Președintele Klaus Iohannis a fost întrebat dacă situaţia economică în care este România impune tăieri de salarii şi concedieri în sistemul bugetar.

“Este într-adevăr o discuţie în spaţiul public care, după părerea mea, a luat-o într-o direcţie complet greşită. Situaţia economică în România este bună. Avem creştere economică, avem dezvoltare, cu toate că suntem în mijlocul mai multor crize generate în principal de războiul declanşat de Rusia împotriva Ucrainei. În acelaşi timp, România dispune de oportunităţi imense de a obţine bani europeni. Acum ceva vreme, când s-au negociat fondurile europene şi fondurile pentru PNRR, am fost cu o echipă la Bruxelles unde am negociat patru zile şi patru nopţi şi am obţinut atunci 80 de miliarde de euro. Treaba Guvernului este să creeze cadrul pentru ca aceşti bani să fie atraşi în folosul românilor. Se pare că atunci când s-a construit bugetul pentru anul în curs a existat o oarecare supraevaluare a capacităţilor de colectare. (…) Însă nu există nicio gaură şi nu există nicio perspectivă tristă. Trebuie corectate lucrurile şi pe colectare şi pe partea de cheltuieli. Asta înseamnă că la anumite capitole banii trebuie folosiţi mai judicios. Nu este nevoie de tăieri. Atâta vreme cât voi avea un cuvânt de spus, şi cred că voi mai avea un cuvânt de spus, nu vor exista tăieri de salarii”, a spus Iohannis la Constanţa.

El a adăugat că ideea sa şi a coaliţiei nu este “să băgăm România în vreun scenariu de austeritate”, pentru că s-a dovedit în anii 2008, 2009, 2010 că austeritatea nu este o soluţie.

“Sper să reţină bine toţi politicienii şi cvasipoliticienii: austeritatea nu este o soluţie. În consecinţă, nu vor exista tăieri de salarii. Eu nu îmi doresc ca prin dezvoltarea României şi prin atragerea de fonduri europene, românii să o ducă mai rău. Este o absurditate. Eu vreau ca românii să o ducă mai bine şi oricine în spaţiul public spune altceva este în eroare. Nu vor există tăieri de salarii, nu există un astfel de concept la nivelul meu, nici la nivelul coaliţiei. Vreau să fie înţelese aceste lucruri, mai ales acum în pragul sărbătorilor. Ultimul lucru pe care mi-l doresc acum în prag de sărbătoare – să îşi facă românii griji că li se taie salariile sau vor fi daţi afară. Nu vor fi daţi afară şi nu se taie salariile. Oricine afirmă altceva, greşeşte”, a conchis Iohannis, citat de Agerpres.

“Dacă mai continuă discuţiile cu tăieri de salarii şi alte lucruri, putem vorbi şi de o ţopăială, dar o să am grijă să nu ajungem într-o ţopăială bugetară. Una este ce s-a votat în Parlament şi, apropo, am promulgat acea lege şi este altceva ce trebuie făcut pentru a ajusta cheltuielile bugetare. Una este una, alta este alta, una este o corectură care s-a făcut în Parlament, alta este o corectură care trebuie făcută de acolo de unde s-a greşit din capul locului, de la Finanţe. Dacă au supraevaluat bugetul, acum nu au decât să găsească metode smart pentru a readuce bugetul în limite realizabile”, a precizat preşedintele, la Constanţa.

Leave a Reply