Durerile pelvine foarte puternice și constante, disconfortul în timpul actului sexual, menstruațiile anormale, prelungite și abundente și hematuria pot indica o afecțiune ginecologică – endometrioza. Boala apare, de regulă, la femeile de vârstă fertilă și este caracterizată printr-o creștere în afara uterului – la nivelul ovarelor, colului uterin, trompelor uterine, vaginului și chiar și pe vezica urinară sau alte organe – a unui țesut asemănător cu endometrul, țesutul care căptușește cavitatea uterină.
Nediagnosticată și netratată, endometrioza poate avea complicații severe, care pot duce până la infertilitate. Pentru un diagnostic corect, controalele periodice la medicul de obstetrică-ginecologie nu trebuie neglijate, mai ales că în unele cazuri boala nu dă simptome și este depistată întâmplător. Evaluarea medicală, care să implice o anamneză completă, examen clinic, investigații de laborator și imagistice, este cu atât mai importantă cu cât manifestările clinice sunt nespecifice, întâlnindu-se și în alte afecțiuni.
Odată diagnosticul stabilit, se trece la stabilirea planului terapeutic, care depinde de severitatea afecțiunii și a simptomatologiei. În cazurile ușoare, endometrioza poate fi tratată medicamentos. În cazurile severe, însă, singura opțiune terapeutică este chirurgia. Operația vizează, în funcție de indicația chirurgicală, îndepărtarea țesutului endometrial crescut anormal și, în unele situații, înlăturarea unei părți din organul afectat, dar se poate decide chiar extirparea uterului (histerectomie) în endometrioza severă.
Datorită dezvoltării tehnologiei medicale, în prezent, endometrioza își poate găsi rezolvarea și minim invaziv, prin chirurgie laparoscopică sau chirurgie robotică în ginecologie. La SANADOR, pacientele au acces la consultații de specialitate și la investigații de laborator și imagistice pentru diagnosticarea corectă și precisă a diferitelor afecțiuni ginecologice, inclusiv a endometriozei, și stabilirea celui mai potrivit tratament pentru fiecare caz în parte. P
Tratamentul chirurgical al endometriozei este realizat la Spitalul Clinic SANADOR prin tehnici moderne minim invazive – laparoscopie sau chirurgie robotică cu ajutorul celui mai performant sistem existent în prezent în lume – robotul da Vinci Xi. De la o consolă, chirurgul manevrează instrumentele chirurgicale atașate la brațele robotului, beneficiind de o libertate de mișcare superioară mâinii umane. Datorită vederii tridimensionale mult mărite a câmpului operator, medicul chirurg poate interveni cu maximă precizie și finețe în zone anatomice greu de abordat în alte condiții. Pe de altă parte, chirurgia robotică aduce pacientelor avantaje importante: incizii de mici dimensiuni, risc mic de complicații, recuperare rapidă, timp de spitalizare redus și reluarea activităților zilnice la scurt timp după operație.