Parlamentul European (PE) a decis joi crearea unei comisii speciale care va avea misiunea ca în următoarele 12 luni să elaboreze propuneri pentru eficientizarea luptei împotriva terorismului în Europa, informează AFP preluata de Agerpres.
Comisia, care va fi formată din 30 de eurodeputați, va trebui să identifice “deficiențele cooperării în domeniul judiciar și al schimbului de informații la nivel transfrontalier”, a explicat serviciul de presă al PE.
Crearea noii comisii a fost aprobată cu o largă majoritate de deputații reuniți în ședință plenară la Strasbourg, în estul Franței. Aceasta va analiza de asemenea problema “radicalizării și a eficienței programelor de deradicalizare”, dar și pe cea a “protecției țintelor vulnerabile și a infrastructurilor critice, cum sunt aeroporturile și gările”.
“Trebuie să examinăm cum putem face schimb de informații într-un mod mai sistematic și eficient”, au subliniat într-un comunicat liderii celor trei grupuri politice din PE, Manfred Weber (conservatori), Guy Verhofstadt (liberali) și Syed Kamall (grup dominat de conservatorii britanici).
Acest lucru presupune și să se stabilească “dacă bazele de date create de-a lungul ultimelor decenii sunt interconectate și interoperabile”, se adaugă în comunicat.
În aprilie anul trecut, coordonatorul Uniunii Europene și materie de combatere a terorismului, Gilles de Kerchove, a atras atenția asupra unor “lacune semnificative” în ce privește schimbul de informații între statele membre. Ulterior, PE a aprobat o reformă a Oficiului european de poliție Europol, cu scopul de a facilita schimbul de informații între diferite servicii din cadrul poliției.