Problema rezervei de aur a României are o latură istorică importantă și îi revine în primul rând unei echipe bilaterale de istorici să se ocupe de această chestiune, a declarat vineri Ministerul Afacerilor Externe rus agenției TASS, în urma afirmațiilor șefului Băncii Naționale a României că Moscova nu a înapoiat încă Bucureștiului rezerva de aur trimisă pentru a fi păstrată în siguranță în Imperiul Rus în urmă cu 100 de ani.

În Primul Război Mondial, când România se confrunta cu riscul de a fi ocupată de armatele Triplei Alianțe, autoritățile de la București au decis să trimită principalele valori ale țării în Imperiul Rus, un aliat al Regatului României la acea vreme, a declarat miercuri guvernatorul Băncii Naționale a României Mugur Isărescu.

“Predarea rezervei de aur a României este confirmată de documente autentice, semnate de ambele părți (de guvernele român și rus), dar nu a fost încă returnată, chiar și după 100 de ani”, a spus el.

Potrivit arhivei BNR, tezaurul trimis la Moscova în 1916 a constat din 1.738 de lăzi conținând monede de aur și lingouri, precum și lădițe cu bijuterii ale reginei Maria a României. Alte 188 de cutii au fost trimise în 1917.

Isărescu a spus că unele dintre obiectele de valoare s-au întors în România în 1935 și 1956, dar nu a existat un singur gram de aur.

Potrivit unor acorduri ruso-române, toate problemele istorice, inclusiv problema tezaurului românesc, au fost lăsate în afara tratatului politic privind relațiile de prietenie și cooperare semnat de Rusia și România în iulie 2003, reamintește MAE rus.

În același timp, o comisie non-guvernamentală comună de istorici a fost formată pentru a desfășura activități de cercetare cuprinzătoare în relațiile ruso-române, inclusiv chestiunea rezervei de aur lipsă.

Comisia și-a început activitatea în octombrie 2004. Directorul Institutului de Istorie Mondială al Academiei de Științe a Rusiei Aleksandr Ciubarian și membrul Academiei Române Ioan-Aurel Pop sunt copreședinții comisiei.

“Comisia s-a reunit de mai multe ori de atunci, alternativ la Moscova și București”, a declarat MAE rus. “Ultima întâlnire a fost în stațiunea Sinaia din România. Partenerii au fost de acord să-și intensifice munca, inclusiv crearea unor grupuri mixte de experți pentru a studia documentele aferente recuperate din arhive”.

Rezultatele intermediare ale acestei activități vor fi rezumate când comisia se va reuni din nou la Moscova în a doua jumătate a anului 2017, adaugă TASS citat de Agerpres.

 

PS : Hotia secolului ramane – Moscova are Tezaurul nostru inestimabil si nu vrea sa-l mai dea inapoi. Neam de jefuitori consacrati de istorie…

 

7 COMMENTS

  1. E cam aceeaşi metodă folosită de actualul ”monstru” al băncii naţionale că l-a transferat la Londra, doar că înainte şantajul şi teama erau mult mau mari întrucât era un război pe teritoriul patriei noastre şi culmea, ai noştrii militari foarte bine pregătiţi erau trimişi să lupte în alte ţări şi aici erau străinii şi puţini cetăţeni români câţi mai rămăsese! Nu văd nicio vină a rusiei ci tot noi suntem vinovaţi că acceptăm în genunchi porcăiala scârbelor denigrând o naţiune demnă şi o ţară onorabilă! Coincidenţă între perioade şi acţiuni, în timp de război şi pace mincinoasă?

    • Este furt ! A fost trimis pentru o perioada limitata, nu a fost cadou… Dacă îmi împrumuți mașina ta iar eu decid sa nu ți-o mai inapoiez, cum se numește asta ?

  2. Sa spunem merci ca nu NE trimit la origini.si nu ma refer la stamosii geto daci.ok rusii ne-au furat tezaurul.dar de miliardele de Marci PE care germania de dupa Hitler nu vrea Sa ni le plateasca de CE nu vorbeste nimeni? au fost contracte de vanzare perfect legale care nu au fost onorate de nemtii “cei seriosi”.

  3. Poate acum in ceasul al 12-lea ar trebui intreprins ceva ca toate toate averile seculare ce tin de identitatea nationala, istorice ale Romaniei, cele care astazi exista pe teritoriul Romaniei sa fie securizate printr-o metoda pe care eu unul n-o stiu si nici n-o intrevad in aceasta inghesuiala de tradatori.
    D-le Tudor pe cand un subiect de emisiune cu tradarea la romani ?
    In privinta tezaurului de la Moscova atat timp cat Romania va fi inflexibila si nu-si va imbunatatii relatiile diplomatico-economice cu vecinul de la Rasarit nici nu se pune problema, mai ales ca am constatat chiar pe acest blog o virulenta adesea gratuita la adresa vecinului de la Rasarit.
    Unii infiebantati la creier chiar ar vrea sa-i cotropim. Stati mai piano si fiti cu picioarele pe pamant, Romania va fi pe veci vecina cu Marele Urs, indiferent din ce alianta vom face parte si cate mii de tancuri si tehnica avansata vom gazdui pe pamantul Romaniei. Pana una alta “prietenii” ne defriseaza padurile, ne impiedica sa avem relatii economice, sa avem o viata linistita in tara, cu aportul unor unor tradatori cu nume sonore si pun bete in roate pentru orice initiativa de top romaneasca.

  4. Pai poate unii politicieni ar face ceva, dar cum, cand unii dintre voi, ziaristi si politicieni zbierati ca din gura de sarpe cand se mai intalneste unul cu vreun oficial rus? Imi aduc la fel aminte de faza cu Ponta cand era pe acelasi stadion cu Putin si innebunisera oamenii pe aici, ca s-a aflat Ponta in vecinatatea lui Putin. Si vreti tezaur voi acum? Pai va fi nevoie de negocieri, de intalniri. Nu o sa-i faceti pe aia care se intalnesc cu rusii, tradatori?
    E ceva pe sistemul “Vreau sa fac dragoste cu tine, dar fara sa te ating”.
    Mai vorbim cand ne vine mintea la cap si intelegem si noi ce inseamna diplomatia si relatiile cu statele lumii. Da, chiar si cu Rusia.
    https://cristianmoldoveanu.wordpress.com/

Leave a Reply