberante si haos s-a declansat.

Ca de fiecare data in astfel de momente.

Peste o relatare jurnalistica fireasca de la fata locului se suprapun interventii politice, urlete isterice, imbranceli, pelerinaje de la cel mai inalt nivel care sa sustina tulumbele pompierilor, se amplifica o stare de panica nejustificata si irationala.

Se induce opiniei publice o atmosfera de prabusire generala, de nesiguranta, care peste emotiile si starea apasatoare – inevitabile, ca efect al pandemiei – genereaza cele mai nedorite si periculoase efecte.

Din ce in ce mai multa lume este debusolata, revoltata artificial, stimulata dinspre pandemie spre isterie.

Efectele se vad peste tot, e val de ura si instabilitate emotionala accentuata, cu o declinare periculoasa in relatiile inter-umane, in atitudinea nefireasca a comportamentul zilnic. Exista si formatiuni politice care isi trage seva si votul din acest amestec extrem de toxic de negativism stimulat pana la paroxism.

Uneori, mass media joaca un rol riscant, de amplificator al acestor curente periculoase. Abrutizarea informationala prin promovarea pseudo-valorilor, a inculturii conspirationiste si a mesajelor incarcate de violenta duc la o degradarea vizibila a societatii. Consecintele se vad, ele sunt catastrofale pentru un cadru civilizat al evolutiei noastre.

La un astfel de evenimente, relatarea inevitabila facuta de jurnalisti este capusata de personaje lugubre, care prin comportamentul lor mediaval incearca sa deturneze emotional evenimentul in beneficiul lor politic. Intr-o oarecare masura, si reusesc.

Voluptatea inconstienta a degradarii noastre ne va costa foarte scump, in viitorul apropiat.

Revazand imaginile de aseara, am constatat ca avem de-a face in Romania cu un contra-model de reactie si atitudine in astfel de cazuri, mai ales pe fondul unei presiuni uriase asupra sistemului medical.

Sistem ce ar trebui sa aiba parte de calm, echilibru si cele mai bune dotari pentru a face fata mai departe celei mai grave provocari din ultima suta de de ani : pandemia COVID19.


Ministrul de Interne Lucian Bode a afirmat luni dimineață că nu a fost vorba de un incendiu la Institutul Marius Nasta din Capitală.

„Din datele preliminare rezultă că nu a fost vorba de un incendiu. În al doilea rând, faptul că nimeni nu a avut de suferit, pacienții din unitatea mobilă a ATI au fost mutați preventiv în altă locație. Așteptăm raportul final și vom spune din punctul nostru de vedere ce s-a întâmplat acolo, de unde a fost acea degajare de fum, dar ce este cel mai important este că nimeni nu a avut de suferit, pacienții au fost relocați în siguranță și n-a fost vorba de un incendiu”, a spus Lucian Bode citat de stiripesurse.ro.

Si secretarul de stat Raed Arafat, seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta, a făcut luni scurte declarații cu privire la incidentul de la Marius Nasta din Capitală.

„A pornit un generator. Fumul care a ieșit de la eșapament plus aerul care circula de la tir care e cald și când iese produce aburi sau condens. Deci astea au fost problemele. Șapte pacienți erau, dar oricum au fost evacuați pentru siguranță. Astăzi va fi verificat din nou de către pompieri la lumina zilei”, a declarat Raed Arafat, adăugând că „întotdeauna este loc de îmbunătățiri”.

 

Leave a Reply