“Viziunea nu poate veni de la omul de pe stradă, ea e imaginată de lideri. Cei mai mulți lideri contemporani folosesc partea negativă, celălalt e rău și corupt, și câștigă alegeri pe partea de vot negativ. O țară care nu își imaginează viitorul, nu-și dă seama că un model economic de dezvoltare, ca cel pe care îl avem noi acum, are o perioadă limitată de utilizare. La 20-25 de ani, țările care merg înainte își modifică din mers modelul economic. Modelul nostru se apropie de sfârșit”, a spus Mircea Geoană, vineri seară, la Antena 3.

E o lipsă de viziune în România, a susținut Mircea Geoană.

8 COMMENTS

 1. Foarte interesant discursul lui Geoana mai ales pentru introducerea termenului de “mitologie” in fraza standard despre leadership—liderii construiesc viziunea/mitologia care mobilizează energia “pozitivă”(cit.aprox)—ca sinonim pentru “viziune”. Termenul asta n-a mai fost folosit de la, Doamne ferește! Germania interbelică si daca n-ar fi vizibilă suprapunerea cu “mitul american” (termen invocat pana la sațietate in discursul electoral actual) as zice ca e vorba de o renaștere in stil niebelungic inspirata de institutul german “colaborator” pe proiecte “vizibile”, invocat de vorbitor (sorry, nu rețin numele nemțesc). Lăsând laoparte aprehensiunile: e intr-adevăr nevoie de oameni care sa nu gândească de la mâna până la gura in politica mondială, in cazul particular al României adăugându-se si balastul unei clase politice formată, majoritar, din epigonii cei mai inepți ai ideologiilor apuse, ai comunismului, pe deoparte, si mai nou, ai Neo-liberalismului de sorginte vestica. Recte, imediat după revoluție s-au instalat la putere Politrucii de tip sovietic (Iliescu si ai lui, etc), după care au venit securiștii antrenați de americani (Maior, Coldea, plus ramura juridică Koveși) puși sub bagheta bătrânului securist “reformator “Basescu—iar in prezent e haos, mai ales din cauza instalării unui presedinte inept, Mr Johannis, in jurul căruia s-au repliat plagiatorii vechilor sisteme ideologice, dar si din cauza bandiților -la propriu-ajunși pe post de lideri in contextul vidului ideologic care bântuie Europa post-Cold War. Deci da, e nevoie de o mitologie, de o întoarcere la “rădăcini” care sa faciliteze “saltul” spre viitor si ideea cu renașterea națională bazată pe mitologia creștina nu e chiar atat de “caraghioasa”cat pare acum, la noi, după invalidarea referendumului pentru revizuirea articolului privitor la căsătorie. In cel mai fericit caz, lipsa de cvorum n-a arătat altceva decat faptul ca nu s-au nimerit “rădăcinile” mitice —la care trebuie sa ne întoarcem pentru a ne redefini ca popor— din pricina inepției liderilor; in cel mai nefericit, lipsa de participare masiva la vot se datorează faptului ca nu recunoaștem, in masa, puterea miturilor fondatoare si nu simțim nici măcar nevoia de a ne întoarce la ele. Poate ca nu suntem un popor creștin prin definiție, poate suntem si mai “vechi” decat scrie in actul de naștere-perioada Daciei Romane in cazul creștinismului—dar nevoia de definiții nu trebuie neglijata; e si ideea care începe sa sape “suficiența” americană— mitologia Americii de Nord nici n-a apucat sa se formeze inainte de-a fi uitată—si daca tot vrem sa copiem “modelul American’ ar fi bine sa ne gândim si la asta.

 2. Toti liderii politici romani actuali au un discurs “legat”, numai ca atunci cand sunt la butoane uita subit de orice model economic si politic si devin ceea ce sunt de fapt, niste slavi ai unora si altora.
  In teorie sunt toti doctori docenti, insa la capitolul practica stam extrem de prost, si am spus mai sus de ce.

  off topic
  In aceste zile se desfasoara un exercitiu major al IGSU “Seism 2018”. Fiind in piata, am auzit tot felul de referiri care mai de care rautacioase la adresa acestui exercitiu extrem de necesar, basca multi, extrem de multi nici nu stiau de acest exercitiu de anvergura, cu toate ca afost popularizat pe toate canalele media. Mai este necesar sa dezvolt acest subiect al nepasarii si rautatii unora ?

 3. parteneriatul public-privat pentru orice e furt calificat facut de Dragnea si Tariceanu din banul public, vor sa fure milioane de euro din banii nostri. UE ne dau banii aia si PSD cu ALDE vor sa fure .
  au viziune.

 4. E o lipsă de viziune nu doar în România ci în întreaga lume, cât credeți că ne vor ajunge resursele? Poluăm, mărim deșerturile prin construcții la suprafață, despădurim zone întinse, fabricăm produse de unică folosință, am renunțat la reciclare… ignorăm educația și cercetarea… Banul a devenit suprema valoare, s-e ignoră tradițiile și se dau uitării valorile luând ca modele parveniții și oportuniștii..

 5. Firea are viziune! Iata:
  “Primăria Capitalei vrea să deconteze combustibilul până la valoarea de 500 de lei pe lună pentru părinții din zona București-Ilfov care folosesc în comun mașinile proprietate personală pentru a-și duce copiii la școlile din București la care învață. ”

  Deci banii din impozitele bucurestenilor trebuie sa mearga la cei din Ilfov care si-au facut casa in cimp dar au constatat ulterior ca scolile, grainitele si spitalele din Ilfov sunt fie inexistente fie de kkt.
  Unde mai pui ca o astfel de masura are si darul sa mai propteasca pretul terenurilor si al caselor de vinzare din suburbii, spre bucuria mafiotilor imobiliari de care madam Firea, neveasta lui Pandele of Voluntari nu are nici cunostinta, nici legatura….

  Asa e cind ai prea multi bani pe mina si habar nu ai ce sa faci cu ei. Ii furi, ii risipesti…. si devii mare lider, mare politician, mare caracter. Ai viziune!

 6. Geoana are,de fapt, o lipsa de viziune.Daca vorbea de aia care sapa sa destabilizeze Romania,atat din interior ,cat si din afara,poate merita timpul pierdut si curentul consumat cu comentariile sale.Modelul economic actual de dezvoltare a avut succes clar si avea si mai mult daca nu interveneau “sapatorii” care nu au interes sa mearga lucrurile bine atunci cand nu au ei “toata puterea” ca sa praduie tara cat cuprinde,iar tot ei vor avea grija si in viitor de “modificarea din mers” pana ne intorc la dezastrul economic din 2012,sau chiar la acela din 2000, si astfel iar la cheremul FMI-ului.

 7. Serios! Doar cand apari tu cu gloata voastrade manarari politici,complici fin toata perindatura in cei aproape 30 ani plus numitii in functii pitic inclusiv principalul scaunar/biciclistul turist nr1 ratacitul relaxat, imi taie toata pofta de creativitate! Chiar vorbesc serios, ma refer la toata clasa politica, toti va uniti pentru a va face legi si da bonificatii fara a tine cont de traitorii in acea patrie din care furati voi la limita si prin lege! De unde naiba sa mai aveti voi viziune pe termen lung daca v-ati limitat la propriul buzunar si propria voastra familie, de parca ati fost votati in functii politic pentru propria voastra bunastare, respectiv a famililor voastre?! Cum sa aveti voi viziune daca nu sunteti in stare sa recitati o fraza, sa va exprimati liber in fata traitorilor din tara?! Nu mai aveti cuvinte placute in vocabular, doar ura e pe buzele tuturor politicienilor,a scaunarului si a numitilor in functii politic! Cam toti scoateti pe gura vorbe vorbite care nu au nicio legatura cu realitatea! Ala din scaunul principal al tarii cere impacare in locul urii dar el nu constientizeaza, cum apare in fata camerelor de luat vederi, moaca ii dezvaluie imediat ura! Si nu e vorba doar de el!

Leave a Reply