Ministerul Apărării rus a calificat miercuri drept ”absolut false” declaraţiile ”exaltate” ale şefului grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, care a susţinut în ajun că armata rusă a încetat să mai furnizeze combatanţilor săi muniţie pe frontul din Donbas şi că aceasta echivalează cu o trădare din partea conducerii militare ruse, transmite EFE.

”Conducerea grupului comun de trupe (în Ucraina) acordă o atenţie specială, constantă şi prioritară dotării cu tot ceea ce este necesar a voluntarilor şi militarilor unităţilor de asalt”, a transmis într-un comunicat Ministerul Apărării rus, care de mai multe săptămâni îi numeşte ”voluntari” pe mercenarii din Wagner.

Ministerul, condus de Serghei Şoigu, a insistat că numai în ultimele două zile progresul total către poziţiile defensive ale forţelor armate ucrainene realizat de unităţi de asalt ruse în zona oraşului Bahmut a fost de ”peste doi kilometri şi jumătate”.

”Operaţiunile de luptă reuşite nu ar fi fost posibile fără sprijinul total al ofensivei de către artilerie, vehicule blindate şi alte arme de foc (…)”, a subliniat ministerul rus, care a adăugat că, în pofida ”condiţiilor climatice dificile în zona Bahmut, în ultimele zile au fost realizate 18 incursiuni ale avioanelor de asalt pentru a sprijini ofensiva detaşamentelor de asalt”. Din acest motiv, toate declaraţiile ‘exaltate’ cu privire la lipsa muniţiilor ‘sunt complet false’, a adăugat ministerul rus.

Ministerul Apărării rus a susţinut că numai în perioada 18-20 februarie ”voluntarii” escadroanelor de asalt au primit 1.660 de rachete pentru lansatoare de rachete multiple, 10.171 muniţii pentru tunuri de mare calibru şi mortiere, plus 980 de proiectile de tanc.

”Toate solicitările privind furnizarea de muniţie pentru unităţile de asalt se onorează cât mai repede cu putinţă. Aşa a fost şi aşa va fi”, a insistat ministerul rus, care a adăugat că, în următoarele zile, toate solicitările prezentate pentru luna februarie vor fi onorate în totalitate. Ministerul a mai explicat că, la 25 februarie, va începe furnizarea de muniţii în conformitate cu necesarul solicitat pentru luna martie.

”În total, pe parcursul anului trecut, necesarul de muniţie pentru detaşamentele de asalt a fost satisfăcut în proporţie de 140%. Aceasta este prioritatea noastră”, insistat ministerul, care s-a plâns că ”tentativele de a diviza mecanismul strâns de interacţiune şi sprijin între diviziile grupului rus sunt contraproductive şi aduc beneficii exclusiv duşmanului”.

Evgheni Prigojin, patronul grupului paramilitar privat Wagner, i-a acuzat marţi pe ministrul apărării, Serghei Şoigu, şi pe şeful Statului Major al armatei ruse, Valeri Gherasimov, de privarea luptătorilor săi de muniţie şi de încercarea de a distruge Wagner, în prezent protagonistul principalelor progrese ruse în estul Ucrainei, ceea ce – în opinia sa – echivalează cu trădarea.

Prigojin, cunoscut pentru legăturile sale strânse cu Kremlinul, a acuzat Ministerul Apărării rus că a ignorat cu brio toate solicitările sale şi a susţinut că pe vremea când generalul Serghei Surovikin era comandantul forţelor ruse în Ucraina ”nu existau probleme cu muniţiile”. Fără a-l numi, Prigojin a sugerat că problemele au început când conducerea campaniei militare din Ucraina a fost preluată de şeful Statului Major, Valeri Gherasimov, pe care patronul Wagner l-a criticat în mai multe rânduri de la începerea invaziei ruse în Ucraina, scrie Agerpres.

Fost antreprenor de catering, care evita anterior lumina reflectoarelor, Prigojin şi-a asumat un rol tot mai public de la începutul războiului în Ucraina cu aproape un an în urmă, grupul său de mercenari Wagner aflându-se în prima linie a luptelor care se duc de partea rusă de luni de zile pentru cucerirea oraşului Bahmut din regiunea Doneţk, în estul Ucrainei.

‘Este deja o încercare de a distruge armata privată Wagner, fapt comparabil cu trădarea de patrie. Între timp, armata privată Wagner continuă să fie angajată în bătălia sângeroasă pentru Bahmut şi pierde sute de combatanţi în fiecare zi’, a denunţat el pe Telegram.

Prigojin susţine că Şoigu şi Gherasimov au interzis furnizarea de muniţii către luptătorii de la Wagner şi să fie “ajutaţi cu transportul aerian”.

‘Are loc pur şi simplu o opoziţie directă’, susţine Prigojin într-un mesaj audio pe canalul său de pe Telegram. ‘Aceasta poate fi asimilat unei înalte trădări’, susţine el.

Anterior, şeful mercenarilor Wagner declarase că grupul său nu va putea deocamdată să cucerească Bahmut, deoarece armata ucraineană trimite constant rezerve şi nu intenţionează să predea oraşul.

Cu o zi înainte, Prigojin recunoscuse ‘foametea totală de muniţie’ în rândurile detaşamentelor de mercenari care luptă în Donbas şi a cerut mai multe obuze de la Ministerul Apărării.

‘Este o problemă foarte gravă. Apropo, există muniţie în ţară’, a scris Prigojin pe canalul său Telegram.

Prigojin, cunoscut pentru legăturile sale strânse cu Kremlinul, a recunoscut că, până acum, Ministerul Apărării a fost surd la toate solicitările sale.

Patronul Wagner a acuzat în repetate rânduri Ministerul Apărării de la Moscova că încearcă să îi fure victoriile, ca în cucerirea bastionului ucrainean Bahmut, în jurul căruia forţele sale au cucerit mai multe localităţi şi spune că armata rusă nu a desfăşurat aici nicio unitate.

Potrivit relatărilor din presă, Prigojin a încetat să mai recruteze puşcăriaşi pentru a lupta în Ucraina la ordinul Ministerului Apărării, care, potrivit unor bloggeri, ar fi ordonat ca prezenţa patronului Wagner să fie redusă la minimum în mass-media.

Preşedintele rus Vladimir Putin a refuzat să satisfacă cererile unor parlamentari de a legaliza companiile militare private, dar a ordonat ca familiile mercenarilor să fie puse pe picior de egalitate cu soldaţii şi familiile soldaţilor atunci când vine vorba de acordarea de compensaţii sociale.

 

Leave a Reply