Premierul polonez Mateusz Morawiecki şi-a exprimat regretul joi faţă de atitudinea “mioapă” a europenilor asupra Chinei, într-o aluzie clară la vizita preşedintelui francez Emmanuel Macron în această ţară, potrivit France Presse.

“Ei se întorc, cu o viziune mioapă, spre China pentru a putea vinde produse europene cu preţul unui enorm cost geopolitic, crescând dependenţa noastră faţă de China mai degrabă decât s-o reducă”, a afirmat el într-un discurs la Washington.

“Nu puteţi să protejaţi Ucraina astăzi, iar mâine să spuneţi că Taiwanul nu este treaba voastră”, a adăugat premierul polonez într-o alocuţiune rostită la centrul de cercetare Atlantic Council, parafrazându-l pe preşedintele francez fără a-l numi totuşi.

“Cred, Doamne fereşte, că dacă Ucraina cade, dacă Ucraina este cucerită, în ziua următoarea China ar putea ataca – poate ataca – Taiwanul”, a opinat Morawiecki.

Preşedintele Macron a provocat un val de controverse după vizita sa de stat în China, când a declarat că Europa nu ar trebui să se alinieze automat SUA sau Chinei în cazul unui conflict legat de Taiwan.

Premierul polonez a ironizat conceptul de autonomie strategică a europenilor, făcând din nou aluzie la declaraţiile preşedintelui francez.

“Autonomia europeană, sună şic, nu-i aşa? Dar asta înseamnă schimbarea centrul de gravitaţie spre China şi ruperea legăturilor cu SUA”, a afirmat el.

“Nu reuşesc să înţeleg prea bine conceptul de autonomie strategică dacă acesta vrea să însemne, de fapt, să-ţi tragi un glonţ în picior”, a spus şeful guvernului polonez, vorbind despre o “eroare dramatică”, scrie Agerpres.

Leave a Reply